Autori: Otilia Condrea & Emanuel Paul
Roma, capitala fostului Imperiu Roman și a Italiei de astăzi, este situată în apropierea fluviului Tibru și se bucură de o popularitate extraordinară din punct de vedere turistic datorită monumentelor pe care aceasta le posedă. Roma, sau „Città Eterna” (Orașul etern) cum este numită de locuitori, reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice ale Europei datorită arhitecturii de tip baroc și a celei renascentiste, care dau un farmec aparte orașului.
Fie că decizi să vizitezi orașul împreună cu familia, cu prietenii sau cu partenerul de viață, cel mai bun lucru este că orașul poate fi vizitat și explorat la pas. Capitala Italiei îmbină cu grație trecutul și prezentul, iar la clasica întrebare: “Ce merită vizitat aici?”, există un singur răspuns corect: ,,Totul”. Printre faimoasele monumente și atracții turistice ale acesteia se numără Colosseumul, Fontana di Trevi, Columna lui Traian, Capela Sixtină, Treptele Spaniole și multe altele.
În continuare, îți prezentăm cele mai frumoase locuri din Roma, de care cu siguranță te vei îndrăgosti.
1. Pantheonul
Panteonul este templul monumental al tuturor zeilor, întruchiparea măreției Imperiului Roman. A fost construit în secolul al II-lea î.Hr. și a devenit catedrală creștină în secolul al VII-lea. Clădirea, în formă cilindrică cu o cupolă enormă, este una dintre cele mai mari din lume. În interior poți admira geometria impecabilă a sălii, statuile zeilor antici și ,,Ochiul Panteonului” – o gaură în cupolă care face ca lumina să pătrundă într-un mod unic. Templul adăpostește morminte precum cel al artistului Raphael Santi, al regelui Victor Emmanuel al II-lea al Piemontului și ale multor alte persoane celebre din Italia.
2. Colosseum
Colosseum este cel mai mare amfiteatru antic din lume. A fost construit în secolul I d.Hr. de către împăratul Vespasian. Astăzi este cel mai faimos monument arheologic din Italia, fiind, de asemenea, și simbolul orașului. Monumentul, ce se găsește în centrul Romei, este vizitat anual de peste 6 milioane de turiști. Construit în timpul dinastiei Flaviene, acesta a fost folosit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, ca mai târziu să fie reutilizat ca spațiu pentru locuințe, ateliere sau cartiere de ordine religioasă. În ciuda pagubelor provocate de cutremure și de hoții de piatră, Colosseumul rămâne un simbol iconic al Romei, fiind regăsit și în lista celor 7 mari minuni ale lumii.
În interior, Colosseumul era împărțit în diverse sectoare: sectorul inferior rezervat senatorilor, sectorul maenianum primum (cu 8 trepte), sectorul maenianum secundum (împărțit la rândul său în inferior și superior) și, în final, sectorul maenianum summun (format din 11 trepte).
3. Fontana di Trevi
Fontana di Trevi reprezintă un cadru arhitectural magnific al Romei. Este, și probabil va rămâne, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, datorită arhitecturii de tip baroc. Construită în anul 19 î.H., Fontana di Trevi este situată la capătul unui apeduct și aprovizionează cu apă vechile fântâni ce se regăsesc în centrul Romei. Aceasta îl înfățișează pe Neptun, zeul mărilor, aflat într-un car tras de doi căluți de mare, având-o deasupra pe Agripa, fata după care a fost numit apeductul.
Puțini turiști cunosc tradiția paharului legată de Fontana di Trevi. Odată, când tinerii plecau la muncă sau în serviciul militar, partenerele lor le dădeau să bea un pahar cu apă din fântână ca mai apoi să îl spargă chiar ele. Această tradiție reprezenta simbolul fidelității eterne între doi parteneri.
Este impresionantă prin mărimea sa, ocupând aproape întreaga suprafață din fața Palatului Poli. Structura arhitecturală și cea a sculpturilor a fost elaborată la mijlocul secolului al XVIII-lea, după un proiect al lui Nicola Salvi. Monumentul de o frumusețe rară, în stil baroc roman cu elemente neoclasice, ocupă unul dintre primele locuri pe lista minunilor arhitecturale ale „Orașului Etern”.
Tradiția de a arunca monede în fântâni datează de secole, monedele fiind inventate în Epoca Fierului. Acest monument impresionant domină mica Piață Trevi din cartierul Quirinale. În fiecare zi, turiștii aruncă mii de euro în celebra fântână, ajungându-se chiar la 25.000 de euro săptămânal. Tradiția spune că dacă arunci bani în Fontana di Trevi, cu siguranță te vei întoarce la Roma cel puțin o dată.
4. Castelul Sant’Angelo
Acesta este un monument roman antic de pe malul râului Tibru, construit din marmură prețioasă. Castelul a fost ultimul refugiu al împăraților romani și reședința preoților. Astăzi este o comoară a capitalei Italiei și un frumos muzeu. Aici poți explora sala cu bijuterii, cărți rare și documente din Arhiva Secretă și apartamentele Papei Alexandru al VI-lea, care însumează peste 50 de camere.
5. Trastevere
Trastevere este cartierul roman în care vei simți adevăratul spirit latin imprimat în clădiri, baruri și alei de care cu siguranță te vei îndrăgosti. Piatra cubică și restaurantele în stil latin completează perfect peisajul italian, iar mirosul de paste și condimente primitoare te vor face să comanzi o porție de mâncare tradițională pentru a savura în timp ce te odihnești.
6. Columna Lui Traian
Aflată în imediată apropiere de Forul Roman, Columna lui Traian este un monument antic, construit la porunca lui Traian pentru a marca victoria sa din Dacia. Cu o înălțime de aproximativ 40 de metri, aceasta este formată din 18 blocuri masive de marmură, fiecare cântărind peste 40 de tone. Pe toată suprafața sa se regăsesc cu ușurință scene de luptă din timpul lui Traian, surprinse în 124 de episoade.
7. Capela Sixtină
Capela Sixtină (Capella Sistina în italiană), fosta biserică a Vaticanului, este una dintre cele mai mărețe clădiri artistice ale Europei. Construită între anii 1472 și 1483, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, se întinde pe o suprafață dreptunghiulară măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri în lățime și este cunoscută în toată lumea datorită picturilor murale pe care aceasta le adăpostește.
Acest monument renascentist unic, care din exterior poate nu atrage privirile tuturor turiștilor, ascunde comori culturale neprețuite: fresce încântătoare și surprinzătoare de Rosselli, Botticelli, Perugino și alți artiști la fel de faimoși. Această splendoare este încununată de grandioasa „Judecată de Apoi”, pictată de marele Michelangelo. Una dintre cele mai cunoscute opere de artă captivă pe pereții Capelei Sixtine este scena din „Crearea lui Adam”. Această pictură îl surprinde pe Dumnezeu care încearcă să se apropie de Adam.
Ca fiecare monument istoric, și Capela Sixtină are secretele ei… să descoperim împreună câteva dintre ele:
- De unde provine numele ei? Ei bine, numele provine de la Papa Sisto al IV-lea, fondatorul care a comisionat lucrarea Capelei.
- Tavanul lui Michelangelo este decorat cu multe nuduri masculine care includ și multe ghinde. Care este motivul? Ghinda a fost adesea reprezentată de Michelangelo în picturile sale pentru a aduce omagiu lui Rovere, al cărui sinonim este stejar și căruia aparținea familia lui Iulius al II-lea.
- Capela Sixtină era și încă este capela privată a Papei.
aa
8. Treptele spaniole
Treptele spaniole, sau mai bine zis Scara spaniolă, este un monument istoric din Roma care leagă Piazza di Spagna de una dintre cele mai frumoase biserici ale Romei, și anume Trinità dei Monti. Numele le este dat de prezența ambasadei Spaniei, amplasată într-una din clădirile din apropierea acestora. Acestea au fost proiectate între anii 1723 și 1725 de către Alessandro Specchi și Francesco de Sanctis și au sporit dinamismul peisajului arhitectural, creând o privire de ansamblu de la care cu greu îți poți lua ochii.
Pe lângă faptul că este un monument magnific pe care nu trebuie să-l ratezi, Piazza di Spagna găzduiește și azi unul dintre cele mai cunoscute saloane de ceai: Babington’s. Acest salon a fost construit în anul 1893 de două doamne englezoaice, Isabel Cargill și Maria Babington, și se află la numărul civic 23 din Piazza di Spagna. Salonul a avut o influență uriașă, în timpul acela, în răspândirea ceaiului în orașul Roma.
Roma este un oraș magnific și frumos. Pentru a nu pierde din vedere monumentele valoroase în timpul excursiei prin „Orașul Etern”, este necesar să stabilești programul vacanței înainte de a pleca spre această frumoasă destinație.
Iată câteva trucuri utile care te vor ajuta să economisești timp și bani, făcând din călătoria la Roma o experiență de neuitat.
- Trezește-te cât mai devreme posibil: viața aici începe în zori și multe locuri se închid destul de devreme.
- Rezervă-ți puțin timp pentru a te plimba pur și simplu pe străzile vechi din centrul Romei. Un traseu bine planificat te va ajuta să vizitezi multe locuri interesante și să ai parte de o vacanță de neuitat.
- Poți lua o pauză de la antichitate pentru a gusta faimoasele paste italiene, dar nu uita nici de delicioasa pizza.
- Cel mai bine este să cumperi din timp bilete pentru toate obiectivele turistice celebre din Roma – de exemplu online (există posibilitatea de a le obține cu reducere), altfel va trebui să stai mult timp la coadă sau să plătești un ghid pentru a intra.
Îți dorim o călătorie de neuitat pe străzile istorice ale acestui magnific oraș!
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Capela_Sixtină
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Colosseum
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Columna_lui_Traian
- https://travel.fanpage.it/10-cose-di-roma-da-non-perdere-assolutamente/
- https://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/collezioni/musei/cappella-sistina.html
- https://www.pantheonroma.com/il-pantheon/
Citește aici despre Cheile Bicazului și Lacul Sfânta Ana – 2 dintre cele mai frumoase locuri turistice din România.