Marilyn Monroe | simbol al ,,sexului frumos’’ (1 iunie 1926 – 5 august 1962)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cu toții am auzit cel puțin o dată numele „Marilyn Monroe” și ne-am lăsat fermecați de zâmbetul său perfect și de chipul parcă de porțelan al frumoasei actrițe americane. În articolul ce va urma, veți găsi informații despre viața celei ce a devenit un simbol al frumuseții în 1950.

Cine a fost Marilyn Monroe?

Pentru curioși, Marilyn Monroe a devenit faimoasă în America, datorită interpretărilor sale ale unor personaje comice, într-o serie de filme ce au încasat sume colosale, în valoare de 200 de milioane de dolari. Fiind intitulată de public „blonde bombshell” (blonda bombă), a devenit la scurt timp un simbol al ,,sexului frumos’’, atrăgând privirile atât a bărbaților, cât și invidia doamnelor și domnișoarelor. Trei dintre filmele ce i-au marcat cariera fascinantei actrițe sunt The Seven Year Itch, Gentlemen Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire. Cu toate acestea, în actorie nu a strălucit niciodată, deoarece aceasta își uita adesea replicile, stima de sine îi era scăzută și se confrunta adesea cu tracul de scenă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Esență sau aparență?

În ciuda vieții perfecte și a aparențelor pe care Marilyn Monroe le expunea, în spate se ascundea o viață tumultoasă, plină de nefericire și depresie.

Familia

Marilyn a trăit încă de la o vârstă fragedă sentimentul abandonului, aceasta provenind dintr-o familie săracă în care mama sa suferea de schizofrenie, iar identitatea tatălui era necunoscută. Actrița nu și-a cunoscut niciodată tatăl, purtând astfel, numele de familie al fostului soț al mamei, ,,Baker’’. În urma problemelor de sănătate ale mamei sale, Marilyn a fost plasată într-un orfelinat.

Căsătoria lui Marilyn Monroe cu primul ei soț, Jim Dougherty

Cu toții știm că ceea ce leagă doi soți este iubirea, însă nu de același lucru putem spune despre căsătoria dintre Marilyn Monroe și Jim Dougherty. Căsătoria dintre cei doi a reprezentat o cale de evadare din suferințele orfelinatului. La vârsta de doar 16 ani, Marilyn decide să se căsătorească cu Jim Dougherty, însă căsnicia le aduce numai nefericire, descoperind, astfel, nepotrivirea de caracter. Câțiva ani mai târziu, cei doi divorțează.

Iubire sau sacrificiu?

În urma divorțului, Marilyn s-a concentrat pe carieră, fiind atrasă din ce în ce mai mult de modeling, meserie pe care o practica încă din perioada căsniciei cu fostul soț, ba chiar fiind unul dintre motivele divorțului. Astfel, aceasta s-a afișat pentru prima dată cu numele de Mona Monroe și devenea cunoscută prin intermediul pozelor nud pentru celebrele calendare John Baumgarth. Jucăușă din fire, s-a simțit întotdeauna confortabil cu nuditatea pe care o afișa. La scurt timp îl întâlnește pe Johnny Hyde, bărbat ce îi devine agent și partener de viață, Marilyn ocupând poziția de amantă în relația lor. 

Folosindu-și farmecele feminine și sex-appealul, Johnny o ajută să obțină roluri importante în filmele The Asphalt Jungle și All About Eve. Cucerit și profund îndrăgostit de Marilyn, acesta își părăsește soția. Bărbatul a cerut-o în căsătorie de nenumărate ori, actrița refuzând de fiecare dată cererile, cu toate că îi declara iubire. Din nefericire, Johnny moare în urma unui infarct, iar decesul lui îi accentuează anxietatea lui Marilyn. Ea intră într-o stare intensă de tristețe și devine mai introvertită.

Pentru a-și ameliora anxietatea și insomnia cronică, aceasta cade în vraja drogurilor și a alcoolului…

Următorul bărbat din viața ei a fost Joe DiMaggio, un jucător valoros de baseball. Cei doi au trăit la maximum fiecare clipă împreună, fugind în San Francisco pentru a se căsători, la scurt timp după ce s-au cunoscut. Relația perfectă pe care o arătau publicului era înșelătoare, Joe fiind, de fapt, un bărbat gelos, abuziv și violent. Căsnicia lor s-a încheiat doar după 9 luni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe)


Dependența de droguri

Așa cum v-am spus la început, Marilyn se confrunta adesea cu tracul de scenă. Pentru a-și ameliora anxietatea și insomnia cronică, aceasta cade în vraja drogurilor și a alcoolului, ce îi oferă pentru o scurtă perioadă o stare euforică și de relaxare. De multe ori machiajul ei era aplicat în timp ce se afla sub influența drogurilor. Lois Banner, unul dintre cei mai cunoscuți biografi, a relatat că Marilyn a recurs la aceste gesturi în urma agresiunilor din partea bărbaților ce o înconjurau, mulți dintre ei considerând-o doar un obiect pentru fanteziile sexuale. Dureros este faptul că Marilyn era presată de toți regizorii, deoarece prestațiile sale de pe scenă trebuiau să fie perfecte pentru a mulțumi publicul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe)


Căsnicia perfectă?!

Marilyn Monroe și-a găsit alinarea în brațele lui Arthur Miller, bărbat ce părea să îi satisfacă dorința de a-și construi propria familie. Ca dovadă de iubire, frumosul model s-a convertit la iudaism tocmai pentru a-și arăta loialitatea și respectul pentru părinții lui Arthur. Marilyn i-a făcut o declarație viitorului soț: 

Urăsc Hollywood-ul. Nu-l mai vreau. Vreau să trăiesc liniștită la țară și să fiu acolo când ai nevoie de mine.

Conform presei americane, Marilyn Monroe a avut o sarcină extrauterină pe care a pierdut-o în urma problemelor sale de sănătate. Pierderea a lăsat în urmă multă durere și o traumă emoțională adâncă.

 

 

Moartea sa

Pe data de 4 august 1962, Marilyn moare în urma supradozei cu un medicament ce era folosit pentru tratarea problemelor sistemului nervos și de care era dependentă. Menajera sa observă lumina din dormitorul ei în jurul orei 3 dimineața. Simțind că ceva este în neregulă, aceasta sună doctorul. Marilyn este declarată moartă la fața locului. 

Lângă patul ei s-au găsit sticluțe de medicamente goale. Lois Banner a declarat că rata sinuciderilor în Los Angeles s-a dublat în urma morții lui Marilyn Monroe. Jean Cocteau, un artist francez, și-a dezvăluit profund regretul față de sinuciderea lui Marilyn și a mărturisit că:

Moartea sa ar trebui să servească drept o lecție pentru toți aceia, a căror ocupație principală constă în spionarea și chinuirea vedetelor de film.

 

 

Trecând dincolo de cortina celebrității, descoperim un suflet pierdut, abandonat de familie. De asemenea, ni se dezvăluie sensibilitatea ei și căutarea permanentă de a fi validată, iubită și îndrăgită de public. Marilyn Monroe va rămâne una dintre cele mai frumoase femei de pe glob!

  • Și dacă tot am vorbit despre Marilyn Monroe, un simbol al frumuseții, vă invit să citiți un articol despre istoria fantastică ale celor 10 câștigătoare Miss Univers, dând click chiar aici.
  • Citește acest articol și în limba franceză, aici.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *