Prințesa Diana, cea mai fotografiată femeie a secolului 20

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Diana, diana spencer, Princesa Diana
video „Princess Diana's Brother Posted A Photo That Will Make You Cry” - YouTube, The List

Prințesa Diana a fost printre cele mai influente personalități feminine ale sfârșitului secolului al XX-lea, iar apariția sezonului 4 din serialul The Crown i-a făcut povestea cunoscută unei noi generații, imortalizând-o pe prima soție a moștenitorului tronului Regatului Unit.

Diana Spencer, fostă Prințesă de Wales, rămâne una dintre cele mai iubite figuri publice ale erei noastre, fiind un simbol global de grație și altruism, cu toate că zâmbetul său ascundea o cruntă luptă pe plan personal și familial

Cu paşi mici spre lucruri măreţe…

Concepția publică era că Prințesa Diana ar proveni dintr-o familie de rând, însă Diana avea origini nobile și s-a bucurat de toate extravaganțele vieții aristocratice. În copilărie, îi avea că parteneri de joacă pe nimeni alții decât fiii reginei Elisabeta I, prinții Edward și Andrew, fiind dintotdeauna aproape de familia regală.

Părinții ei au divorțat, iar custodia celor patru copii a revenit tatălui, care a dobândit titlul de Conte Spencer în 1975. Diana a devenit cunoscută drept Lady Diana Spencer, însă după terminarea studiilor a dus o existență modestă pe post de educatoare part-time la o grădiniță dintr-o suburbie a Londrei. 

Familia regală punea presiune pe Prințul Charles să se căsătorească, acesta fiind deja trecut de 30 de ani, însă alegerea unei Prințese de Wales era o sarcină importantă și selectivă: să provină din mediul regal sau aristocratic, să fie virgină și să fie protestantă.

Ce se dorea de la o prințesă: proveniența din mediul aristocratic, virginitate și protestantism

Prințul Charles a avut mai multe relații în încercarea lui de a găsi o femeie care să corespundă profilului, inclusiv o relație cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah Spencer. Inima lui Charles aparținea deja fostei sale iubite, Camilla Shand, însă cum ea nu se potrivea așteptărilor familiei regale, titlul de prințesă de Wales trebuia să fie deținut de o altă pretendentă.


Prințul Charles o cunoștea pe Diana de câțiva ani, dar s-a interesat în mod serios de ea ca posibilă mireasă în vara anului 1980, când au fost invitați amândoi într-un sfârșit de săptămână la țară, unde ea l-a privit cum joacă polo. Succesul pe care l-a avut Diana la reședința scoțiană a familiei Windsor au grăbit lucrurile între cei doi tineri, Charles fiind presat ca după numai câteva întâlniri să îi ceară mână Dianei.

Prințul a cerut-o în căsătorie pe 6 februarie 1981, iar Diana a acceptat, însă logodna lor a fost ținută secretă câteva săptămâni. Anunțul public al logodnei din 1981 a fost primul indiciu care arăta că povestea de basm dintre doi tineri carismatici cu origini nobile nu se va termina cu „happily ever after’’.

Anunțul public al logodnei arăta că povestea de basm nu se va termina cu „happily ever after’’….

La comentariul unui reporter care i-a complimentat pe tineri cu privire la dragostea care li se citește pe fețe, Charles a răspuns: „Whatever in love means’’ („Orice ar însemna să fii îndrăgostit”), un răspuns care a rănit-o foarte mult pe Prințesa de Wales și care a confirmat că nu va putea iubi nicio altă femeie cu excepția amantei sale, Camilla.

 „Nunta de basm” dintre tânăra de 20 de ani și prințul de 32 a fost urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni. Prințesa Diana a șocat în rostirea jurămintelor când nu a spus că „se va supune”, ceea ce era un lucru neobișnuit pentru acea vreme, mai ales pentru instituția tradiționalistă pe care o reprezenta.


Numită inițial „Shy Di”, Prințesa Diana a devenit curând o senzație în presă, creând un nou tip de celebritate. La fiecare vizită oficială a cuplului regal, lumina reflectoarelor se muta de pe Prințul de Wales, pe Diana, care reprezenta o gură de aer proaspăt într-o instituție de oameni rigizi și formali. Ea a susținut cu propriile cuvinte, că nu se considera membru al familiei regale și că atribuțiile sale principale erau de soție și de mamă.

Deși era o persoană caldă, blândă, care lumina fiecare încăpere în care intra, în spatele cortinei, toată afecțiunea și considerația primită de la oamenii din Commonwealth era înlocuită de indiferență, desconsiderație și dispreț

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Royal Watcher (@loveprincessdiana)

Problemele conjugale ale Prințesei Diana

Charles își trăda în mod public soția, găsindu-și mereu ocazii să petreacă cât mai mult timp cu Camilla și cât mai puțin cu Diana, ale cărei gesturi le critica mereu și le considera lipsite de respect. Niciun membru al familiei regale nu s-a arătat disponibil să petreacă timp de calitate cu ea, iar presiunea imensă și criticile constante pe care le primea de la un bărbat care nu o aprecia nu au ajutat deloc. Încercările vieții au împins-o în lupte cu tulburările alimentare, despre care a vorbit în interviul din 1995 cu Martin Bashir al BBC.

Le spune tuturor că sunt nebună, mă tratează de parcă aș fi nebună, încep să mă simt nebună.

The Crown, (2016-)

Esența vitalității Dianei o reprezentau fiii ei, William și Harry, cu care era mereu afectuoasă, înțelegătoare, caldă și energică. Ei erau pe primul loc în viața ei. Prințesa își aranja îndatoririle publice în funcție de orarul lor și nu rata nicio ocazie de a petrece timp cu ei, pentru a le oferi o copilărie normală. Diana era foarte implicată în viața lor, alegându-le școala, hainele și planificându-le excursiile:

Trăiesc pentru fiii mei. Aș fi pierdută fără ei.

După nașterea lui Harry, diferențele dintre Charles și Diana au devenit ireconciliabile, o experiență cu atât mai dureroasă cu cât s-a produs sub ochii omniprezenți ai tabloidelor. 

Mamă și prințesă full-time

Deși tradiția era ca prinții din familia regală să fie educați acasă de o guvernatoare, Prințesa Diana și-a înscris fiii la școli publice pentru a se asigura că trăiesc cu picioarele pe pământ și că pot vedea dificultățile cu care se confruntă cei mai puțin norocoși de vârsta lor. „Prințul William a devenit primul viitor rege care a fost pe deplin educat în sistemul școlii publice, iar prințesa Diana va continua să sprijine educația prințului William și a prințului Harry pe tot parcursul vieții.” (Insider)

Ecologistă, filantroapă, umanitaristă, Diana și-a folosit celebritatea și statusul de prințesă pentru a atrage atenția asupra unor cauze de maximă importanță. Începând cu mijlocul și până la sfârșitul anilor ‘80, atribuțiile ei de prințesă vizau în mod evident vizitarea de spitale, alinarea suferinței celor bolnavi și patronajul mai multor organizații caritabile.

Dar Prințesa Diana făcea mai mult decât să își asocieze numele cu diverse organizații non-profit. Interesul ei nu era de a face ca membrii familiei regale să crească în ochii publicului, ci se interesa de anumite boli și de chestiuni legate de sănătate. „Diana era o susținătoare a Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, campanie care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 1997.” (Wikipedia)

 

 

Membrii familiei regale erau întotdeauna văzuți cu mănuși pentru a se proteja de orice contact periculos cu virușii și bacteriile din spitalele pe care le vizitau, însă Diana a încercat să pună capăt stigmei din spatele anumitor boli care nu permiteau copiilor defavorizați să fie adoptați. În aprilie 1987, Prințesa de Wales a îmbrățișat un copil infectat cu HIV în sediul organizației „Lanțul Speranței”, fiind una dintre primele celebrități marcante care a fost fotografiată atingând o persoană infectată.

Ea a contribuit la schimbarea opiniei publice în privința bolnavilor de SIDA, fapt care nu a fost întocmai apreciat de familia regală, ei părând, prin comparație, superficiali, temători și ignoranți. Contribuția ei a fost recunoscută în decembrie 2001 de Bill Clinton la Conferința despre SIDA, în amintirea Dianei, Prințesă de Wales.

„În 1987, când atât de mulți încă mai credeau că SIDA se poate transmite prin atingere, Prințesa Diana a șezut pe patul unui bolnav de SIDA și l-a ținut de mână. Ea a arătat lumii întregi că bolnavii de SIDA nu merită izolare, ci compasiune și bunătate. Lucrul acesta a ajutat la schimbarea opiniei întregii lumi și le-a adus speranțe bolnavilor de SIDA.” (Europafm.ro)

Dacă vă place acest articol despre Diana Frances Spencer, vă invităm să aflați interesanta poveste de viață a socrului său, Prințul Philip, pe care aceasta îl numea „Dearest Pa”.

De multe ori, Prințesa Diana și-a adus fiii în vizitele sale prin spitale și la adăposturi pentru a le arăta privilegiul lor și a-i îndemna să se transforme în viitori cetățeni altruiști cu simț de răspundere.

Vreau ca fiii mei să înțeleagă sentimentele oamenilor, nesiguranțele lor, suferințele lor, speranțele și visurile lor.

O serie de evenimente nefericite

După multe încercări de a salva imaginea monarhiei, regina a fost în final de acord să îi lase pe cei doi parteneri să încheie relația în mod oficial, întrucât devenise sursă de bârfe în tabloide, amândoi membri ai cuplului regal fiind fotografiați cu alte persoane în relații extraconjugale. După ani de neînțelegeri, Diana și Charles au putut divorța în 1992.

Însă niciun membru din familia regală nu a putut sufla ușurat după despărțire, chiar dacă Dianei i s-a retras titlul de Prințesă de Wales. Faima Dianei o depășea pe cea a lui Charles și chiar a reginei, fiind cea mai fotografiată persoană a secolului al XX-lea.


Diana a continuat să se bucure de aprecierea Mass-Mediei, de prieteniile high-profile și a găsit puterea interioară să expună greutățile pe care a trebuit să le îndure în Palatul Buckingham în numele iubirii și datoriei. A confirmat zvonurile cu privire la triunghiul amoros ce a existat în mariajul ei: Charles-Diana-Camilla.

Pai, erau trei persoane în această căsnicie, deci era puțin înghesuit.

Pe când popularitatea fostei Prințese de Wales creștea, admirația pentru Charles și monarhie scădea. Moartea Dianei într-un accident de mașină la 31 august 1997 stârnește și 24 de ani mai târziu controverse și conspirații, însă un lucru rămâne cert: Diana a fost și va fi întotdeauna „The Queen of People’s Hearts.’’(„Regina inimilor oamenilor”).

 

 

„Ca reacție la vestea morții prințesei, oamenii au depus ofrande publice de flori, lumânări, cărți poștale și mesaje personale. Până în 10 septembrie, grămada de flori de lângă Grădina Kensington era înaltă de 1,52 metri în anumite locuri și stratul de la bază începuse să se descompună.” (http://princessdianasite.weebly.com/moartea.html)

Fac lucrurile diferit, nu urmăresc un ghid. Conduc cu inima.

Moartea ei a însemnat pentru cateva zile un pericol la adresa monarhiei, întrucât mulțimea a fost revoltată că nu s-a ridicat steagul la Palatul Buckingham, așa cum cerea tradiția atunci când un membru al familiei regale murea. Influența ei a fost atât de puternică  încât regina a fost obligată să înalțe steagul și să aibă o apariție publică autentică și emoționantă, lucru care nu îi era caracteristic.

Moștenirea Dianei 

Prințesa Diana este un fenomen internațional, rămânând în istorie prin bunătatea și sinceritatea cu care efectua orice acțiune, dar și pentru contribuția pozitivă pe care a adus-o în lumea întreagă. Prezența ei a revoluționat și a modernizat structuri ale instituției regale, iar educația dată fiilor săi este exemplul perfect că monarhia engleză va fi pe mâini demne și capabile.

Surse:

 1,455 total views,  3 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *