Yoga este un tip de meditație ce oferă armonie și sănătate atât mentală, cât și fizică, prin practicarea unor exerciții de respirație și concentrare. A devenit în ultima perioadă din ce în ce mai practicată, datorită beneficiilor pe care le are asupra corpului și asupra stresului acumulat, diminuându-l într-o mare măsură. Totodată, se bazează pe o filosofie profundă, și anume: uniunea dintre corp-minte-suflet.
Astăzi, Flavia Turcu, ne va pune pe tavă câteva din secretele ei, însoțite de sfaturi pentru începătorii ce doresc să aducă armonie în viața lor prin Yoga. Pentru început, să o cunoaștem pe Flavia. Ea are 35 de ani și locuiește în Brașov. A împărtășit cu noi faptul că îi place să viseze măreț, iubește natura și se caracterizează printr-un spirit călător, explorator, iubitor de oameni și de evoluție. De asemenea, Flavia este fascinantă de artă și de tot ce este frumos, pur, rafinat și autentic.
Pentru început, spune-mi, te rog, ce reprezintă yoga?
Flavia Turcu: Yoga la originea ei este o metodă practică de experimentare directă și de dezvoltare a conștiinței. Yoga gestionează în mod organizat toate nivelele persoanei ca ființă umană, cele fizice, mentale și spirituale, năzuind spre experimentarea nucleului etern al conștiinței. Nu este o religie, cum mulți confundă, ci o știință ca oricare alta, este un mix de exerciții fizice, o meditație practicată de mai bine de 5000 de ani.
Totodată, se bazează pe o meditație – prezentă. Liniștește mintea și crează o conexiune a corpului cu sinele nostru – ca o cale spre autocunoaștere, autocontrol, cultivare a compasiunii și recunoștinței. Toate aceste comportamente duc la dezvoltarea echilibrului între minte și corp.
Partea fizică de posturi (asane) reprezintă doar o ramură dintre cele 8 care definesc yoga. Yoga implică observarea stărilor interioare, astfel încât să se poată trece la un nivel de experimentare, ajungând în final la centrul conștiinței. Este mult mai mult decât percepem noi. Yoga nu înseamnă numai asane și exerciții, ci și joc, amuzament și detașare. Pentru o călătorie mai profundă despre originile Yoga, putem accesa Sutrele lui Patanjali, cel ce a cules și a pus în scris studiile transmise inițial prin viu grai, iar mai apoi pe frunze sau în piatră.
Cum ai descoperit această terapie prin yoga?
Flavia Turcu: Personal, am descoperit yoga în căutarea de a practica respirația în mod prezent și pentru a aduce beneficii și terapie plămânilor și căilor respiratorii, într-o realitate urbană, într-un centru de salinoterapie din Milano, unde locuiam pe atunci. În acest context am descoperit Pranayama – exerciții de respirație – și, ulterior, yoga prin asane (posturi). Mai târziu am realizat, de fapt, că această întâlnire cu yoga nu a fost o întâmplare, cât de important este să fii deschis spre experiențe care îți pot îmbogăți realitatea vieții, devenind, probabil, o misiune, cum s-a întâmplat în cazul meu.
De cât timp practici yoga?
Flavia Turcu: Practic yoga de 8 ani, iar în urmă cu un an și jumătate am ales să fiu instructor de yoga pentru a ghida și susține și alte persoane în această călătorie minunată a vieții, în aliniere și unitate, prin yoga.
Ce beneficii a adus yoga corpului tău și stării tale mentale?
Flavia Turcu: Beneficiile pe care yoga ni le aduce sunt multiple. Inițial, sunt percepute cele la nivel fizic, așa s-a întâmplat și în cazul meu. Începeam să simt mai multă relaxare și detensionare a mușchilor, conștientizarea și localizarea tensiunilor din corp și o mai bună conexiune cu acesta. Am devenit conștientă și de beneficiile pe care le resimțeam la nivel mental: mai multă liniște și calmitate în gânduri și, automat, o stare de pace interioară.
Am învățat să observ și să mă detașez de emoțiile și senzațiile care apăreau în timpul practicii și apoi de cele care apăreau în viața de zi cu zi. Am învățat să accept și să mă detașez de acestea, lăsându-le să se dizolve, prin intenție și acceptare de sine.
Prin urmare, practicând yoga constant, se reduce stresul și anxietatea, implicit efectele lor asupra organismului. Prin încurajarea relaxării, yoga ajută la scăderea nivelului hormonilor de stres (cortizolul). Alte beneficii includ scăderea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, îmbunătățirea digestiei și stimularea sistemului imunitar. Yoga aduce conștientizare și controlul respirației, permițându-ne să observăm când emoțiile noastre ne afectează respirația. Când încetinim și adâncim respirația, calmăm sistemul nervos.
Yoga ne poate învăța să respirăm conștient și să folosim respirația pentru a trece de provocarea anumitor posturi, precum și provocările vieții cotidiene. Acest tip de meditație se învață în timp, pentru că este un proces de a fi prezent, de a te cunoaște mai bine, de a te simți, de a cultiva mai multă iubire, compasiune și acceptare de sine.
Cum au fost primele cursuri de yoga?
Flavia Turcu: Primele mele clase de yoga au fost pline de curiozitate. M-am lăsat ghidată de doamna profesoară. Îmi amintesc că mintea mea fugea de colo-colo; eu fiind și o fire activă și gânditoare pe atunci, trăiam mult în minte. Cu fiecare oră simțeam cum mintea mea se calma mai ușor, mai rapid și pentru perioade mai lungi de timp, până când am început să percep și să simt acea stare prelungită și în viața de zi cu zi.
Cum ar arăta viețile noastre dacă ne-am menține calmul, pacea interioară și centrarea, chiar și atunci când programul nostru este încărcat? Practica fizică și aducerea atenției asupra corectitudinii posturilor a fost cea care m-a ajutat să rămân prezentă cel mai mult la început. Mai târziu, după primii ani, am început să simt și să îndrăgesc și meditația, și postura șezută Sukhasana, dreaptă, neclintită și relaxată în același timp.
Câte ore pe săptămână ar trebui practicat pentru a apărea rezultate?
Flavia Turcu: Nu există o regulă. Este o călătorie și cu cât practici mai des, cu atât vei explora noi spații, experiențe, care vor deschide noi porți spre o conștiință mai expandată, spre o viață trăită în adevăr, aliniați cu expresia sufletului nostru. Eu mergeam de 2 sau chiar 3 ori pe săptămână uneori, când reușeam.
Cum arată un ritual de yoga?
Flavia Turcu: Există mai mult de 100 de forme diferite de yoga. Unele sunt cu un ritm mai rapid și intens, altele sunt blânde și relaxante. Indiferent de tipul pe care îl alegeți, yoga este o modalitate excelentă de a întinde și întări corpul, de a concentra și relaxa mintea. Datorită mișcărilor blânde, yoga este un bun început pentru persoanele care nu au mai fost active de ceva timp. În prima parte a ședinței ne așezăm într-o postură ușoară, șezută și ne conectăm cu al nostru corp, respirăm conștient, liniștim mintea, venim într-o stare de prezență.
Apoi intonăm mantra OM, dăm o intenție practicii, o dorință, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți, introducând ușor exercițiile/posturile de încălzire a mușchilor, încheieturilor, articulațiilor. Se pot introduce, tot pentru încălzire, câteva secvențe ale Salutului Soarelui, care trezesc și încălzesc corpul pentru asanele ce vor urma. Spre finalul ședinței se practică Pranayama, diferite exerciții de respirație și se pune un sigiliu practicii, intonând din nou mantra OM.
Ce te-a motivat să continui?
Flavia Turcu: Ceea ce m-a determinat să continui au fost acele senzații și stări de lejeritate fizică și mentală, ușurință, zbor, pe care le cultivam și le simțeam tot mai mult, le duceam cu mine acasă și deveneau tot mai mult parte din mine. Apoi, toate beneficiile fizice, relaxarea și detensionarea mușchilor, eliberarea tensiunilor din corp, cultivarea focusului, al echilibrului, reducerea stresului și al anxietății și, implicit, un sistem imunitar mai puternic.
Câteva sfaturi pentru începători?
Flavia Turcu: Recomandarea pe care o dau celor care încep să practice yoga este să-și dea voie să experimenteze mai mult, să aibă răbdare cu ei înșiși, să se detașeze de așteptările și punctele de vedere pe care poate le aveau referitor la yoga și să-și creeze propriul punct de vedere prin prisma experienței trăite. Să nu se uite în stânga sau dreapta, să se compare cu ceilalți. Yoga nu este doar pentru persoanele flexibile sau tinere, yoga este pentru fiecare. Răbdarea, acceptarea și iubirea de sine se vor înrădăcina în interiorul acelora care vor continua călătoria spre lumină și uniune. Cum spune acea zicală: Cu o floare nu se face primăvară!
Predai cursuri online? Cum ar putea cititorii noștri să ia contact cu tine?
Flavia Turcu: Predau atât online (în română, italiană și engleză), cât și offline, la Sati Yoga Studio, în Brașov, orașul meu natal unde și locuiesc. Organizez retreaturi de yoga & travel & nature. Următorul se va desfășura în perioada 15-18 iulie 2021, la Măgura, Brașov („Disconnect to reconnect” este tematica). Pentru cei care își doresc să mă contacteze o pot face pe contul meu de Instagram, Flavia.Turcu, pe Facebook sau la adresa de email: [email protected].
Îți mulțumim că ai citit interviul nostru despre yoga cu Flavia Turcu. Te invităm să citești altul, despre cariera de psiholog, cât de util este să mergem la psiholog în momentele dificile ale vieții și despre cursurile pe care doamna Mirela Stoica le-a susținut în cadrul Centrului Holistic, aici