Astăzi vom vorbi despre șah și cu cine să o facem mai bine, dacă nu cu domnul Cosmin Popa. Șahul este considerat un joc care poate avea efecte benefice asupra învățării și dezvoltării, mai ales atunci când este jucat de la o vârstă fragedă.
Cosmin Popa, profesor de Educație fizică și sport, a predat șah și tenis de masă în cadrul Palatului Copiilor Focșani iar acum este antrenor de volei al echipei de junioare a CSS Focșani și pregătește și echipa de speranțe. Rezultatele se pot vedea din media și Facebook.
Cosmin Popa spune că:
Șahul dezvoltă intuiția copilului, ordinea în gândire, răbdarea.
În cadrul Holistic – Centrul Interdisciplinar de Educație Nonformală, domnul Popa ajută copiii și adolescenții să atingă capacitatea de a juca o partidă de șah până la final, totul fiind gândit astfel încât copiii să nu se plictisească și să aibă interes de a învăța pe toată durata atelierului.
Mai jos vă prezentăm curricula parcursă în cadrul unui atelier de șah la Centrul Holistic:
- recunoașterea pieselor de șah,
- așezarea lor pe tablă,
- valoarea fiecărei piese în parte,
- cum se mută și cum se capturează fiecare piesă în parte.
Înscriere cursuri 👉 aici.
Cu o durată de trei luni, câte o oră pe săptămână, adresându-se copiilor și adolescenților, atelierul este abordat într-un mod relaxant, înclinat spre comunicare și joc, dar haideți să aflăm mai multe chiar de la domnul profesor, prin intermediul acestui interviu.
Buna ziua, pentru început vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Cosmin Popa: Bună ziua! În prezent sunt profesor în cadrul Clubului Școlar Sportiv Focșani – secția Volei. Pentru pregătirea și antrenarea echipelor aloc cea mai mare parte a timpului. În weekend-uri avem meciuri „acasă” sau în deplasare, iar în momentul de față sunt foarte rare momentele în care pot spune că am timp liber. Cu toate acestea am acceptat cu bucurie să fac parte din echipa Holistic și să-mi aloc timp pentru a dezlega tainele șahului împreună cu micuții de la Centrul Holistic.
Ați absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. Ce v-a determinat să urmați cursurile acestei facultăți?
C.P: Încă din perioada școlii gimnaziale am încercat să-mi petrec timpul liber practicând diferite sporturi, unele individuale, altele de echipă. Am avut de-a lungul timpului profesori de educație fizică și sport de la care am avut foarte multe de învățat, astfel unii dintre ei mi-au devenit modele în viață, așa că am ales același drum ca și dânșii și nu îmi pare rău.
Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați parcurge același drum?
C.P: Categoric DA. În primul rând consider că Facultatea de educație fizică și sport este una dintre cele mai frumoase facultăți. În al doilea rând, munca în mijlocul copiilor este o plăcere și aduce satisfacții incomensurabile. Dacă o să întrebați 100 de copii care este materia preferată, veți observa că în proporție covârșitoare vor spune: Educație fizică și sport. Asta arată și faptul că profesorii de educație fizică și sport sunt foarte iubiți de copii. Așa că mă simt norocos în legătură cu alegerea făcută.
De unde și când a apărut pasiunea pentru șah?
C.P: Pasiunea pentru șah mi-a fost insuflată tot de un profesor de educație fizică și sport al Școlii Gimnaziale Nr. 5 din Focșani , unde eram și elev, și anume domnul profesor Passan Teodor.
De cât timp sunteți voluntar la Holistic – Centru Interdisciplinar de Educație Nonformală?
C.P: De aproximativ un an am intrat în colectivul Holistic și mă bucur că am cunoscut copii plini de energie și dornici de a-și petrece timpul liber alegând să se joace cu niște „piese de lemn” în detrimentul gadget-urilor de ultimă generație.
Ce v-a determinat să faceți parte din echipa contributorilor și să susțineți un atelier de șah?
C.P: În primul rând prietenul nostru, Răzvan Bucuroiu, care este un om greu de refuzat :). Acesta este, de fapt, primul motiv pentru care am venit în cadrul Holistic. Ceea ce m-a ținut în continuare, au fost copii cu care lucrez. Acesta este adevărul gol goluț.
Știm că predați acest atelier într-un mod inedit. Cum se desfășoară efectiv?
C.P: Cel mai important lucru este să eviți pe cât de mult monotonia. Dacă reușești să ții o grupă de copii atentă și fără să observi semne de plictiseală sau lipsă de interes din partea lor, înseamnă că ești pe drumul cel bun. La fiecare întâlnire trebuie să vii cu ceva nou, cu un mod inedit de a le transmite informațiile, trebuie să îi implici și pe ei în procesul de predare, să îi ajuți să intuiască lucruri, reguli, acțiuni, astfel încât ei să-ți spună:
Dar e ușor, eram sigur(ă) că așa trebuie să fie!
Vă face plăcere să lucrați alături de copii și adolescenți?
C.P: Da. E cel mai complex răspuns pe care îl pot da. 🙂
Ce le transmiți părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copii la atelierul de șah și implicit să devină cursanți ai Centrului Holistic?
C.P: În primul rând nu părinții trebuie să-și convingă copii, ci copii trebuie să-și convingă părinții. Părinții trebuie doar să știe ce le place copiilor lor, sunt atât de multe activități unde se pot înscrie în funcție de aptitudini, talent, inteligență, motricitate, etc.. De obicei copii vorbesc între ei și își povestesc unii altora activitățile la care participă, așa află informații noi și își anunță părinții că ar dori să participe și ei. Mesajul meu către părinți este: Lăsați copii să urmeze cursurile de care sunt atrași, nu înscrieți copii undeva unde v-ar plăcea dumneavoastră să-i înscrieți.
Doriți să ne mai transmiți ceva în încheiere?
C.P: Am citit ceva interesant, care mi-a plăcut foarte mult și aș vrea să vi-l împărtășesc și vouă:
Nu contează voința de a câștiga. Toți o avem. Contează voința de a te pregăti pentru a câștiga.
Salutare dragilor și spor!
Vezi AICI oferta completă a cursurilor desfășurate de Holistic – Centrul Interdisiplinar de Educație Nonformală.
Citește și: „Limba franceză pentru copii” cu Manuela Hlușcu, un atelier dedicat micilor francofoni