Istoria cadourilor de Crăciun rezumată în 4 puncte cheie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
craciunul, cadeau
Pixabay.com

Luna decembrie este recunoscută la nivel mondial ca luna cadourilor. Datorită marii sărbători creștine, Nașterea Domnului, este cea mai îndrăgită lună atât pentru adulți, cât mai ales pentru copii. În fiecare an, de Crăciun a devenit o tradiție să oferim și să primim cadouri.

A oferi un cadou celor dragi reprezintă iubire, recunoștință și respect, iar valoarea acestuia nu îl constituie întotdeauna prețul, adevărata valoare fiind emoția și bucuria ce o produce atât persoanei căreia i se oferă, cât și celei care dăruiește.

1.Tradiția de a oferi cadouri

Istoria cadourilor își are originea în Roma Antică. În ziua sărbătorii numite Saturnalia, care coincidea cu Solstițiul de iarnă, se ofereau drept dar statuete de ceară, care mai târziu au fost înlocuite cu obiecte din argint, în semn de prețuire și respect. Dar perioada de referință a darurilor de Crăciun este marcată în Biblie de momentul Nașterii Domnului Iisus, atunci când cei trei magi au venit la Bethleem, pentru a oferi pruncului Iisus cele trei daruri prețioase: aur, smirnă și tămâie, în semn de mulțumire pentru darul făcut de Dumnezeu omenirii. 

Tradiția de a oferi daruri a început să devină importantă spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, odată cu apariția și dezvoltarea magazinelor specializate în vânzarea de cadouri, din dorința de a vinde cât mai mult. În anul 1867, primul magazin care a rămas deschis în Ajunul Crăciunului a fost Macy din New York.

 2.Alegerea cadourilor

Alegerea cadourilor este o problemă serioasă, pentru care trebuie avute în vedere mai multe criterii. În primul rând, se ține cont de personalitatea persoanei căreia i se va face darul, despre dorințele, nevoile și preferințele sale, despre impactul pe care îl va avea pentru persoana respectivă. Un dar care va produce un impact negativ va fi greu de uitat și nimeni nu-și dorește așa ceva. De aceea, achiziționarea și ambalarea acestuia este o artă care necesită intuiție și inspirație pentru ca acesta să creeze plăcere și bucurie celui ce îl primește.

3.Povestea cadoului de Crăciun

Povestea cadourilor primite de copiii cuminți de la Moș Crăciun are legătură cu schimbările survenite de-a lungul timpului. Moș Crăciun este versiunea modernă a lui Moș Nicolae, care era cunoscut drept un bătrânel milostiv și protector al fetelor nemăriate sau fără zestre.

Legenda spune că Moș Nicolae lăsa un săculeț cu aur să cadă pe hornul casei direct în șosetele fetei, care erau lăsate la uscat pe marginea șemineului. De aici s-a împământenit tradiția agățării de șemineu a  șosetelor pentru daruri. Moș Crăciun a devenit popular  abia în anii 1930 odată cu dezvoltarea magazinelor care vând obiecte specifice Crăciunului.

4.Cadourile de Crăciun în diferite țări ale lumii

Locurile în care sunt lăsate cadourile de Crăciun diferă de la țară la țară. În cea mai mare parte a Europei, acestea sunt lăsate sub bradul de Crăciun.

  • În Franța Pee Noël se strecoară pe horn și lasă darurile în pantofi.
  • În Statele Unite ale Americii Santa Claus vine cu o sanie trasă de reni, intră pe hornul caselor și lasă darurile sub brad sau în șosetele roșii de cadouri agățate de șemineu.
  • În Finlanda, despre care se zice că este țara de origine a lui Moș Crăciun, copiii așteaptă să-și primească darurile mai devreme, în dimineața de Ajun.
  • În Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă darurile se desfac pe 26 decembrie, zi denumită Boxing Day, zi în care oamenii continuă să facă schimb de cadouri, fiind și o zi dedicată sportului.

Un obicei care a devenit tradiție pentru copii, este acela ca în apropierea Crăciunului să  redacteze o scrisoare adresată lui Moș Crăciun, care conține lista cadourilor dorite și confirmarea că a fost cuminte. Cadourile de Crăciun sunt asociate întotdeauna cu imaginea de poveste a bătrânelului simpatic, rotofei cu barbă albă şi îmbrăcat în haine roșii, așa cum îl cunoaște toată lumea pe magicul Moș Crăciun.

Surse: 

Dacă doriți să sărbătoriți un Crăciun tradițional, vă sugerez să citiți acest articol pentru a afla care sunt cele mai bune preparate românești de sărbători.

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *