Epoca Victoriană a reprezentat un moment de mare expansiune pentru Imperiului Britanic. Vrei să aflăm împreună Secretul măreției Angliei, văzut prin ochii și pensula pictorului Thomas Barker?
Citește în continuare acest articol dacă vrei sa înțelegi mai bine istoria Angliei și epoca Victoriană sau dacă ești, pur și simplu, curios de semnificația care se află în spatele acestei picturi misterioase. Sigur acest articol te va face să îți dorești să zbori spre Londra și să te pierzi în galeriile ei de artă.
EPOCA VICTORIANĂ
Istoria Regatului Marii Britanii a cunoscut numeroase perioade. Epoca Victoriană este una dintre cele mai cunoscute epoci și atrage mereu atenția iubitorilor de istorie. Această epocă este reprezentată de perioada domniei reginei Victoria, din 20 iunie 1837 până pe 22 ianuarie 1901, data la care regina a murit. Epoca anterioară celei Victoriene este Epoca Georgiană. După moartea reginei începe o nouă epocă, cea Eduardiană. Epoca Victoriană se suprapune cu o parte a Belle Époque din Franța.
O principală caracteristică a epocii este reprezentată de o forță religioasă considerabilă pentru standardele morale superioare, îmbunătățite într-un mod dramatic, mai ales pentru clasa de mijloc. Pe planul relațiilor internaționale ale marilor puteri s-a manifestat un singur război, cel din Crimeea, astfel perioada poate fi considerată una pașnică.
În acele timpuri, Marea Britanie era considerată o mare putere navală care devenea lider la nivel mondial în domenii precum producție, finanțe, căi ferate, transport maritim și anteprenoriat. Însă, cea mai importantă caracteristică, cea pentru care va rămâne veșnic în istorie, este impresionanta expansiunea imperială globală, mai ales în Asia și Africa. Astfel, Imperiul Britanic devine cel mai mare din istorie.
OPERA LUI THOMAS BARKER
Opera lui Thomas Barker este consacrată de lucrări ce înfățișează peisaje și scene din viața rurală, însă „Secretul măreției Angliei” demonstrează că nu se oprește aici. Pentru amatorii de artă care plănuiesc un city break în Londra, 6 dintre picturile lui pot fi admirate la Tate Gallery. The British Museum găzduiește, la rândul său, o serie de opere. „Secretul măreției Angliei” se află astăzi la National Portrait Gallery, deși prima dată a fost expus în 1864 la Belfast.
ANECDOTA DIN SPATELE PICTURII
„Secretul măreției Angliei” de Thomas Barker prezintă o scenă imaginară, în care personajele principale sunt adevărate figuri istorice. Locul central al picturii este ocupat de Regina Victoria și un ambasador din Africa de Est. Există însă alte patru personaje în fundal, dar stilul în care a fost realizat tabloul le arată în umbră, în acest fel atenția privitorului fiind îndreptată către personajele principale și gesturile lor simbolice.
Scena se bazează pe o anecdotă neîntemeiată: când Reginei Victoria i s-a cerut să dezvăluie secretul măreției Angliei, deoarece era perioada când „Soarele nu apunea niciodată în Imperiul Britanic” (James Joyce), un moment istoric de expansiune fără precedent, aceasta a negat că secretul constă în bogăție, flotă ori numeroase armate, înmânând ambasadorului o copie a Bibliei; se spune că regina i-a spus că aceasta reprezintă secretul măreției Angliei.
RELAȚIA DINTRE COLONIZATOR ȘI COLONIZAT
La prima vedere, vom fi tentați să presupunem că, datorită voinței lui Dumnezeu, Anglia a reușit să colonizeze atât de multe teritorii, aceasta fiind o țară creștină, dar dacă ne gândim la mesajul ascuns din spatele Bibliei și la faptele istorice, vom ști cu siguranță că Biblia nu este un simbol al credinței extraordinare în Dumnezeu, ci al nivelului de civilizație și supremație rasială al Angliei.
Mulți imperialiști credeau că aveau o misiune trimisă de Dumnezeu pentru a aduce elemente de civilizație națiunilor pe care le considerau inferioare.
Relația dintre colonizator și colonizat ar putea fi comparată cu o sabie cu două tăișuri. Colonizatorul a venit neinvitat în țara colonizată și a impus propriile reguli, tradiții, chiar și limba. De asemenea, a adus modernizarea în atât de multe aspecte care au făcut viața mai ușoară pentru colonizat. Costul tuturor acestora a fost pierderea libertății și a independenței naționale, care vine, de asemenea, cu pierderea identității naționale. Colonizatorul a profitat de orice bogăție naturală pe care au avut-o țările colonizate, ca o caracatiță lacomă care-și întinde tentaculele, apucând în grabă tot ce-și dorește.
Brutalitatea care se practica uneori în colonii avea de multe ori în spate motive religioase. Bărbatul alb avea datoria importantă de a-l civiliza pe barbar. Au existat, într-adevăr, părți pozitive în colonizare pentru cel colonizat, însă lipsa identității naționale și aspectele negative umbresc aceste fapte. După cum știm cu toții, o țară civilizată are puterea de a-și impune propria cultură și tradiție asupra celei mai puțin civilizate. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest proces istoric, putem aminti cazul Imperiului Roman și al Daciei, cunoscut nouă încă de la primele lecții de istorie.
O națiune bogată nu va accepta niciodată să fie influențată de una inferioară.
PERSONAJELE DIN SECRETUL MĂREȚIEI ANGLIEI ȘI CE MESAJ TRANSMIT
Postura personajelor principale din „Secretul măreției Angliei” poate aminti de relația dintre vasal și domnul său și de ceremonia în care vasalul omagiază și jură credință stăpânului feudal. Cei doi sunt în contrast total, de la culoarea pielii la hainele lor.
Ambasadorul african este exotic, poartă blană, pene în părul său, bijuterii. Fața lui este un portal direct către gândurile și sentimentele din acel moment solemn: un amestec de frică, uimire, o doză de rezervă față de necunoscut și curiozitatea de a afla mai multe despre el, chiar dacă acesta ar putea fi o capcană.
Prins de frumusețe și strălucire, încearcă să atingă măreția necunoscutului. Regina pare rece și distantă; hainele ei sunt elegante, rochia este croită din material alb și albastru. Cred că acele culori nu au fost alese la întâmplare, deoarece albul, simbolul purității, ar putea fi interpretat și ca simbol al supremației, iar albastrul este cunoscut drept o culoare regală. Mai mult decât atât, aceasta este o culoare adesea legată de spiritualitate.
CONCLUZIE
În concluzie, o pictură plină de contraste, „Secretul măreției Angliei” este o cheie importantă în decodificarea relației complicate dintre colonizator și colonizat care, de asemenea, îți va face mintea să cutreiere în căutarea adevărului absolut.
Citește și despre Anne Boleyn, faimoasa regină care a schimbat Anglia!
Surse:
- npg.org.uk
- artsandculture.google.com
- tandfonline.com
- en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Barker
- Joyce, James “Ulysses”