Ziua Pământului 2022: „haideți să investim în planeta noastră”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ONU
Photo : Pixabay.com

În fiecare an, pe 22 aprilie, sărbătorim Ziua Pământului, cu toate frumusețile și provocările pe care ni le oferă. Această sărbătoare este, totodată, un bun prilej pentru a ne preocupa mai mult de conservarea mediului înconjurător și pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Astfel, Ziua Pământului, cunoscută și sub denumirea de „Ziua Internațională a Mamei Pământ”, se vrea a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni pentru a-i determina să contribuie la protejarea Terrei, și, în definitiv, a planetei care ne servește drept casă.

Principalele teme abordate în ediția din 2022 s-au legat de diverse aspecte: cum să investim în planeta noastră, conservarea ecosistemelor și salvarea vieții terestre, toate acestea militând pentru un viitor mai bun. În ultimii ani, marile puteri ale lumii și-au unit forțele pentru a lupta împotriva încălzirii globale, o principală cauză a dezechilibrelor din ecosisteme și a fenomenelor meteorologice extreme, precum schimbări bruște de temperatură, incendii forestiere, uragane, secetă, inundații, etc.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de VICE România (@viceromania)

În cadrul conferințelor internaționale care vizează schimbările climatice, guvernele țărilor de pretutindeni încearcă în fiecare an să adopte măsuri adecvate și cât mai eficiente împotriva încălzirii globale și a degradării mediului înconjurător. Cu ocazia acestor reuniuni, liderii Națiunilor Unite, sub egida ONU, se întâlnesc cu scopul de a propune posibile soluții privind criza climatică pe care o traversăm și apoi, în vederea implementărilor ulterioare.

De asemenea, în timpul acordului de la Paris din 2015, Uniunea Europeană și-a propus ca până în anul 2050 să reușească să atingă o așa numită neutralitatea climatică pentru a combate încălzirea globală. Mai exact, aici intră în discuție reducerea emisiilor de CO2 , până în punctul în care s-ar ajunge la o neutralitate din punct de vedere climatic la nivel european.

Un exemplu reprezentativ ar fi cel al Suediei, țară care a adoptat un obiectiv pe termen lung asemănător, de zero emisii de cărbune până în 2045. În Suedia au fost, de asemenea, impuse măsuri de protejare a mediului înconjurător, cum ar fi sortarea selectivă a deșeurilor, reciclarea și utilizarea energiilor regenerabile. De aceea, Suedia este fruntașă în Europa atunci când vine vorba de ecologie. Așadar, nimic nu este imposibil cu puțină voință!

Însă, potrivit celui mai recent summit legat de schimbările climatice (Glasgow, Scoția), lucrurile nu stau atât de bine pe cât ne-am fi dorit. Trebuie să aplicăm măsuri în întreaga lume, nu doar în țările dezvoltate, ci și în țările în curs de dezvoltare sau mai puțin dezvoltate.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie oferite mai multe finanțări pentru implementarea energiei verzi, pentru înlocuirea produselor care nu respectă noul standard al produselor ecologice, dar și pentru schimbarea tehnologiilor de fabricație a produselor. De fapt, este important, dacă nu chiar vital, să se aplice toate regulile prevăzute de acordul de la Paris.

Un raport al OMM (Organizația Meteorologică Mondială) arată că ultimii șapte ani sunt considerați cei mai călduroși din istorie și că în această perioadă au fost înregistrate concentrații mari de gaze cu efect de seră, eveniment fără precedent, acestea constituind principala cauză a dezastrului ecologic.

Acesta este motivul pentru care asistăm la procese nemaiîntâlnite, cum ar fi inversiunile de temperatură sau temperaturile anormale, dezechilibrul anotimpurilor, incendiile de vegetație precum cele din Grecia din august 2021, avalanșe și topirea ghețarilor, care provoacă creșterea alarmantă a nivelului mării planetare.

Este neapărată nevoie să acționăm începând chiar din acest moment pentru a salva planeta și, implicit, viitorul umanității!

 Ziua Pământului 22 aprilie- origine

Ziua Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1970 în Statele Unite. De-a lungul timpului, s-a răspândit, astăzi fiind sărbătorită în mai multe țări din lume. Această zi internațională a fost fondată în comemorarea creării mișcării ecologiste de către un senator din Wisconsin, Gaylord Nelson. El a organizat, la acea vreme, o mare manifestație de mediu. Acest lucru a condus la adoptarea mai multor legi precum cele privind protecția aerului, apei și a speciilor pe cale de dispariție, precum și la crearea Agenției pentru Protecția Mediului (abreviat EPA ).

Ziua Pământului a fost preluată de Națiunile Unite ca o dată importantă începând cu anul 1971, iar din 1990 (anul în care Franța a început să participe) a devenit un eveniment la scară mondială, prezent în aproximativ 140 de țări și reunind 200 de milioane de oamenii dornici să-și unească forțele pentru a acționa împreună la salvarea planetei.

Summit-ul Pământului, organizat la Rio în 1992, este un alt eveniment cheie al acestei zile internaționale. De-a lungul anilor, Ziua Pământului, numită acum „Ziua Internațională a Mamei Pământ”, a devenit treptat principalul eveniment ecologic la scară globală.

În 2016, Ziua Pământului a avut loc în aceeași zi cu semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în cadrul COP21.

Ziua Pământului- programe și inițiative  

Ediția din 2022 a Zilei Pământului se concentrează asupra problemei eco-anxietății, un fenomen care afectează din ce în ce mai mulți oameni. Așadar, să ne declarăm în mod simbolic bolnavi și haideți să ne vindecăm împreună, așa cum ne propune și campania ediției 2022 a Zilei Pământului din Canada.

Lista completă a evenimentelor este disponibilă pe site-ul web al Zilei Pământului din Canada.

O activitate posibilă este participarea la un atelier care abordează problema anxietății provocate de instabilitățile ecologice. De Ziua Pământului, Canada va oferi, pe 22 aprilie, un atelier virtual pentru a descoperi această problemă de sănătate mintală, efectele ei și modul în care implicarea la nivel colectiv în diverse acțiuni ecologice poate îmbunătăți semnificativ starea pacientului.

Cheia pentru salvarea planetei, potrivit oamenilor de știință, este menținerea încălzirii globale sub 1,5°C. La ora actuală, nu ne aflăm pe drumul cel bun, căci temperaturile globale înregistrează creșteri alarmante. Totuși, există mai multe programe și inițiative care contribuie la reducerea încălzirii globale.

Să privim câteva dintre acestea:
  • jocul de restaurare a ecosistemelor – lansat de Suedia
  • seminare de ecologie
  • „circuitele scurte” – consumul produselor locale
  • ateliere de consultanță
  • piețe
  • colectarea de deșeuri
  • returnarea de medicamentele expirate sau neutilizate farmaciilor
  • plantatiile de arbori/reîmpăduririle
  • economisirea consumului de electricitate (stingeți luminile când părăsiți o cameră)
  • folosirea transportului public, mersul cu bicicleta, carpooling sau mersul pe jos
  • economisirea apei (închideți apa în timp ce vă spălați pe dinți sau când vă bărbieriți)
  • decât să cumparați mai bine închiriați o casă/un apartement, etc.

În concluzie, se întrevăd semnele că am putea evita această catastrofa ecologică. Datorită programelor derulate de guvernele celor mai multe țări, avem motiv să nu ne pierdem complet speranța, însă faptele reale ne arată exact contrariul.

Pământul, clima, mediul- Toate acestea s-au schimbat foarte mult, iar fenomenele extreme au efecte devastatoare atât asupra ecosistemelor cât și asupra activităților umane. Pe scurt,/Spunând lucrurilor pe nume, trebuie să acționăm cât mai repede posibil/cu putință, în mod responsabil și eficient pentru a salva umanitatea și Pământul de la o foarte posibilă catastrofă.

Dragi locuitori ai Terrei, Pământul, acest loc atât de drag nouă, este viitorul nostru, iar destinul lui este în mâinile noastre!

Surse :

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *