3 tipuri de bărbați și ajutorul lor potrivit

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
etichette, barbati, hombre, man, face, facial expression
Foto: pixabay.com

În cartea sa, „Creată pentru a fi ajutorul potrivit”, Debi Pearl are, printre altele, un capitol dedicat bărbaților, pe care reușește să-i clasifice în trei tipuri. Prin acestea, autoarea încurajează femeia să deschidă ochii și să înțeleagă că nu este doar despre ea și că bărbații au și ei un rol în viață.

Înțelegându-le personalitatea și capacitățile, reușim să comunicăm și să creăm comuniune între „albastru” și „roz”.

Dumnezeu le dă femei imperfecte unor bărbați imperfecți, astfel încât să poată moșteni împreună harul vieții și să poată deveni împreună ceva mai mult decât ar putea fi oricare dintre ei singuri. (p. 80)

Secretul este ca noi, femeile, să reușim să trecem cu vederea peste ceea ce vedem ca fiind lipsă în viața soților noștri. Acceptându-le defectele și recunoscând totodată că și noi, femeile, avem  minusuri, putem vedea dincolo, apreciind calitățile care reușesc să îi facă frumoși pe soții noștri.

Dacă îl iubești și îl sprijini în ciuda neajunsurilor lui și fără să te plasezi la panoul de comandă, amândoi veți fi animați de biruință și veți crește împreună. (p. 81)

Important este să înțelegem că bărbații nu sunt la fel și nu vor fi la fel niciodată. Prin cele trei tipuri identificate de Debi Pearl ne putem cunoaște partenerii mai bine și putem comunica pe limbajul lor.

I. Bărbatul comandant

Unii bărbați se nasc cu mare dorință de a conduce, de a fi lideri. Ei sunt asemănați cu regii, care au grijă de regatul lor. Au capacitatea de a se poziționa în afara lucrurilor și de a-și privi țelurile din depărtare, reușind să ia decizia corectă la momentul oportun.

Soțiile unor astfel de bărbați trebuie să fie îngăduitoare, să îi susțină și să îi aprecieze pentru toate eforturile lor.

Când un bărbat de tip rege este tratat cu cinste și reverență, un bun ajutor potrivit va descoperi că soțul ei o va proteja și o va susține extrem de mult. (p 84)

Criticile nu ajută la relaționare. Niciodată să nu îi detești munca, să-l faci de rușine în public sau să-i critici realizările. Dacă faci asta, așteaptă-te să nu mai fii confidenta lui și nici să nu îți mai împărtășească gândurile.

Bărbații comandanți sunt obiectivi, reținuți în a discuta problemele interioare cu toată lumea, sunt selectivi cu oamenii și par duri. Înțelegându-i personalitatea, soția îi poate deveni cel mai bun confident, căreia să îi poată împărtăși sufletul.

II. Bărbatul vizionar

Aceasta este categoria cunoscuților „bărbați visători, cu capul în nori”, cei deschiși către schimbare foarte rapid și care, de cele mai multe ori, își propun să realizeze lucruri mari pentru care să lupte. Sunt aceia care ies din turmă și își caută un folos diferit de al altora.

Vizionarul este mistuit de o nevoie de a comunica prin cuvinte, muzică, scris, voce, artă sau acțiune. (p. 85)

Ei petrec deseori mult timp pentru realizarea țelurilor, investesc tot ce au pentru a-și încerca oportunitatea. Uneori vor da greș, dar cel mai important este să primească sprijinul soției, fără să fie asaltați de critici. De multe ori, criticile îi vor demotiva și îi vor face să renunțe la cine sunt ei de fapt.

Soția unui bărbat vizionar trebuie să fie acolo pentru el, să fie gata să se înhame la o viață plină de călătorii, de suișuri și coborâșuri. O astfel de viață nu este niciodată plictisitoare! Bărbatul vizionar este subiectiv, comunică foarte mult, are planuri și idei multe. Este inventiv și plin de energie, căutând să valorifice fiecare moment.

III. Bărbatul așezat

Această categorie este cea de mijloc, între bărbatul comandant și bărbatul vizionar, caracterizată prin răbdare, blândețe, credincioșie. Ei nu vor pretinde ca femeia să facă ceva, ci mai degrabă sunt dispuși să facă totul pentru fericirea ei și a celor din jur.

Nu au inițiativă în a lua decizii importante și nici nu vor simți nevoia să fie lideri, dar când trebuie să ia hotărâri majore o fac echilibrat și înțelept.

Ei iau lucrurile cu calm, le analizează un timp, ceea ce îi face pe cei din jur să creadă că sunt din categoria „mototol”. În schimb, intențiile lor sunt unele bune și deciziile pe care le iau sunt cele mai potrivite. Sunt empatici, fiind gata oricând să poată ajuta cu ceva.

Dintre cele trei tipuri, el va fi cel mai simpatizat de toată lumea. (p. 97)

Când o să fie deschisă să îi vadă toate calitățile, soția acestuia va fi fericită și va învăța cum să se comporte cu el astfel încât relația lor să înflorească.

Pentru toate cele trei tipuri de bărbați, soția este cea care face diferența.

Când ea va înceta să mai încerce să îl schimbe, el va crește. (p. 99)

Cunoaște-ți soțul și bucură-te de călătoria vieții împreună cu el! El poate avea câte puțin din fiecare tip, dar modul cum te raportezi tu la el îl va transforma în cea mai bună variantă a lui sau în caz contrar, în cea mai rea versiune.

 

Surse: Debi Pearl, Creată pentru a fi ajutorul potrivit, 2012

Vezi aici ce activități poți face cu partenerul tău pentru a revigora relația dintre voi!

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *