Maki Kaji, creatorul jocului Sudoku, a încetat din viață la vârsta de 69 de ani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
sudoku, puzzle, game-4455317.jpg
Foto: pixabay.com
Maki Kaji, cel ce a creat renumitul joc japonez Sudoku, a încetat din viață la vârsta de 69 de ani. Află informații inedite despre cariera sa, precum și despre popularitatea jocului Sudoku.

 

Fiecare dintre noi a jucat măcar o dată Sudoku, celebrul joc japonez, un real fenomen global. Fie că îl jucăm online sau în varianta tipărită, Sudoku ne antrenează mintea, atenția și gândirea logică. Din nefericire, Maki Kaji, creatorul jocului a încetat din viață pe 10 august. Se cunoștea faptul că acesta suferea de cancer biliar, o boală destul de rar întâlnită, ce afectează vezica biliară.

Cariera de succes a lui Maki Kaji a început în anul 1980

Cariera de succes a lui Maki Kaji a început în anul 1980, atunci când a lansat o revistă numită Nikoli, alături de doi prieteni din copilărie. Revista sa purta numele unui cal de curse ce a câștigat faimoasa cursă Guineas Stakes din Irlanda. Patru ani mai târziu, publica în revista sa jocul Sudoku, ce s-a răspândit repede în Marea Britanie și Statele Unite. Fiind un împătimit al curselor de cai, a ales numele jocului în goana sa de a ajunge la o cursă. Revista Nikoli a însemnat enorm pentru acesta, încetând să fie directorul publicației cu o lună înainte de moartea sa.

Sudoku a câștigat atât de mult atenția oamenilor, încât cele mai renumite publicații din America, precum New York Post, USA Today și San Francisco Chronicle, au decis să tipărească în noile ediții ai anilor ’80, jocul Sudoku. În Franța a apărut pentru prima data în anul 2005, în revista Sport Cérébral,  primul număr fiind vândut în peste 20.000 de exemplare.

Popularitatea jocului a fost cu adevărat neașteptată, fiind supranumit de către englezi: ,,Cubul Rubik al secolului XXI’’ (the Rubik’s Cube of the 21st century). Englezii erau atât de preocupați și atrași de joc, încât îl rezolvau și pe stradă, lovindu-se uneori de stâlpi. Ulterior, denumirea jocului a fost introdusă în dicționarul Oxford.

În prezent, se organizează o serie de concursuri și campionate ce au la bază rezolvarea acestui joc, ba chiar s-au făcut câteva studii care atestă beneficiile pe care le are Sudoku asupra minții.

Primul studiu cu privire la joc a fost făcut de către o echipă de cercetători ai unei universități din Londra, care arată că Sudoku întârzie îmbătrânirea creierului cu până la 8-10 ani. De asemenea, îmbunătățește memoria, atenția, raționamentul și viteza de reacție a creierului uman.

Potrivit Adevărul, cercetătorul Corbett susține că:

Nu putem spune că reduce riscul de demenţă, dar cercetarea noastră susţine studiile anterioare conform cărora realizarea puzzle-urilor şi rezolvarea de Sudoku menţin mai mult timp buna funcţionare a creierului.

Inițial, jocul avea o variantă cu cifre, de la 1 la 9, bazându-se pe o regulă aparent simplă: fiecare rând trebuie să fie completat cu numere de 1 până la 9 fără a se repeta. În prezent, varianta jocului s-a îmbunătățit, odată cu digitalizarea. În unele reviste cifrele sunt înlocuite cu litere de la A la F.

Sudoku va rămâne cel mai popular joc, fiind jucat de peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume.

Citește și: 5 jocuri de cărți dedicate distracției cu prietenii

SURSE:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *