Ziua prieteniei: pe 30 iulie sărbătorim legăturile pe viață

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
sous-cultures, L'amour, iubirea moderna, Ziua prieteniei, friendship, hands, union-2156174.jpg
Pixabay.com

30 iulie este ziua prieteniei, ziua în care ne gândim cât suntem de norocoși că putem forma astfel de legături. 

 

Să învățăm despre ziua prieteniei prin DEX! Ce înseamna, de fapt, „prietenia”?

Potrivit DEX-ului, acest cuvânt înseamnă „sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente”. Lăsând la o parte noțiunile din DEX, unde găsim peste 20 de explicații pentru cuvântul „prietenie, cred că pentru fiecare om, prietenia este mai mult un sentiment decât o informație.

Fie că se formează încă din copilărie sau în perioada adolescenței, spre exemplu la liceu ori facultate, prietenia are menirea bucuriei. Știi că ai un prieten în momentul în care, la clipe de fericire sau necaz, îți dorești să-ți împărtășești trăirile cuiva. Și cel mai important este că, făcând aceste destăinuiri, simți că bucuria îți e dublată sau supărarea mai puțin apăsătoare.

Numim „prieten o persoană dragă sau, de ce nu, un animal de companie de care ne atașăm cu desăvârșire. Aceștia apar în viața noastră când ne așteptăm mai puțin și uneori se instalează atât de adânc în sufletele noastre, încât pare imposibil să-i mai îndepărtezi. Ei știu să ne zică o vorbă bună la momentul oportun, să ne aducă și critici constructive când este cazul sau, pur și simplu, să ne asculte.

Ei sunt primii la care te gândești când auzi că astăzi este Ziua Prieteniei!

Nu-i așa că e frumos când îți dorești cu ardoare și abia aștepți să povestești orice întâmplare prietenei/ului tale/tău? 

Atenție! Este ziua prieteniei, nu a amiciției… E foarte important să facem distincție între cei doi

Acesta din urmă vine și pleacă, pe când un prieten vine, se așează cu tot bagajul lui în casa sufletului tău și rămâne acolo. Nu-l mai poți scoate. Și poate nici n-are trebui să îți dorești asta. Când ajungi să numești prieten pe cineva, înseamnă că ați împărtășit momente importante împreună, că ați depășit faza de cunoaștere și acomodare. Și odată petrecute aceste lucruri, prietenul tău își lasă amprenta și semnătura fiecărei întâmplări în mintea ta. 

Legăturile de prietenie pot alcătui, ulterior, familii; datorită prietenilor mulți și-au cunoscut viitorii parteneri de viață. 

Prietenii adevărați nu trebuie să fie mulți fiindcă nu numărul lor contează, ci numărul momentelor în care te-ai putut baza pe ei. Aceștia îți spun mereu adevărul, fie că asta îți place sau nu, dar consider că acest adevăr nu trebuie să fie niciodată sub formă de insultă. De asemenea, prietenul adevărat nu se va bucura de tristețea ta, ci va încerca să o diminueze printr-o vorbă dulce, o îmbrățișare sau o soluție, dacă este cazul. 

Când un prieten pleacă din viața ta, înseamnă că doar tu l-ai considerat prieten, iar faptul că a plecat, ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru tine. Se spune că dacă nu îți poți da seama de caracterul unui om, ar fi bine să-i observi anturajul. Așadar, uneori, prietenii pot fi CV-ul tău. Asigură-te că sărbătorești azi Ziua Prieteniei cu cei care merită acest titlu!

Prietenii sunt, fără doar și poate, indispensabili. 

Am cules câteva citate de Ziua Prieteniei și sper să te regăsești printre ele.

  • Un prieten este un dar pe care ți-l faci singur. – Robert Louis Stevenson
  • Un prieten este cineva care te cunoaşte aşa cum eşti, înţelege ce ai fost, acceptă ce ai devenit şi, cu blândeţe, te lasă să creşti în continuare. – William Shakespeare
  • Dificultatea nu e în a găsi un prieten pentru care să mori, ci de a găsi un prieten pentru care merită să mori. – Homer
  • Prietenii mei nu sunt mulți, dar sunt nenumărați. – Nichita Stănescu
  • Singura prietenie de preţ este cea care s-a născut fără motiv. – Arthur van Schendel
Surse: 

Sțiai că nu numai Ziua prieteniei se sărbătorește? Ziua îmbrățișării a ajuns să fie motiv de sărbătoare încă din 1986, când pastorul american Kevin Zaborney, din Michigan, a sesizat că e prea importantă ca să nu fie sărbătorită. De atunci, multe țări din întreaga lume au preluat această zi ca un eveniment de bucurie. Vezi aici detalii.

 1,703 total views,  2 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *