Știați că deschiderea Internetului către public se sărbătorește pe 23 august?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
internet
Fotografie: pixabay.com

Suntem conștienți cu toții că trăim în era Internetului, care a devenit, pe măsura trecerii anilor, un prieten bun, fără de care nu am putea să ne mai concepem viața!

Ce este, de fapt, internetul?

Cuvântul „internet” provine din alăturarea cuvintelor ,,interconnected” și ,,network”. Internetul reprezintă o rețea la nivel global, formată din mai multe informații stocate și transmise sub diferite forme, atât prin text, cât și prin imagini, videoclipuri sau sunete.

Ziua de 23 august reprezintă o „sărbătoare” pentru noi toți, cei care iubim tehnologia și fără de care viața nu ar mai fi la fel dacă aceasta ar dispărea. 

„Tatăl” acestui instrument tehnologic a fost Tim Berners-Lee, care l-a propus în data de 12 martie 1989. Ulterior, acesta a făcut posibil accesul tuturor persoanelor din lumea întreagă la internet, în data de 23 august, 1991. În prezent, acest programator este directorul World Wide Web Consortium, organizația care gestionează standardele web. Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, acesta a primit aplauze la scenă deschisă.

 

AICI puteți afla mai multe informații despre cine este Tim Berners-Lee.

Care sunt avantajele?

Dat fiind faptul că în această zi, sărbătorim internetul, nu putem trece cu vederea menționarea câtorva aspecte pozitive pe care acesta le aduce acesta în viața noastră:

  • Avantajul suprem pe care îl are acest instrument tehnologic este că putem căuta orice ne interesează foarte repede, de la știri, filme și muzică, la informații despre sănătate, diete și horoscop;
  • Acesta ne permite să comunicăm cu cei dragi, chiar dacă aceștia se află la kilometri distanță față de noi;
  • Pot fi achiziționate produse chiar de pe canapea, fără a fi nevoie deplasarea fizică în magazine;
  • În contextul pandemiei, acesta reprezintă un mare ajutor în ceea ce privește studiul, dar și munca de acasă;
  • Este o sursă de relaxare, care ne ajută să petrecem timpul liber în diferite feluri. Una dintre sursele principale de relaxare o reprezintă serialele, iar dacă sunteți în pană de idei, AICI puteți găsi câteva seriale care nu trebuie ratate!

Poate crea dependență?

În zilele noastre, viața fără acest ,,prieten”este greu de conceput, chiar dacă în urmă cu câteva zeci de ani, aceasta era realitatea. Mulți dintre noi petrecem ore în șir navigând pe internet, uneori fără să ne dăm seama câte minute sau chiar ore pierdem. Google a devenit prietenul nostru cel mai bun, cu ajutorul căruia putem afla orice, la distanța unui simplu click.

Dacă vă întrebați dacă acest mic prieten poate crea dependență, răspunsul este afirmativ. Studiile arată că peste 200 de milioane de oameni din lumea întreagă sunt dependenți de acesta. Câteva dintre simptomele acestei dependențe sunt anxietatea, starea de agitație,  sentimentul de singurătate, insomnia, dar și durerile de cap. 

Studiile au arătat că aproximativ 40% din cei care accesează internetul sunt hiperactivi. Din păcate, această dependență este tot mai des întâlnită la persoanele cu o vârstă fragedă, având un impact negativ asupra creșterii și dezvoltării lor atât fizice, cât și psihice. China este prima țară care ia inițiativă pentru combaterea acestei dependențe, astfel că a înființat clinici speciale pentru tratarea acesteia, având în vedere numărul mare de accesări din această țară. 

Curiozități:

  • Chiar și pe vârful Everest există internet, la 8848 metri altitudine! China a venit în ajutorul alpiniștilor și a dus tehnologia 4G ,,la cel mai înalt nivel”;
  • Aici se poate vedea câte zile are internetul acum, dar se poate calcula și câte zile avea atunci când te-ai născut tu!;
  • Acesta fost conceput în cadrul  unui proiect militar din Departamentului Apărării din SUA;
  • În fiecare minut, au loc aproximativ 3,8 milioane de căutări pe Google;
  • Categoria de vârstă 25 – 34 de ani este cea care navighează cel mai mult pe internet.

Internetul poate fi considerat corect ca o conversație fără sfârșit la nivel mondial. – Stewart Dalzell (judecător)

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *