Traducere: Ştefania-Daniela Ghiță
Julio Florencio Cortázar, unul dintre creatorii și reprezentanții boom-ului literaturii latino-americane, s-a născut la 26 august 1914. A lăsat în urmă lucrări literare citite și apreciate de mulți, dar puțini cunosc detalii despre viața scriitorului. Haideți să descoperim împreună 7 curiozități despre viața lui Julio Cortázar!
1. Primii ani de viață și i-a petrecut în Europa
Julio Cortázar s-a născut în Belgia, în Ixelles, un cartier la sud de Bruxelles. Pe vremea aceea, tatăl său era funcționar public la ambasada Argentinei în Belgia. Ulterior s-au stabilit în Elveția, iar mai apoi în Spania, Barcelona, unde au locuit timp de un an și jumătate. S-au întors în Argentina când Cortázar avea doar patru ani. Datorită acelor primi ani petrecuți în Europa, Cortázar a rămas cu o pronunție guturală a sunetului r, similară cu pronunția francezei.
2. Artistul a început să scrie încă din copilărie
Pasiunea lui pentru literatură s-a manifestat de foarte devreme. Cortázar suferea de anumite probleme de sănătate, motiv pentru care și-a petrecut o mare parte din copilărie la pat, însoțit de cărți. Citea mult, până în punctul în care mama sa a început să-și facă griji pentru sănătatea lui și a vorbit cu directorul școlii, precum și cu un medic pentru a-i întreba dacă atât de mult timp dedicat lecturii este normal. I s-a recomandat să se oprească din citit, sau măcar să reducă intervalul de timp alocat cititului și să petreacă mai multă vreme în natură.
A început, de asemenea, să scrie de foarte devreme, astfel că la vârsta de opt ani avea deja primul său roman. Cortázar afirma că, chiar și după ce a crescut, mama lui a păstrat romanul „cu gelozie, în ciuda încercărilor mele disperate de a-l arde”.
3. Cartea care i-a schimbat viziunea asupra literaturii
Cartea care i-a schimbat viziunea asupra literaturii și l-a încurajat să experimenteze suprarealismul, care a ajuns să-l caracterizeze, a fost Opio de Jean Cocteau. A descoperit cartea pentru prima dată în 1932, într-o librărie din Buenos Aires. Romanul, scris în 1930, detaliază recuperarea lui Cocteau din dependența sa de opiu. Cortázar a declarat de mai multe ori că datorează descoperirea „lumii moderne” acestei cărți.
4. Era un mare fan al boxului
A lucrat în calitate de comentator pentru acest sport o dată, dar a fost concediat pentru că, se pare, datorită emoțiilor, avea tendința de a vorbi prea repede și nu se înțelegea ceea ce spunea. Cortázar spune că acest lucru se datorează atât pronunțării sale defectuoase în spaniolă, cât și faptului că i s-a cerut să povestească jocul cu mare entuziasm.
6. Romanul său, „Rayuela”, a fost inițial intitulat Mandala
Cuvântul provine din sanscrită și înseamnă, conform RAE, cu traducere în limba română:
În hinduism și budism, desen complex, în general circular, simbolizează forțele care reglează universul și care servește drept suport pentru meditație.
Protagonistul romanului, Horacio Oliveira, pare să trăiască într-o constantă căutare a esenței vieții, care se suprapune cu sensul mandalei. Cu toate acestea, Cortázar a renunțat la acest titlu; i se părea prea pretențios. În cele din urmă a ales titlul de Rayuela, care era perfect pentru roman, construit într-o manieră jucăușă, deoarece poți alege orice ordine dorești pentru a citi capitolele și poți chiar sări de la un capitol la altul, la fel ca în jocul de șotron.
6. Era pasionat de muzica jazz
Pasiunea lui pentru jazz nu este o surpriză pentru cei care au citit Rayuela, care conține numeroase referințe către acest gen muzical, dar și la muzicieni celebri precum Louis Armstrong și Bessie Smith. Romanul nu este singura sa operă care face referire la jazz: în povestea sa, Persecutorul, Cortázar a inclus un personaj pe nume Johnny, care este un omagiu adus saxofonistului Charlie Parker, pe care scriitorul l-a admirat foarte mult.
7. Julio Cortázar a contribuit la compunerea unui album de tango
Scrierea lui Cortázar nu s-a limitat doar la literatura tradițională. A scris și versuri pentru melodii. I se atribuie un album de tangouri, intitulat Trottoirs de Buenos Aires și lansat în 1980, pentru care a lucrat cu compozitorul Edgardo Cantón și cu muzicianul de tango Juan Carlos Cedrón. Cantón a scris muzica, Cortázar versurile, iar Cedrón a cântat melodiile.
- Citește acest articol și în spaniolă, aici.
Citește și: Gabriel García Márquez – 5 cărți care merită citite
- Dacă îți place literatura lui Cortázar, cu siguranță îți va plăcea și cea a lui Borges. Aici poți citi despre viața marelui scriitor.
Fuentes:
- https://es.wikipedia.org/wiki/Julio_Cortazar
- https://www.vix.com/es/arte-cultura/183513/11-curiosidades-que-seguro-no-sabias-sobre-julio-cortazar
- https://culturainquieta.com/es/inspiring/item/12777-10-curiosidades-sobre-julio-cortazar-y-su-obra.html
- https://www.estandarte.com/noticias/autores/julio-cortzar-cumpli-ms-de-cien-aos-diez-curiosidades_2654.html
- https://lectorsalteado.com/portfolio/opio-jean-cocteau/