Gabriela Obodariu susține copiii și crede în importanța educației cu toate componentele ei (interviu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Gabriela Obodariu
Gabriela Obodariu este focșăneancă, absolventă în anul 1991 a Universității din București, specializarea istorie-filosofie. Are un master în Politici publice și integrare europeană la SNSPA. De la intrarea în învățământ si până astăzi a fost un mentor al elevilor, în prezent fiind profesoară de istorie la Colegiul Național „Al.I. Cuza” din Focșani și unul dintre dascălii dedicați ai județului Vrancea. Gabriela Obodariu s-a născut pe data de 21 octombrie, este căsătorită și are 2 copii.

 Gabriela Obodariu susține copiii și crede în importanța educației cu toate componentele ei.

În cadrul Holistic – Centrul Interdisciplinar de Educație Nonformală, Gabriela Obodariu ne propune Atelierul CĂLĂTORIE ÎN TIMP CU OCHII DESCHIȘI: Educația media în contextul propagandei, dezinformării și teoriilor conspirației secolului XX, până în prezent.

Analiza unor evenimente istorice este un bun prilej pentru a dezvolta gândirea critică și totodată a înarma tinerii cu abilități extrem de necesare astăzi: analiza surselor, compararea informațiilor din surse diferite, evaluarea mesajelor și realizarea de conținut media.

Mai jos vă prezentăm curricula parcursă în cadrul acestui atelier la Centrul Holistic:

  1. Începem călătoria cu înțelegerea termenilor: propagandă, dezinformare, conspirație. Vorbim despre miturile conspirațiilor, despre motivația apariției și răspândirii lor, despre propagandă și rolul ei, dar și despre dezinformare.
  2. Primul război mondial. Propaganda prin postere. Rolul ei. Analiza mesajelor cuprinse în postere și a consecințelor acestora în societate.
  3. Primul război mondial și lumea din spatele frontului. Efectele propagandei și dezinformării.
  4. Regimul nazist și propaganda.
  5. Conspirațiile antisemite și efectul lor. Holocaustul.
  6. Războiul rece. Propaganda și dezinformarea ca arme politice.
  7. Propaganda în blocul comunist.
  8. Propaganda în lumea occidentală în perioada Războiului rece.
  9. România comunistă. Propagandă și manipulare.
  10. Mesaje cheie ale propagandei comuniste și destructurarea lor.
  11. Folosirea rețelelor sociale în dezinformare în lumea contemporană.
  12. Concluzii. Ce ne învață istoria și cum ne folosește?

Structura atelierului este pe parcursul a 3 luni, câte 1 curs pe săptămână și se adresează în special elevilor de clasele IX-XII.

SCOPUL: Trăim o perioadă în care dezinformarea e tot mai prezentă în spațiul public și e propagată intens pe rețelele sociale, mai mult sau mai puțin conștient. Nu e vorba de un fenomen nou, ci de diversificarea mijloacelor de promovare a acesteia și de rafinare a ei. Iar în vâltoarea dezinformării un rol deosebit revine teoriilor conspirației, care circulă nestingherite de o lungă perioadă de timp. În fața acestora nu avem alta armă decât gândirea critică, pe care o putem căpăta prin educație, dar o educație centrată nu pe temele istorice în sine, ci pe înțelegerea importanței analizării surselor și a credibilității lor.

Prin urmare, doamna profesoară ne propune o trecere prin mai multe etape istorice pe urmele dezinformării, propagandei și conspirațiilor, pentru a înțelege, prin  această călătorie în timp, epoca în care trăim.

Instrumentele digitale utilizate în călătoria în timp vor fi: wordwall.com, mentimeter.com, canva.com, voki.com, bubl.us, jamboard, mozaweb, padlet.com, polleverywhere.com, videoant.

Înscriere cursuri 👉 aici.

În caz că vreți să aflați mai multe despre Gabriela Obodariu, dar și despre atelierul pe care-l va susține, vă invităm să citiți următorul interviu.

Bună ziua! Pentru început, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Gabriela Obodariu: Sunt profesoară de istorie și îmi place să cred că îmi ajut elevii să devina cetățeni implicați.

Ce v-a determinat să alegeți ca drum în viață o specializare umanistă și anume Facultatea de istorie? Ne puteți spune de unde a pornit pasiunea pentru istorie?

Gabriela Obodariu: Cred că interesul meu pentru istorie a venit din plăcerea descifrării trecutului ca un puzzle pe care vrei să îl refaci. Nu cred că am un moment anume când m-am luminat că asta vreau, alegerea a fost mai mult conjuncturală.

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ați primit din partea unui elev?

Gabriela Obodariu: La o întâlnire de 10 ani de la absolvire o elevă mi-a spus că am învățat-o să aibă curaj și să își apere drepturile. M-am bucurat că dincolo de informații istoria i-a folosit să își formeze atitudini.

Știm ca aveți o fiică care acum este la liceu. Cum era în perioada anilor ‘90 viața de licean? Cum erau adolescenții? Există diferențe față de adolescenții din ziua de azi?

Gabriela Obodariu: Există diferențe care vin din tipurile diferite de regimuri politice. Pe atunci era o dictatură comunistă, azi vorbim de democrație. Ca în orice regim represiv vorbim de multe restricții, de teamă, de lipsuri. Dar asemănarea ține de adolescența care are același profil indiferent de timp și timpuri. Așa că niciodată n-am făcut fiicei mele reproșuri din seria „pe vremea mea”.

În cadrul Centrului Holistic veți susține atelierul CĂLĂTORIE ÎN TIMP CU OCHII DESCHIȘI: Educația media în contextul propagandei, dezinformării și teoriilor conspirației secolului XX, până în prezent. Cum se vor desfășura efectiv aceste activități?

Gabriela Obodariu: Sper că va fi multă interactivitate, întrebări, dezbateri și că la sfârșit vom învăța multe unii de la alții.

Ce v-a determinat sa luați parte la proiectul Holistic?

Gabriela Obodariu: Încercarea de a îmbina educația formală și nonformală si pasiunea celor ce colaborează în proiect.

Ce le puteți transmite părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copii la cursul dumneavoastră și implicit să devină cursanți ai Centrului Holistic?

Gabriela Obodariu: Să se gândească dacă le-ar fi util copiilor lor să înțeleagă prezentul analizând trecutul și să-și dezvolte gândirea critică și abilitățile de comunicare.

Doriți să ne mai transmiteți ceva în încheiere?

Gabriela Obodariu: Sper să iasă ceva fain și cu folos.

 

Vezi  👉  AICI oferta completă a atelierelor desfășurate de Holistic – Centrul Interdisiplinar de Educație Nonformală.

 

Citește și: „Limba franceză pentru copii” cu Manuela Hlușcu, un atelier dedicat micilor francofoni

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *