Femeile – supereroinele care trăiesc printre noi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
mujer, mujeres, femei
Foto: pixabay.com

Traducere: Oana-Cătălina Frunză

Stând de vorbă cu cea mai bună prietenă a mea despre cum ne imaginăm viitoarea noastră familie, pe noi însene în ipostaza de mame, de femei în toată firea, de soții, am făcut o mică listă cu ce trebuie să facă în această viață o femeie.

Și trebuie să recunoaștem, domnilor, că noi, femeile, întotdeauna continuăm să luptăm, chiar dacă ni se rupe inima în bucăți, chiar dacă ceva ne doare, chiar dacă lumea noastră este pe cale să se prăbușească. Nu vreau să martirizez femeile doar pentru că și eu sunt una dintre ele (și nu îmi doresc, de fapt, să o fac deloc) doar vă voi informa puțin în legătură cu ce trebuie să se confrunte reprezentantele așa-numitului „sex slab” pe parcursul evoluției vieții lor.

Pe lângă rolurile de „femeie”, „iubită”, „soție”, „mamă”, „soră”, „fiică”, „nepoată” și toate celelalte pe care le vom deține de-a lungul întregii noastre existențe, trebuie să înfruntăm mereu viața cu fruntea sus.

Promit să spun adevărul și numai adevărul oricât de dur ar fi pentru mine sau pentru bărbații care vor citi aceste rânduri. Vă voi lăsa pe voi să decideți dacă noi, femeile, merităm să fim puse pe un piedestal sau nu…

De mici, suntem certate că nu ne îmbrăcăm conform așteptărilor societății, că nu ne jucăm doar cu păpuși, care ar trebui să ne fie model datorită aspectului foarte elegant, fin și perfect. Fiind încă mici, ni se spune ce trebuie să facem într-o gospodărie, femeia trebuie să fie mama perfectă, soția exemplară și gospodina care știe să gătească de la cele mai simple rețete până la cele cu nu știu câte stele Michelin.

Ești adolescentă sau tânără româncă, în toată puterea cuvântului, însă NU știi să faci mămăligă?

Nu te vei căsători niciodată, îți vor spune propria ta mamă, bunica, mătușa sau acea verișoară enervantă, mai în vârstă decât tine, care deja se bucură de stabilitate și și-a format o familie cu soțul ei, care nici măcar nu a fost întrebată înainte de căsătorie dacă știe să gătească. În definitiv, acestea sunt lucruri specifice fiecărei culturi în parte, care țin de tradiție, de mentalitate și reprezintă câteva cazuri particulare, dar vom continua să vorbim despre cazurile generale, răspândite în jurul lumii în care trăim.

Probele la care suntem supuse, fără acordul nostru, desigur, noi, femeile din întreaga lume, sunt îndeajuns de dificile. Sunt convinsă că bărbații nu le-ar putea trece, cel puțin nu cu fruntea sus, cum o facem noi. Un exemplu foarte relevant este menstruația.

Menstruația, care NU se reduce doar la faptul că o dată pe lună, în fiecare lună, timp de câteva zile, femeile sângerează astfel încât corpul lor să elimine toate impuritățile pentru ca acesta să funcționeze normal și în acest mod să asigure buna funcționare a sistemului reproducător, ci, totodată, se referă la anumite schimbări drastice ale dispoziției, comportamentului și stării fizice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Centrul FILIA (@centrulfilia)

De pildă, există un lucru numit sindrom premenstrual și care se instalează mai exact înainte de începerea sângerării. Acesta constă în simptome precum poftă de mâncare ridicată, pofte dintre cele mai rare (cum ar fi mâncatul de nachos cu înghețată), printre altele. Și asta nu e nimic, întrucât, când am terminat să golim rafturile magazinelor, vine menstruația, cu ale ei dureri de cap, stări de spirit proaste, dureri de burtă, dureri de ovare, stări de vomă, amețeli, dureri de spate, printre altele, cu mult mai multe pofte ciudate și cu niște schimbări de dispoziție atât de bruște încât nimeni nu poate să ne înțeleagă.

Punctul culminant al acestei perioade „minunate” este atunci când avem pofte, schimbări de dispoziție și, în același timp, dureri și ne împărtășim viața cu cineva, cu o persoană dragă, cu un iubit, care nu poate să înțeleagă că, în aceste zile, cel mai bine, pentru el, ar fi să fugăGlumesc, desigur! Oricât de nebune am fi în această perioadă, nu l-am răni niciodată pe cel pe care îl iubim cel mai mult – nu conștient, bineînțeles!

Lăsând glumele deoparte, vreau împărtășesc ceva cu voi, în mod special cu bărbații…

Nu este deloc ușor să te trezești într-o zi cu o stare de depresie, cu o stare de spirit care nu te lasă nici să te ridici din pat, deoarece efectiv simți că ți se rupe corpul bucățică cu bucățică. Nimic nu pare să funcționeze cum ar trebui, chiar dacă a răsărit soarele, pentru noi este înnorat, în ciuda faptului că păsărelele cântă într-un mod pe care, în mod normal, îl iubim, unicul nostru gând este: ,,Dacă le omor, se adaugă ca o crimă pe lista mea de păcate?

Știu că poate părea un pic exagerat sau sadic, dar nu ne dorim nici noi să fim astfel, de vină sunt depresia și sentimentele cu o intensitate de zece ori mai mare. În această perioadă, este indicat să ne lăsați să vegetăm în pat, înconjurate de dulciuri și cu un serial sau film bun, în cazul în care actorii nu ajung să ne enerveze și ne fac să aruncăm laptopul pe fereastră, chiar dacă locuim la etajul zece.

În ciuda faptului că se întâmplă în fiecare lună, nu este niciodată, dar niciodată, mai ușor.

Acesta este un rezumat a ceea ce simțim noi, femeile, în perioada menstruației și, în ciuda faptului că este ceva care se întâmplă în fiecare lună, nu este niciodată, dar niciodată, mai ușor. Dacă nu avem ceva, avem altceva, dacă nu avem schimbări drastice de dispoziție, de tipul ,,acum te urăsc, ,,acum te iubesc, avem dureri sau stări depresive care nu ne lasă să ne bucurăm de nimic.

Dar să încercăm să depășim discuția despre perioada menstruației, nu înainte de a le sugera bărbaților care încă nu s-au convins de cât de dificile și ciudate pot fi aceste zile, să se asigure că au parte de experiența completă. Rămâneți alături de femeia din viața voastră întreaga perioadă măcar o dată; vă garantez că nu veți cere să treceți din nou prin asta.

Și, dacă ne gândim dacă bărbații ar putea trăi „filmul” femeilor pe propria piele, atunci vă spun sincer, nu ar ajunge la final.

Ei bine, gata, să trecem acum să vorbim despre alt aspect din viața unei femei, la fel de frumos precum cel anterior: maternitatea. Bineînțeles că a fi mamă este una dintre marile noastre misiuni în calitate de femei și este ceva minunat, dar are, de asemenea, câteva aspecte care ar trebui să ne ofere un pic mai mult respect.

Momentul în care rămânem însărcinate este magic, este cel mai frumos lucru din viața noastră, însă când începem să ne îngrășăm, când începem să ne gândim că partenerul nostru poate privi alte femei mai slabe de pe stradă, când ne gândim că nu vom fi mame bune… nimic nu ni se mai pare magic.

Și da, acestea pot părea prostii, motiv pentru care voi continua să vorbesc despre momentul cheie: nașterea. În momentul în care copilul dorește să vină pe lume, universul nostru pare să se prăbușească. Din ceea ce am auzit și citit despre intensitatea durerii, chiar îmi trece prin minte să-i cer lui Dumnezeu să nu fiu niciodată mamă.

Imaginați-vă: voi, ca femei, întinse, simțind că vă rupeți în bucăți, gândindu-vă că sunteți responsabile pentru o viață și că trebuie să împingeți, chiar dacă simțiți că totul din voi se destramă… o imagine nu foarte plăcută, nu-i așa?

Uneori trebuie să vorbești despre lucruri neplăcute ca să dovedești ceva.

Se spune că durerile nașterii sunt atât de intense încât, creierul feminin a dezvoltat calitatea de a uita și de a diminua acea intensitate, cu trecerea timpului. Altfel, nu am mai îndrăzni niciodată să naștem. Mai mult decât atât, imaginați-vă că, dacă ceva nu iese bine, noi suntem vinovatele, cel puțin în opinia noastră și astfel facem loc depresiei. Există, de asemenea, cazuri în care totul funcționează bine, dar mamele se transformă în persoane deprimate, din cauza depresiei postnatale.

Această depresie reprezintă ceva normal dacă durează aproximativ trei zile după naștere, dar există cazuri de manifestare mai severă care includ tulburări de alimentație, stare mentală fragilă și dificultate de apropiere fizică și emoțională față de copil, aceste manifestări fiind printre cele mai cunoscute.

Am văzut odată un experiment făcut de Badabun, un canal de YouTube, foarte renumit la timpul său în Mexic, care supunea bărbații, prin intermediul unui dispozitiv, la intensitatea durerii nașterii, utilizând unde de șoc. Când aparatul aproape atingea jumătate din intensitatea normală, bărbații renunțau sau țipau de durere. Câțiva aproape, aproape au plâns, cerând ca totul să înceteze.

 

 

Nu voi comenta în niciun fel, voi lăsa la aprecierea voastră, dar mi s-a părut un exemplu relevant în cazul de față.

 

După o naștere, există totodată și alte complicații, cum ar fi faptul că menstruația care ne părăsise timp de nouă luni, ulterior reapare rapid în viețile noastre și pentru un timp mult mai îndelungat decât în mod normal. Și aceasta revine cu tot ceea ce am discutat anterior.

Mai mult decât atât, pe măsură ce trece timpul în care corpul nostru se recuperează după efort, schimbări, dilatare, viața noastră sexuală este la pământ. Deși ne-am dori să ne bucurăm de câteva momente intime, nu este atât de ușor: corpul deja nu mai este atât de obișnuit, apar stări de disconfort, plăcerea este diminuată la început din cauza dilatării ca urmare a travaliului.

Poate că nu am fost în războaie, dar viețile noastre adesea par astfel…

Această stare de incomoditate este, de asemenea, ceva care ne afectează din punct de vedere mental, deoarece corpul nostru, care a trecut prin niște schimbări destul de mari, nu simte totul la fel ca înainte, se simte de parcă ar fi fost invadat, ca și cum lucrurile nu se petrec în mod normal și bineînțeles că nu este vina partenerului, dar nici a noastră. Nu este ceva dorit, însă este ceva real, care se întâmplă în viața multor femei care au devenit mame.

Printre multe altele, acestea ar fi cele mai uimitoare aspecte care fac parte din viața unei femei.

Poate că nu am fost în războaie, dar viețile noastre adesea par astfel. Poate că nu avem aceeași forță fizică ca a unui bărbat, însă avem forța mentală și spirituală care este echivalentă cu determinarea unei leoaice care își apără puii, viteza unei pume în căutarea prăzii sale și încăpățânarea unei capre.

Știu că aceasta este o combinație destul de eclectică, dar oare nu suntem noi, femeile, create în aceeași manieră?

Semnat,

Scriitoarea mărturiei durerii, o femeie printre multe alte femei.

 

Dacă îți plac articolele care abordează subiecte despre femei și cum ar trebui să le recunoaștem meritele și să le recompensăm pentru tot ceea ce fac ca mame, soții și toate celelalte, îți sugerăm să citești acest articol despre Sultanatul Femeilor și 8 femei ce au scris istorie în Imperiul Otoman.

 1,035 total views,  3 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *