Steaua București s-a înființat pe data de 7 iunie 1947

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Steaua București este una dintre cele mai cunoscute echipe românești de fotbal. Fotbalul este, la momentul actual, printre cele mai apreciate și profitabile sporturi de echipă. La începutul secolului al XXI-lea era jucat în peste 200 de țări, devenind în scurt timp cel mai popular sport de pe glob, cu o istorie de mai bine de 100 de ani.

Înființare

ASA București (actualmente FCSB) s-a înființat pe data de 7 iunie 1947, la decizia ofițerilor Casei Regale a României. Mihail Lascăr, cel care fusese pentru o scurtă vreme ministru al Apărării Naționale, a semnat decretul prin care lua naștere ASA. Abrevierea „ASA” provine de la denumirea „Asociația Sportivă a Armatei.

Primul meci

Primul meci a avut loc două luni mai târziu (24 august 1947), împotriva Dermata Cluj, echipă ce s-a desființat, din nefericire, în anul 1967. Scorul final a fost 0-0.

ASA București s-a bucurat de susținerea regimului comunist, fiind împinsă spre divizia întâi. Doi ani mai târziu, echipa a câștigat primul și cel mai important trofeu: Cupa României, învingând cu 2-1.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FCSB (@fcsbofficial)

ASA București devine CSA Steaua București

ASA București și-a schimbat denumirea în anul 1961, noul nume fiind ,,CSA Steaua București’’, datorită stemei clubului ce cuprindea o stea roșie, iar mai apoi, culoarea fiind schimbată în galben, simbolizând tricolorul românesc.

Stemă

La început, stema clubului cuprindea o stea roșie având litera „A”(simbolul Armatei Roșii) inscripționată  pe un fundal albastru. După ce ASA și-a schimbat denumirea în „CSA Steaua București”, steaua roșie a fost păstrată, de aici materializarea numelui clubului înSTEAUA.

Stema a trecut printr-o serie de modificări, fundalul precedent devenind unul dungat în roșu și albastru, cu o stea de aur în centru, simbolizând tricolorul românesc. În prezent, forma stemei este rotundă, cu o cruce roșie pe un fundal albastru-închis și cu o stea aurie în centrul crucii.

Jucători de excepție

De-a lungul anilor, Steaua București a avut printre cei mai respectați și talentați jucători cu reușite admirabile. Cei mai excepționali jucători ai Stelei au fost:

  • Gheorghe Hagi
  • Marius Lăcătuș
  • Marcel Răducanu
  • Anghel Iordănescu
  • Mirel Rădoi
  • Victor Pițurcă

… și mulți alții.

Stadionul Ghencea

Primul stadion oficial al Stelei (Stadionul Ghencea) a fost inaugurat pe data de 9 aprilie 1974, în premieră, atunci când echipa românească a jucat împotriva OFK Belgrad, scorul final fiind de 2-2. Din nefericire, stadionul Ghencea a fost demolat în anul 2018.

Performanțe

Performanțele și calitățile jucătorilor au fost remarcate la începutul anilor 1950, când faimoasa ,,echipă de aur’’, intitulată astfel de suporteri, a câștigat primul său titlu de campioană sub îndrumarea lui Gheorghe Popescu, fost președinte al Federației Române de Fotbal.

Din acel an, ASA București a reușit să nască pasiuni și emoții în tribunele stadioanelor, bucurându-se de un real succes. Echipa a câștigat încă 5 titluri de campioană, precum și prima Cupă-Campionat din istoria clubului.

Steaua București a reușit să aducă în fotbalul românesc un joc spectaculos, jucătorii echipei fiind intitulați „viteziștii. A fost singura echipă din România care a avut șansa de a juca împotriva celor mai importante echipe din Anglia precum: Luton Town FC, Arsenal FC, etc.

 

 

Steaua a avut parte de o multitudine de rezultate remarcabile de-a lungul anilor. Echipa a jucat împotriva unor formații  sportive precum Vejle BK (Danemarca), Budapest Honvéd FC (Ungaria), Kuusysi FC (Finlanda) și  RSC Anderlecht (Belgia), fiind prima din Ronia care a jucat o finală europeană. Unul dintre cele mai importante meciuri a fost semifinala din Liga Campionilor UEFA de la sfârșitul anilor ’80. Echipa a demonstrat determinare, perseverență și pasiune, ajungând în finală cu AC Milan (Italia). 

Anii 2000 au adus (cu ei) o serie de victorii, Steaua București calificându-se pentru a patra oară în grupele Cupei UEFA și reușind, mai apoi, să ajungă în semifinale, însă fiind eliminată de Middlesbrough FC (Anglia). Cu toate acestea, Steaua a dominat fotbalul românesc, a câștigat alte 8 titluri de campioană și a reprezentat România cu brio în competițiile europene, având trei participări în Liga Campionilor.

Steaua este și va rămâne cunoscută pentru performanțele ei, jucând la cel mai înalt nivel pe plan european și dominând fotbalul românesc. Totodată, clubul ține un record actual de 26 campionate naționale, 22 cupe naționale, 6 supercupe naționale și 2 cupe ale ligii.

Click aici pentru alte detalii din sport.

SURSE:

Loading

1 thought on “Steaua București s-a înființat pe data de 7 iunie 1947”

  1. Cu toate problemele din prezent, Steaua ramane un simbol pentru Romania. Foarte frumos scris articolul, am gasit foarte multe lucruri interesante, probabil intr-o discutie cu prietenii o sa straluceasca 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *