Vă propunem o scurtă călătorie în unul dintre cele mai apreciate orașe din țară de către români, dar și de către turiștii din străinătate – Oradea, municipiul reşedinţă a judeţului Bihor și unul dintre cele mai importantele centre economice, sociale şi culturale din Nord-Vestul României. În acest articol vă vom prezenta câteva obiective importante pentru a vă da o mâna de ajutor în cazul în care vă gândiți la o mică vacanță, dar nu știți încotro să mergeți.
Dacă sunteți o persoană activă căreia îi place să afle lucruri noi, cu siguranță Oradea este unul dintre orașele pe care trebuie să le puneți pe lista dumneavoastră!
Biserica romano-catolică din Oradea
Construcția catedralei a durat din 1752 până în 1780. Proiecția acesteia a fost întocmită de către arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt în anul 1750, iar Giovanni Battista Ricca este cel care s-a ocupat de lucrări începând cu anul 1752. Însă, dispariția ciudată a lui Ricca (pe parcursul anului 1756), îl determină pe Dominicus Luchini, însoțitorul acestuia la sosirea în Oradea, să finalizeze construcțiile. În 1759, proiectul este încredințat lui Franz Anton Hillebrandt, noul architect șef al Curții Imperiale după numirea lui Adam Patachich la conducerea Eparhiei Romano-Catolice din Oradea.
Biserica este construită din 3 nave, cea principală având o lungime de 70 m.
Biserica romano-catolică este construită din 3 nave, cea principală având o lungime de 70 m, lățimea de 30 – 40 m și pereții acoperiți cu marmură. Celelalte două nave secundare dețin fiecare câte un altar, cea din stânga prezentând și o orgă impresionantă adusă în catedrală în anul 1780. Totodată, picturile din interior sunt adevărate piese de artă, înfățișând diferiți sfinți, precum: Sf. Mihail, Sf. Ioan Nepomuk, Sf. Ladislau și Sfânta Treime. În Altarul Principal există un tablou din marmură ce prezintă Ridicarea în Ceruri a Maicii Domnului.
Oradea – cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana.
Piața Unirii din Oradea
Construcția minunatei piețe a avut loc între 1714 și 1740. Ieșirea de sub ocupația turcă a reprezentat un pas imens pentru reconstrucția centrului orașului, ducând la formarea unui târg denumit Orașul Nou, între Crișul Repede și Pârâul Pețea. După incendiul din 1836, piață a început să dezvolte mai multe clădiri, dat fiind că până atunci doar Biserica Romano-Catolică „Sf. Ladislau” (1720 – 1733), Biserica Adormirii Maicii Domnului – Biserica cu Lună (1784 – 1832) și Catedrala Greco-Catolică „Sf. Ierarh Nicolae” (1800 – 1810) erau singurele construcții.
În anul 1869, consiliul local a decis transformarea pieței într-un parc de relaxare cu multă verdeață, copaci, alei și bănci. Astfel, începe modernizarea Orașului Nou, iar în 20 de ani piața devine cea mai frumoasă piață a orașului. Influențele modernismului sunt vizibile în construcția palatelor care dăinuiesc până în zilele noastre: Primăria Oradea (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908), Palatul Moskovits Adolf și fii (1904 -1905).
Piața Unirii din Oradea prezintă un amalgam de stiluri arhitecturale.
Piața Unirii prezintă un amalgam de stiluri arhitecturale dobândite de-a lungul anilor: baroc, clasicist, eclectic, istorizant, Art Nouveau, modernist și, totodată, diferite accente și înălțimi ale clădirilor.
În partea vestică a pieței regăsim Palatul Episcopiei Greco-Catolice, construit după planul arhitectului Kálmán Rimanóczy, și Primăria în stil neorenascentist, înființată de același arhitect. În sud-est tronează grandioasa Casă Kovács, construită în secolul XIX în stil neoclasic. Nord-estul Pieței Unirii este reprezentat de Palatul Vulturul Negru, cu fațada în stil lechnerian proiectat de către arhitecții Komor Marcell şi Jakab Dezső.
Înainte de anul 1848, orașul era formată din 4 târguri: Oradea Nouă, Olosig, Velența, Subcetate.
Pe lângă istoria impresionantă și arhitectura care te lasă fără cuvinte, Oradea este un oraș cu oameni primitori, în care îți vei face amintiri minunate și vei dezvălui noi frumuseți ale țării noastre.
Dacă sunteți interesat de alte locuri splendide de vizitat ale României, vă recomandăm Argeș: județul cu 3 dintre simbolurile pur românești.
Surse: