Jorge Luis Borges – 8 fapte mai puțin cunoscute despre viața scriitorului

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Ştefania-Daniela Ghiță

La 24 august 1899, în Buenos Aires, s-a născut Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai literaturii latino-americane a secolului XX.

A scris poezii, eseuri și nuvele care au ajuns să fie considerate clasice ale literaturii mondiale de la acea vreme. Astăzi vom descoperi 8 fapte mai puțin cunoscute despre viața și opera lui Jorge Luis Borges

1. Încă din copilărie a avut o pasiune pentru traducere

Interesul său pentru traducerea literară a început încă din copilărie. Mama lui provenea dintr-o familie engleză, iar tatăl său vorbea fluent engleza, așa că limba a fost o parte firească a vieții sale de copil. La vârsta de 7 ani, a scris un rezumat al mitologiei grecești în engleză, iar la 9 ani, a tradus din engleză celebra poveste a lui Oscar Wilde, Prințul fericit. Mai târziu a scris și două poezii în limba engleză: On His Blindness și Two English Poems.

2. Nu a scris niciodată un roman

În ciuda varietății de opere literare pe care le-a scris, s-a limitat la eseuri, nuvele și poezii, deoarece considera romanul un gen inferior și detestabil. Potrivit BBC Mundo, Borges a afirmat:

Cred că dacă aș începe să scriu un roman, mi-aș da seama că este o prostie și că nu l-aș duce până la capăt.

 

3. Jorge Luis Borges detesta fotbalul

Deși Argentina este cunoscută ca fiind una dintre țările cu cea mai mare pasiune pentru fotbal, Borges nu era un fan al acestui sport, considerându-l chiar „detestabil”. Considera fotbalul urât  din punct de vedere estetic: unsprezece jucători, împotriva altor unsprezece, aleargă după o minge, nu sunt deosebit de frumoși. De asemenea, a disprețuit faptul că, în loc să aprecieze sportul în sine și să se bucure de joc, fanii fotbalului sunt interesați doar de rezultatul final, tocmai de victoria echipei pe care o susțin.

4. A suferit o lovitură la cap care i-a schimbat viața

De Anul Nou, în 1939, Borges a suferit o lovitură gravă la cap și a fost la un pas de moarte din cauza unei otrăviri a sângelui. După cum era de așteptat, experiența a avut un mare impact asupra lui și atitudinea lui față de viață s-a schimbat considerabil. Accidentul l-a inspirat să scrie povestea semi-autobiografică El Sur, în care protagonistul suferă o lovitură similară și este internat la spital. Evenimentele care urmează pot fi interpretate ca evenimentele convalescenței sale, după părăsirea spitalului, sau ca delirul ultimelor sale zile, pe patul de moarte. Borges chiar a considerat El Sur „poate cea mai bună poveste a mea”.

5. Jorge Luis Borges a rămas orb la vârsta de 55 de ani

Din cauza unei boli congenitale, pe care a moștenit-o de la tatăl său, Borges și-a pierdut treptat vederea, ajungând orb la vârsta de 55 de ani. A fost complet orb în ultimii aproape 30 de ani din viață. Chiar și fără acest simț, a continuat să-și trăiască viața ca înainte, scriind, dând prelegeri și dedicându-se pasiunilor sale: literatura și limbile străine.

6. A fost sursă de inspirație pentru un personaj din Numele Trandafirului

Cei care au citit celebrul roman vor ști că unul dintre personajele acestuia este un bibliotecar în vârstă și orb, sub numele de Jorge de Burgos. Scriitorul italian Umberto Eco l-a folosit drept model pentru acest personaj pe Jorge Luis Borges. Pe lângă numele similare, cei doi împărtășesc orbirea și funcția de director de bibliotecă; la acea vreme, Borges conducea Biblioteca Națională a Argentinei și își pierduse deja vederea. Eco a afirmat că a fost un mod de a-i aduce un omagiu scriitorului argentinian, pe care l-a admirat încă din tinerețe:

Asemenea pictorilor Renașterii, care și-au plasat portretul sau pe cel al prietenilor lor, am pus numele de Borges, ca atâția alți prieteni. Era un mod de a-i aduce un omagiu lui Borges.

7. Jorge Luis Borges s-a căsătorit cu secretara lui, Maria Kodama, cu luni înainte de a muri

Cei doi s-au cunoscut la o sesiune de studii literare; Kodama avea o diplomă în literatură și cei doi împărtășeau un interes pentru limbile anglo-saxone. Kodama a fost mai întâi tovarășa lui în studiul limbii islandeze, apoi tovarășă de călătorie și colaboratorul său în două cărți pe care le-au scris pe baza acestor călătorii: Scurtă Antologie Anglo-Saxonă (1978) și Atlas (1984). Cei doi s-au căsătorit pe 26 aprilie 1986, cu puțin timp înainte de moartea scriitorului, pe 14 iunie a aceluiași an.

8. A fost mult timp candidat la Premiul Nobel pentru Literatură…dar nu l-a primit niciodată         

Jorge Luis Borges a fost multă vreme candidat la Premiul Nobel pentru Literatură… dar nu l-a primit niciodată. Borges a fost nominalizat la Premiul Nobel în 1967, 1968, 1969 și 1970, dar nu l-a câștigat niciodată. Motivul care s-a crezut mulți ani și pe care Borges însuși l-a susținut a fost politicul. Academicianul suedez Arthur Lundkvist a confirmat că Academia Suedeză a luat în considerare factori precum antiperonismul scriitorului și apropierea sa de personalități politice precum Rafael Videla și Augusto Pinochet.
Borges îl lăudase pe acesta din urmă într-un discurs controversat pe care l-a regretat ani mai târziu.

Un alt posibil motiv pentru care nu i s-a acordat niciodată prestigiosul premiu a fost însăși natura lucrării sale, pe care academicianul Anders Österling o considera elitistă, spunând că Borges este prea exclusivist sau artificial în arta sa ingenioasă în miniatură.

  • Dacă te interesează literatura hispano-americană, îți recomandăm acest articol despre cinci cărți ale lui Gabriel García Márquez pe care trebuie să le citești.
  • Citește acest articol și în spaniolă, aici

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *