Multe cafenele din Europa au devenit celebre datorită numeroaselor personalități istorice care le-au frecventat, pentru ambientul creat cu ajutorul artei decorative, a serviciilor și a produselor de înaltă calitate. Din acest motiv mi-am propus să prezint 5 dintre cele mai apreciate cafenele din Europa.
1. New York Café – Budapesta
Această cafenea a fost deschisă pe 23 octombrie 1894, fiind situată în centrul istoric al Budapestei. Clădirea care adăpostește New York Café cuprinde și hotelul de lux Boscolo Hotel, fiind cunoscute sub numele de Palatul New York Café. Este o cafenea care amintește de arhitectura vechilor timpuri, interiorul împletește elemente ce aparțin secolelor trecute, dar și elemente moderne, în urma renovării din anul 2006.
În secolul al XX-lea cafeneaua era frecventată de numeroși scriitori și artiști cunoscuți din acea epocă. La New York Café, în afară de numeroasele tipuri de cafea, se pot servi băuturi alcoolice și diferite preparate specifice bucătăriei maghiare și celei italiene.
2. Caffé Florian -Veneția
Cafeneaua Florian din Veneția a fost inaugurată la 29 decembrie 1720. Este cea mai veche cafenea din Europa și unul dintre simbolurile orașului Veneția, care a funcționat neîntrerupt până în prezent, fiind destinația preferată atât a localnicilor, cât și a turiștilor. La început s-a numit Alla Venezia Trionfante, apoi a luat numele fondatorului. De-a lungul timpului, o mulțime de personalități au frecventat această cafenea, cum ar fi: Charles Dickens, Goethe, Rousseau, Marcel Proust, Carlo Goldoni, aventurierul Casanova, politicieni, actori de la Hollywood și muzicieni.
Cafeneaua este renumită în întreaga lume și pentru stilul său atemporal de serviciu tradițional pe tavă de argint. La această cafenea se servesc următoarele preparate: cafea, înghețată, ceaiuri, siropuri, cocktailuri, vinuri, lichioruri, ciocolată caldă, whisky și produse de patiserie. În anul 1920, la aniversarea celor 200 de ani, cafeneaua a deschis o nouă cameră decorată în stilul Art Nouveau. Cafeneaua din orașul lagună este implicată în viața orașului prin organizarea de evenimente culturale de calitate.
3. Café Central -Viena
Café Central se află în centrul orașului Viena. Este o cafenea tradițională vieneză, care a fost deschisă în anul 1876, păstrându-și până în prezent atmosfera specifică. Pe lângă diferitele tipuri de cafea preparată după rețete tradiționale vieneze, se mai pot servi tot felul de produse delicioase de patiserie și diverse mâncăruri cu specific austriac. Frumosul stil venețian în care este proiectat interiorul cafenelei oferă un farmec aparte acestui loc, fiind completat de muzica live care răsună din marele pian din centrul sălii. În atmosfera relaxantă a acestei cafenele vieneze și-au băut cafeaua, în timp ce au creat parte din opere sau tratate, mari scriitori.
4. Café Imperial – Praga
Café Imperial se află în New Town, Praga, într-o clădire Art Deco și a fost deschisă în anul 1914. Tavanul și zidurile sunt decorate cu mozaicuri unice, plăci de ceramică, basoreliefuri și panouri sculptate cu bronzuri, care, împreună cu lustrele de epocă, oferă un decor incredibil. Cafeaua servită aici este extraordinară, seara se organizează cocktailuri. Meniul oferă toată ziua mic dejun american sau englezesc, alături de renumitele ouă Benedict.
5. Café de la Paix – Paris
Café de la Paix din Paris, cu faimosul său decor Napoleon al III-lea, este cea mai mare cafenea din Paris. Cafeneaua a fost deschisă la 30 iunie 1862, pentru a servi clienții hotelului Grand Hotel și este situată pe strada Palace de l’Opéra. Celebra cafenea și-a câștigat reputația de cafenea internațională datorită Expoziției Internaționale din anul 1867, apoi a devenit un fenomen cultural și o atracție turistică.
Printre personalitățile celebre care au frecventat cafeneaua se numără: Jules Massenet, Emile Zola, Ceaikovsky, Flaubert, Victor Hugo și multe personalități de la Hollywood. Café de la Paix a fost menționată în lucrări muzicale și redată în picturi. De mai bine de 150 de ani, continuă să fie apreciată atât de localnici, cât și de turiștii din întreaga lume, care se bucură de savoarea cafelei și de rafinata bucătărie franțuzească.
Atmosfera dintr-o cafenea intensifică plăcerea de a savura aroma și gustul unei cafele, iar scriitorul francez Charles de Secondat, baron de Montesquieu, scria astfel:
Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieşirea din cafenea, după câteva ceşti, să nu se creadă mai deştept şi mai sigur pe sine decât era când intrase.
A bea o cafea bună într-una dintre aceste cafenele poate reprezenta un motiv pentru a fi fericit, deoarece din acest articol aflăm că fericirea vine din lucruri mici.
Surse:
- https://www.cancan.ro/top-10-cele-mai-spectaculoase-cafenele-din-lume-ai-idee-cat-costa-o-cafea-aici-14978701
- https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Palace,_Budapest
- https://degustam.ro/cea-mai-veche-cafenea-din-lume-a-implinit-300-de-ani-iata-povestea-lu-caffe-florian/
- http://www.citatepedia.ro/index.php?id=236299