Edmondo De Amicis – marele pedagog și scriitor italian (21 octombrie 1846 – 11 martie 1908)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Giulia Lovin 

Pe 21 octombrie 1846 s-a născut Edmondo De Amicis, scriitor şi pedagog, cunoscut pentru operele sale cu caracter pedagogic. Astăzi ne amintim această importantă personalitate înzestrată cu multă bunătate şi predicator al fraternității, caracteristici care l-au descris de-a lungul vieţii.

Să aflăm împreună povestea lui Edmondo De Amicis

Cunoscut pentru romanul „Cuore, inimă de copil”, De Amicis, înainte să devină scriitor şi poet, şi-a făcut studiile la Academia Militară din Modena şi a obţinut titlul de ofiţer. A participat şi în al Treilea Război pentru independenţă. Datorită acestei experienţe a decis ulterior să abandoneze viaţa de militar. Întors în Italia, De Amicis, începe studiile literaturii educaționale, ceea ce îl va face în viitor, nu doar scriitor, ci și profesor, debutând cu opera „Cuore, inimă de copil”.

Primele opere ale lui Edmondo De Amicis

La Firenze a publicat primele lui scrieri unde acesta povestește experienţele trăite în timpul războiului; imediat după, în 1868, a publicat Viaţa militară care apăruse în revistele: Ministerul Apărării și Militarilor Italiei. După doar 2 ani, în 1870, devine editorul revistei Naţiunea din Roma, astăzi numită Naţiunea. Pe lângă numeroasele lucrări care descriu călătoriile sale în jurul lumii, merită menționate: Amintiri din Londra, Spania, Olanda, Maroc și Constantinopol. De Amicis s-a dedicat și cărților pentru copii.

Operele lui au avut un succes atât de mare, încât în 2005 a fost retipărit Constantinopol, având o prefață scrisă de Umberto Eco. Această operă a fost considerată de mulţi o capodoperă care descrie oraşul din timpul secolului XIX. Cartea cea mai faimoasă a lui Edmondo De Amicis scrisă pentru copii se numeşte Inima, publicată în 1886 de editura Emilio Treves. Această carte reprezintă punctul culminant din cariera lui deoarece a fost reeditat de peste 40 de ori în câteva luni și tradus în peste 25 de limbi.

Inima are un mare succes şi în zilele noastre, chiar dacă catolicii l-au învinuit pe Edmondo De Amicis pentru absenţa conţinutului religios. În acea perioadă trebuiau respectate anumite norme din partea scriitorilor, dar el a avut curajul să scrie o carte dedicată exclusiv pentru copii.

 

Alte lucrări demne de a fi amintite sunt: 

  • Romanul unui învățător, 1890roman centrat pe figura învățătorului Emilio Ratti după care a fost regizat filmul cu același nume în anul 1959
  • Între școală și casă, 1892 colecție de nuvele, dintre care amintim de Iubire și gimnastică
  • Profesoara muncitorilor, 1895 este o poveste care acordă mare importanță diferențelor dintre clasele sociale. Profesoara trebuie să fie autoritară, lucrând într-un mediu în care este înconjurată doar de bărbați și în care se observă diferențele sociale dintre o profesoară și muncitori. 
  • Căruța tuturor, 1899 o poveste care reprezintă orașul modern, în acest caz Torino, cu toate tradițiile sale și luptele împotriva “noului”

Edmondo De Amicis aduce tuturor operelor sale amprenta trăită pe front prin educația sa militară, pe care, pentru literatură o transformă în morală. Se observă din felul în care scrie că este legat de perioada în care a trăit cele mai intense experiențe. Scriitorul a avut un stil atât de fascinant pentru succesorii săi, încât, după moartea acestuia, opere sale au fost reevaluate. Un studiu interesant, numit celălalt De Amicis”, îi aparține lui Italo Calvino, care a explorat cu o tentă critică scrierile lui Edmondo. 

Viața privată a lui Edmondo De Amicis

Ultimii săi ani de viață au fost dificili, mai ales din cauza pierderii soției Teresa, femeie cu care a avut o strânsă legătură chiar dacă, de-a lungul vieții, au trăit o relație dificilă. Între cei doi aveau loc adesea certuri violente, fapt care a dus la sinuciderea lui Furio, unul dintre copii, iar celălalt copil, Ugo, s-a retras în munți. Aceste fapte dureroase, împing marele scriitor să se mute din casa în care trăise cu familia la San Martino, în Pietro Micca, iar apoi abandonează Torino pentru totdeauna.

 

  • Aici poţi descoperi povestea lui Italo Calvino.
  • Aici poți citi articolul despre Edmondo de Amicis în italiană!

Surse:

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *