Super Teach și Școala în Natură, 2 metode văzute prin ochii doamnei profesoare Cristina Daniela Bărbosu-Ene

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Super Teach
Foto: facebook.com/scoalainnatura

Ce este Metoda Super Teach? Doamna profesoara Cristina Daniela Bărbosu-Ene a fost invitată pe data de 22 iunie la programul matinal Cu capu-n zori de la TVR 1, unde a povestit despre Metoda Super Teach.

Pot să încep cu o chestie foarte faină din Super Teach, anume că dacă vrei să te duci către elev, trebuie să-l privești ca pe un om, ceea ce de multe ori în sistemul de educație nu se întâmplă. Să-i vezi realmente nevoile, să te intereseze de el și să te întrebi: „Dacă ar fi să acționez din dragoste față de el, ce-aș face?” Și pe urmă găsești răspunsul. (Cristina Daniela Bărbosu-Ene)

Ce este Metoda Super Teach?

Super Teach – mișcare revoluționară. Multe conferințe inițiate de Super Teach poartă emblema asta a revoluției mentalităților. Ce își dorește este să schimbe mentalitatea, modul în care îl vezi pe celălalt și, în primul rând, pe elevul tău și dacă-l vezi ca pe o persoană, nu te deranjează că intră pe aceeași ușă cu tine. Te bucuri. (Cristina Daniela Bărbosu-Ene)

Odată cu venirea pandemiei, multe lucruri s-au schimbat. Viața socială nu mai este ce a fost, iar școala a trecut și ea prin mari transformări. Din cauza pandemiei, atât profesorii, cât și elevii și studenții au fost nevoiți să se adapteze la cursurile online. 

Acum că vremea ține cu noi, Școala în Natură este metoda pe care mizează tot mai multe școli sau grădinițe, fiind o idee agreată chiar și de părinți. Dascălii mizează pe studiul în natură. Preșcolarii și școlarii își petrec timpul cățărându-se în copaci sau învățând lucruri noi despre mediul înconjurător.

Școala în Natură nu seamănă cu o sală de clasă, majoritatea fiind foarte încântați de această alternativă, în special cei mici. Aceștia participă la tot felul de activități care îi ajută să-și dezvolte deprinderi și capacități noi. Și ce este cel mai important e că totul se învață sub formă de joacă.

Școala în Natură, cu ajutorul doamnei profesoare Cristina Daniela Bărbosu-Ene, urmărește stimularea și cultivarea curiozității, a spiritului de colaborare și a creativității copiilor prin experiențe în natură menite să-i ajute să-și descopere unicitatea, inspirându-i totodată să-și descopere și să-și cultive puterea interioară.

Citește aici mai multe despre proiectul Școala în Natură.

Metoda Super Teach – copiii sunt atrași cu prietenie

Cred că e important ca profesorul să se comporte ca un părinte în fața elevilor, pentru că, dacă faci asta, ai certitudinea că-l înțelegi pe copil. Dacă te duci doar cu catalogul în mână, riști să pierzi multe lucruri importante. (Cristina Daniela Bărbosu-Ene)

 […] Să nu luăm elevul acela care nu știe să scrie în clasa a V-a drept cineva care ocupă un loc într-o bancă, în timp ce noi ne facem treaba cu ceilalți. E un cumul de factori, e vorba și de zona familială, nu poți tu singur în sistem să faci lucrurile astea, e nevoie de colaborare. Repetenția vine și ea la pachet cu niște frustrări și atunci mai degrabă muncești suplimentar și am colegi în școală care fac lucrul ăsta cu copiii care nu au suport în familie, decât să-i lase repetenți. (Cristina Daniela Bărbosu-Ene)

În cadrul emisiunii Cu capu-n zori de la TVR 1 am aflat că cei de la Super Teach au conferințe inspiraționale și webinarii dedicate profesorilor, în care aceștia sunt învățați cum să abordeze o lecție în online, cum să se apropie de elevi. 

Există un număr de 51 de persoane pregătite să instruiască profesorii din România, trebuie profesorii să-și dorească să facă lucrul acesta. La gala Super Teach, sloganul a fost „Teachers first”, pentru că meseria de profesor este cea mai importantă, nu pentru că ne ducem în ideea de semizeu, ci pentru că, grație profesorilor calificați, elevii devin la rândul lor profesioniști… (Cristina Daniela Bărbosu-Ene)

Cristina Daniela Bărbosu-Ene spune că în procesul de învățare totul ține de atitudine și de felul în care profesorul se comportă la catedră.

Noi, profesorii, stăm în mare parte în fața copiilor, în picioare, ei stau în bănci, dar e mai mult decât atât. Este vorba despre atitudine și despre felul în care te duci la catedră. Chiar circulă un filmuleț pe Internet, cu un profesor care inspira adânc înainte de a intra în sala de clasă, își punea un zâmbet pe față și pe urmă mergea în sală. Cred că așa ar fi nevoie să intrăm și noi, profesorii, astfel încât să le placă copiilor, nu neapărat de noi ca persoană, ci de ce se întâmplă la oră. (Bărbosu-Ene Cristina Daniela)

Elevii sunt atrași de persoanele mai tinere.

Contează omul. Ei sunt atrași de persoanele mai tinere, dar să știți că fac față și cei care se apropie de vârsta de pensionare. Contează să-ți păstrezi energia interioară și bucuria(Bărbosu-Ene Cristina Daniela)

Procesul de învățare și predare în mediul Online

În online, capacitatea copiilor de a se concentra la sarcini a rămas, însă nu la nivel ridicat, ce-i drept. Faptul că am avut norocul ăsta să ne întoarcem o perioadă în școală i-a ajutat foarte mult, pentru că rupseseră oarecum contactul și nici nu mai erau obișnuiți să noteze foarte mult. (Bărbosu-Ene Cristina Daniela)

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *