Societatea contemporană se definește printr-o epocă a globalizării, printr-o cultură a superficialității adânc imprimată în conștiința umană. Sărbătorile și-au pierdut treptat semnificația spirituală, individul fiind din ce în ce mai indiferent în raport cu profunzimea actului religios și mult mai atras de plăcerile simple și aparentele iluzii, ce îi oferă confort și satisfacții.
Odată cu promovarea consumerismului în mass-media și în haosul de pe rețele sociale, s-a produs o cauză evidentă a tentațiilor excesive pe care oamenii din societatea contemporană le asimilează în diferite moduri. Cu cât influența televiziunii, a radioului, a presei online este mai mare, cu atât tehnologia se dezvoltă în ritm alert, iar individul devine mai fascinat de latura materială a sărbătorilor și mai puțin de cea spirituală.
În mediul urban se poate observa contemporanul chiar și când vine vorba de sărbători, deoarece oamenii nu mai văd esența și magia acestora. Prin intermediul multitudinilor de reclame, Crăciunul a fost asociat cu Moș Crăciun, fiind uitată semnificația sărbătorii religioase, cea a Nașterii Mântuitorului. Cât despre Sărbătorile Pascale, acestea au fost asociate cu iepurașul ce aduce ouă de ciocolată și cadouri copiilor cuminți.
De asemenea, s-a constituit și o serie de legende, îndepărtându-se, astfel, de profunzimea și de natura duhovnicească. Inițial, iepurașul de Paște juca rolul unui supraveghetor, observând atent fiecare copil cuminte sau neascultător. El prezintă similitudini cu Moș Crăciun, deoarece răsplătește copiii cu ouă fermecătoare din punct de vedere cromatic.
O activitate des practicată în perioada Paștelui este „Egg Hunt”, traducerea în română fiind „Vânătoarea de ouă”. Acest joc se practică în aer liber de către copii, ei având ca sarcină căutarea ouălelor decorate și colectarea lor într-un coșuleț din lemn. Cei care strâng cele mai multe ouă sunt răsplătiți, la final, cu diverse premii. Marile companii producătoare de ciocolată au profitat la maximum de această activitate, promovându-și produsele prin reclame și contribuind, astfel, la creșterea vânzărilor.
În antiteză, în mediul rural sărbătorile încă sunt privite într-un mod tainic și religios. Un exemplu elocvent îl reprezintă oamenii din zona Maramureșului. Ei înțeleg profunzimea spirituală, respectând, astfel, tradițiile și obiceiurile din moși-strămoși, folclorul și vestimentația. Aceștia poartă cu mândrie portul național și cultivă în fiecare zi respectul pentru cei din jur, iar familia ocupă un loc primordial în viața lor.
Postul Paștelui este și el ținut cu strictețe, localnicii îndreptându-și rugăciunile spre iertarea păcatelor, pentru binele și armonia familiei. În Vinerea Mare, maramureșenii țin post negru, marcând patimile Domnului Iisus Hristos. Acest post este unul dintre cele mai stricte și nu se mănâncă și nu se consumă lichide până la apus. Celebrele dansuri ce aduc voie bună în sufletele oamenilor sunt interzise, așa cum o vorbă spune: „Cine joacă în Postul Mare, joace-i bota pe spinare!”.
În dimineața sfântă de Paște, maramureșenii pun într-un ibric un ou roșu și un bănuț din argint, și se spală cu această apă. Se spune că prin practicarea acestei tradiții, aceștia vor avea parte de noroc și belșug pentru tot restul anului. Totodată, copiii merg la vecini, neamuri și prieteni, pentru a anunța Învierea Domnului, iar gazdele le dăruiesc câte un ou roșu, simbol al sângelui Mântuitorului.
Este important ca pragul casei să fie trecut de către un băiat, pentru a nu exista neînțelegeri între membrii familiei. Încă un lucru interesant este faptul că lumânarea, care a fost folosită pentru a aduce Lumina Sfântă în case, este păstrată de către oameni și reaprinsă în caz de boală, necazuri și dezastre naturale.
Concluzionând toate aceste lucruri, în societatea contemporană sărbătorile nu au mai păstrat valoarea spirituală de odinioară, ci au înlocuit-o cu prețul superficial de pe urma căruia societățile comerciale pot câștiga bani, iar misterul de odinioară a fost înlocuit cu agitație și nepăsare.
Și dacă tot am vorbit despre minunatele tradiții din Maramureș, iată un link ce te conduce spre două locații de vis din România, o modalitate bună de a sărbători Paștele în natură.
SURSE:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Egg_hunt
- https://coltisorderomania.ro/2019/04/26/sfintele-sarbatori-de-pasti-in-maramures/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Easter_Bunny
1 thought on “Sărbătorile și pierderea valorii spirituale”
Un articol impresionant!