Walt Disney și istoria visului devenit realitate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Zară Daria-Cristiana

Numele Walt Disney este arhicunoscut în întreaga lume, oricine fiind capabil să recunoască cel puțin un personaj din marea familie Disney. Dar câți cunosc drumul anevoios pe care l-a traversat Walt Disney până să-și câștige renumele de care se bucură astăzi?

Prin povestea celui care a creat lumea Disney, acest articol își propune să ilustreze de ce este important să nu renunțăm la visurile noastre și cum „o ușă închisă, poate deschide o alta”.

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Walt Disney (@walter_e_disney_)

Walt Disney, modest, dar talentat

Fondatorul Disney s-a născut în anul 1901 în Hermosa, Illinois și a crescut într-o familie numeroasă, alături de 4 frați. De-a lungul copilăriei, și-a schimbat de mai multe ori locuința, deoarece afacerile familiei ajungeau adeseori să dea faliment. Unii dintre frații săi a decis chiar să fugă de acasă, sătul de toate neajunsurile.

Dar Walt nu s-a lăsat copleșit de problemele materiale. Ba mai mult, a încercat să-și cultive talentul pentru a-și sprijini familia. A început prin a-și vinde desenele apropiaților. De pildă, un vecin i-a comandat un desen care să-i înfățișeze calul, pe nume Rupert. Astfel, treptat, a ajuns să câștige primii bani.

De fapt, Walt Disney a activat în industria divertismentului încă din liceu. Își amuza prietenii imitându-l pe Charlie Chaplin, iar seara, fără știrea părinților, juca la teatrul orașului în scenete comice. De asemenea, a studiat la Institutul de Artă din Chicago și a fost caricaturist pentru revista liceului, unde ilustra desene patriotice.

Walt Disney – de la desene la animații

Cariera sa a început în Kansas City. A fost angajat, cu ajutorul fratelui său, la Studioul de Artă Pesmen-Rubin unde a făcut reclamă pentru diverse ziare, reviste și cinematografe. Aici l-a cunoscut pe Ubbe Iwerks, un animator cu care și-a deschis ulterior o afacere. Compania se numea Iwerks-Disney Commercial Artists și a fost fondată în anul 1920, dar, din lipsa clienților, nu a durat mult până să renunțe.

Doi ani mai târziu deschide o altă companie, Laugh-o-Gram Films, unde realiza videoclipuri animate, dar, în cele din urmă, și această afacere se dovedește a fi un eșec. Cu ultimii bani rămași, decide să plece la Hollywood.

Aici, este respins de mai multe studiouri pentru care și-ar fi dorit să lucreze. Convins că nu se poate ridica la nivelul lor, este pe punctul de a-și abandona visul. Dar, apelează din nou la fratele său, de data aceasta cerându-i un ajutor financiar, și astfel începe o nouă afacere. Deși Mickey Mouse este cel mai faimos personaj din lumea Disney, nu el a fost primul creat.

Disney a început cu o serie de videoclipuri ale cărui personaj central era o fată pe nume Alice. De asemenea, iepurele Oswald s-a bucurat de mult succes, dar compania și-a pierdut drepturile în favoarea distribuitorului. Ba mai mult, refuzul lui Walt Disney de a lucra după regulile celor de la Universal, l-a făcut să piardă o mare parte din echipă, rămânând din nou singur.

Mickey Mouse sau un alter ego al lui Walt Disney

Mickey Mouse a fost creat de către doi prieteni, Walt Disney și Ubbe Iwerks. Iwerks a schițat și îmbunătățit personajul până când au fost amândoi mulțumiți de felul în care arată. Ar fi trebuit să se numească Mortimer, în viziunea lui Disney, dar Mickey a fost considerat mai potrivit. Ideea ca Mickey să fie un șoarece s-a bazat pe faptul că Disney a avut o simpatie pentru acest animal încă din copilărie, de pe vremea când locuia la fermă împreună cu familia sa.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mickey Mouse (@mickeymouse)

Însuși creatorul lui Mickey Mouse i-a conferit vocea caracteristică personajului, dar am putea spune că și-a transpus totodată și sufletul prin interpretarea sa. Primul film în care a apărut Mickey Mouse a fost Plane Crazy, un scurt metraj mut. Nu a fost un succes, așa că Disney a făcut câteva modificări, printre care introducerea unui sunet care să se sincronizeze cu mimica personajelor. Steamboat Willie a fost un scurtmetraj care a prins instant la public, după aceea, videoclipurile anterioare, dar și cele ulterioare scurtmetrajului au fost realizate, în continuare, cu sunet.

A urmat apoi seria Silly Symphonies, primul său film colorat – Flowers and Trees, tranziția lui Mickey Mouse către lumea culorilor și apariția unor noi prieteni pentru șoricel: Pluto, Donald, Goofy. După succesul obținut, Walt Disney și-a dorit să-și îndeplinească toate visurile: să facă un lungmetraj, să deschidă Disneyland, și apoi Disney World.

Asta a și făcut. Astăzi, imperiul său este cunoscut tuturor și vizitat de milioane de oameni în fiecare an. A fost nominalizat la Oscar de 61 de ori și a câștigat 22 de premii, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări.

Așa cum sugerează și titlul, morala poveștii lui Walt Disney este că nu trebuie să renunțăm niciodată la visul nostru. Indiferent de câte obstacole am putea întâmpina în viață sau de câți oameni vor încerca să ne pună piedici, este important să nu ne abandonăm niciodată visurile.

Surse:

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *