Muntele Saint-Michel: poate cea mai faimoasă insulă din lume

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Mont-Saint-Michel, Muntele Saint-Michel
Pixabay.com

Traducere: Stănescu Andreea 

Vizitat de aproximativ 3 milioane de turiști în fiecare an, Muntele Saint-Michel, cu mănastirea sa care datează din anul 708 î.Hr, înconjurată de un mic sat medieval, este cel mai vizitat sit francez după Île-de-France.

Nu este greu de înțeles de ce imaginea acestei mici insule are ceva magic, pentru că pare desprinsă dintr-un basm. Este mai mult decât o promisiune de evadare din viața de zi cu zi, este locul în care marea, cerul, arhitectura și istoria se întâlnesc într-o armonie perfectă.

Am fost ieri la Muntele Saint-Michel. Aici, ar trebui să se adune superlative de admirație, așa cum oamenii au îngrămădit clădiri pe stânci și cum natura a îngrămădit stânci pe clădiri. – Victor Hugo (1836) 

Situat în Normandia, în nord-vestul Franței, Muntele Saint-Michel avea, în anul 2018, 30 de locuitori numiți Montois. Cu o circumferință de 960 m,  cel mai înalt punct al său se află la 92 m altitudine deasupra nivelului mării. Abația este construită în stil romanic, cu elemente de stil gotic flamboaiant, în special în interior. Micul sat medieval, cu străzile sale înguste și întortocheate și magazinele sale pitorești, este, de asemenea, o atracție turistică.

Muntele Saint-Michel este inclus în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1979 și este recunoscut ca fiind un punct de oprire pentru pelerinaj pe traseul francez spre Santiago de Compostela pentru pelerinii care vin din nordul Europei.

Podul din imagine care duce la Muntele Saint-Michel a fost construit în anul 2014. Mareea este foarte puternică în zonă: se spune că are viteza unui cal în galop și, de-a lungul secolelor, mulți pelerini și-au pierdut viața aici. Așa că aveți grijă, mareea este un pericol pentru cei care vor să meargă pe nisip în loc să folosească podul pentru a ajunge la Muntele Saint-Michel.

Istoria orașului Muntele Saint-Michel

Inițial, se părea că pe acest loc a existat un monument păgân, numit Mont Tombe. În anul 708 î.Hr, episcopul de Avranches a construit o biserică în cinstea Arhanghelului Mihail. Muntele Saint-Michel a făcut parte din Bretania pentru o scurtă perioadă de timp. Insulița a fost cedată Bretaniei prin Tratatul de la Compiègne din 867 î.Hr și a rămas acolo până în 933 î.Hr, când William Longsword a reintegrat-o în teritoriul administrativ al Normandiei.

Se spune că mănăstirea ar fi finanțat cucerirea Angliei și a ținut fortul împotriva atacurilor englezilor în timpul Războiului de o sută de ani. Există chiar și o copie a acestui munte în Anglia, lângă Cornwall, în semn de recunoștință față de William Cuceritorul pentru sprijinul acordat de mănăstire la încoronarea sa. Prestigiul său a crescut timp de câteva secole, urmat de un declin.

În secolul al XVIII-lea, Napoleon a transformat-o într-o închisoare, numită Bastilia mărilor. În anul 1836, Victor Hugo vizitează locația, găsind în loc de mănăstire o închisoare. Este mișcat de condițiile precare din închisoare și, împreună cu alți oameni importanți de la acea vreme, luptă pentru restaurarea acesteia. Închisoarea a fost închisă în anul 1863, clădirea fiind declarată monument istoric anul următor.

Legendele Muntelui Saint-Michel

Muntele Saint-Michel a inspirat legende, cum ar fi legenda construcției sale sau schimbarea cursului râului Couesnon. Potrivit legendei, în anul 708 î.Hr, episcopul de Avranches a avut o viziune cu Arhanghelul Mihail, care i-a cerut să construiască o biserică pe această insuliță, asigurându-l că acolo vor veni pelerini.

O altă legendă (care trebuie să fie bretonă, cu siguranță) spune că râul Couesnon, cel ce delimitează cele două regiuni, și-a schimbat cursul de o parte și de alta a insulei și, ca urmare, Muntele Saint-Michel a trecut în Normandia. Există o rivalitate între bretoni și normanzi, care consideră că muntele le aparține.

Muntele Saint-Michel în artă

De-a lungul anilor, Saint-Michel a inspirat numeroși artiști, fiind menționat în mai multe opere literare ale lui Victor Hugo, sau Guy de Maupassant, precum și opere muzicale și apare într-o duzină de filme, benzi desenate și chiar jocuri video. Și să nu uităm… publicitatea.

Muntele Saint-Michel este pentru Franța ceea ce Marea Piramidă este pentru Egipt. – Victor Hugo.

Ce puteți vizita la Muntele Saint-Michel?

Există multe lucruri de făcut pe munte, dar și în jurul acestuia: vizitați abația cu un ghid, traversați golful pentru a vedea mareele înalte sau luați parte la evenimentele din jur. Dacă alegeți perioada de vară, este mai bine să vizitați spre sfârșitul zilei. Taxa de parcare este redusă de la ora 19:00, iar abația este deschisă până la miezul nopții.

Plimbare în Golful Mount

Chiar ar trebui să faceți o plimbare în Golful Mount. Dar golful nu este atât de liniștit pe cât pare, ci poate fi uneori periculos. Pentru a profita la maximum de această aventură, este esențial să fiți însoțiți de un ghid certificat, pe care îl puteți alegeți chiar dumneavoastră. Trebuie să ascultați ce vă spune, să-i urmați instrucțiunile, astfel veți fi siguri că traversarea va decurge în cele mai bune condiții.

Pentru a traversa golful, trebuie să aveți o condiție fizică bună și să nu suferiți de afecțiuni care ar putea compromite siguranța dumneavoastră sau a grupului. Nu vă aventurați niciodată singur pe terenul golfului.  

Alte sfaturi pentru o plimbare în siguranță:
 • mergeți desculț sau alegeți papuci de casă bine întreținuți (fără alte tipuri de încălțăminte); 
 • în funcție de vreme, purtați haine confortabile: pantaloni scurți, hanorac, polar. Întrebați ghidul cu câteva zile înaintea excursiei care sunt condițiile meteo;
 • să aveți la îndemână o sticlă de apă și mici gustări;
 • nu uitați să vă protejați de soare! Ochelarii de soare, pălăria și crema de protecție solară pot fi cei mai buni aliați împotriva insolației și a nasului roșu!
 • luați cu voi un aparat de fotografiat pentru a imortaliza acest moment unic!
Excursia poate continua, de asemenea, prin vizitarea orașelor și siturilor din regiunea La Manche:
 • Granville
 • Scriptorialul
 • Grădinile de plante din Avranches
 • Villedieu-les-Poêles
 • Cimitirul militar american
 • Cimitirul militar german
 • Eco muzeul din golf
 • Ferma Cara-Meuh 
 • Atelierele Saint-James
 • Parcul Castelului Chantore 
Cum ajungeți la Muntele Saint-Michel?
 • Cu autobuzul de la Rennes pentru 15 euro pe sens. Este gratuit pentru copiii cu vârsta sub 12 ani. Călătoria durează 1h10m, deci este destul de rapidă.
 • Cu mașina: luați-o pe autostrada A13 spre Caen și autostrada A84 spre Le Mont Saint-Michel.
 • Cu trenul din Gara Pontorson pe linia Lison – Lamballe, situată în comuna Pontorson, în apropiere de Mont-Saint-Michel, în departamentul Manche.
 • Cu bicicleta: trebuie să parcați bicicleta și apoi să continuați călătoria pe jos sau făcând naveta. 
Perioadele de vizitare:
 •  Toată ziua în perioada 1 octombrie – 30 aprilie;
 •  Înainte de ora 10.00 și după ora 18.00, în perioada 1 mai – 30 septembrie.

Continuăm aventura noastră despre Muntele Saint-Michel cu informații valoroase despre gastronomie.

Poulard – cea mai pufoasă omletă din lume 

Desigur, Muntele Saint-Michel excelează și în gastronomie. Este imposibil să nu fi auzit de faimoasa Omeltă Poulard, find celebră pentru blatul ei foarte pufos! Omleta – sufleu, omleta franceză sau omleta Mère Poulard este o rețetă care datează din secolul al IX-lea. Anne Boutiaut Poulard sau Mère Poulard a fost cea care a creat această rețetă de omletă pufoasă, fiind considerată cea mai pufoasă din lume.

 

O puteți mânca la restaurantul La Mère Poularde în Grand Rue între orele 19:00 și 21:00. O Omletă însoțită de garnitură costă în jur de 38 euro, iar pentru un meniu complet (aperitiv, omletă cu garnitură și desert) veți plăti în jur de 48 euro.

Nu uitați de restaurantele și cafenelele din jurul muntelui. Unele dintre ele au chiar vedere la golf. În cele mai multe dintre aceste locații puteți savura mâncăruri tradiționale. Dacă vă place carnea, mielul din mlaștina sărată este una dintre specialitățile locale. Vegetarienii vor prefera morcovul de nisip de la Créances.

Restaurante la poalele Muntelui Saint-Michel
 • La Sirène
 • La Mère Poulard
 • La Cloche
Restaurante în apropiere de Muntele Saint-Michel:
 • Ferma Saint-Michel
 • La Rôtisserie
 • Le Pré Salé

Unde puteți dormi?

Pentru a petrece o noapte la Saint-Michel, există trei opțiuni:
 • în interiorul sitului, în inima insulei stâncoase;
 • în zona din apropierea parcărilor, unde se află mai multe hoteluri, restaurante și magazine;
 • în satele învecinate, cum ar fi Pontorson, Beauvoir sau puțin mai la est, în Avranches
O cameră cu vedere la Muntele Saint-Michel

Tarifele pornesc de la 65 € pentru 2 persoane (cazare și mic dejun inclus) și ajung până la 550 € pentru o săptămână.

Iată câteva hoteluri în care vă veți simți ca acasă
 • La Vieille Auberge: prețul mediu al unei nopți într-o cameră dublă, cu taxe incluse, este de 160 €.
 • Le Mouton blanc: costul mediu al unei nopți într-o cameră dublă cu mic dejun este de 200 €, cu taxe incluse, în funcție de perioadă și disponibilitate.
 • Le Relais Saint-Michel: ar trebui să vă așteptați să plătiți în medie 200 € pentru o noapte într-o cameră dublă cu mic dejun inclus (în mod evident, acest preț depinde de perioadă și  disponibilitate).

Dacă aveți un buget mai restrâns, va trebui să vă îndepărtați de faimoasa locație pentru a găsi o cazare mai accesibilă. În Pontorson, puteți sta la Villa Mons.

Care este cel mai recomandat anotimp pentru a vizita Muntele Saint-Michel?

Saint-Michel este deschis pe tot parcursul anului, dar când este cel mai bun moment pentru a-l vizita? Deoarece este situat în apropierea mării, primăvara este posibil să fie ploioasă, la fel și iarna. Temperaturile ating 18-20°C în luna mai, iar cea mai caldă lună este august, cu 13°C dimineața și 24°C după-amiaza. Așadar, cea mai bună perioadă a anului ar fi septembrie.

Deci? Ce mai așteptați? Faceți bagajele și porniți într-o călătorie de neuitat la Saint Michael!

 • Poți citi acest articol și în franceză, aici.
 • Mai multe despre Franța, aici.

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *