Cum să salvezi natura ținând cont de 3 pași

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
omul, natura
pexel.com

 Traducere: Mihaela Stănilescu

Soluția pentru a schimba lumea este simplă, atât de accesibilă oamenilor – a salva natura înseamnă a salva planeta: casa noastră, protectoarea noastră care ne ajută cu recoltele sale.

Cum să-i mulțumim? Acest aspect nu necesită un efort suprauman. Dar care sunt etapele către o lume mai bună?

1. A salva natura practicând recunoștința

Pădurile sunt o sursă de sacralitate, dar, în prezent, ele constituie obiectul defrișărilor pentru că oamenii vor să folosească aceste lucruri pentru locuințele sau terenurile lor. Oare cum putem noi trăi fără oxigenul oferit de arbori, fără lemnul care ne încălzește locuințele? Natura ne-a dat mereu ceea ce avem nevoie, dar noi am devenit lacomi și aroganți. Credem că avem dreptul la tot, însă natura nu are nevoie de oameni pentru a-și îndeplini obiectivul.

Suntem stângaci, iar natura ne oferă comori de care noi nu suntem mulțumiți. Planeta, natura, ele sunt cele bolnave și cheia însănătoșirii nu este tehnologia. Atât cât este posibil, natura ar trebui lăsată în stadiul ei primordial. Iată aici cele mai frumoase locuri intacte de pe Pământ!

2. A salva natura fiind atenți la frumusețea mediul înconjurător

Dacă privim pe fereastră, putem vedea orașul cu parcuri pline de verdeață și de vietăți  precum păsări, insecte și chiar veverițe. Este un mic paradis mângâiat de razele soarelui, un paradis pur, alimentat de  zâmbetele copiilor, de plantele frumos mirositoare. Iată dovada că natura, oamenii  și chiar tehnologia pot fi în armonie.

  • Dacă doriți să descoperiți frumusețea mediului înconjurător, alegeți o destinație precum Elveția, Franta, Italia și convingeți-vă că natura merită protejată.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NATURE GEOGRAPHY (@nature.geography)

3. A salva natura gândindu-ne la viitor

Nu vrem să lăsăm lucrurile în starea lor actuală. Deci, dacă privim pe fereastră, peste 10 ani, știu că vom regreta. Vom regreta cântecul păsărilor care se pierde printre ramurile înmugurite, vom regreta cerul senin care acoperă orașul.

Cerul luminos și senin va deveni poluat, marcat de acțiunile chimice. Ne vom plimba printre casele obișnuite, cu sufletele absente, visând la soarele de vară care ne încălzea fețele și viețile. Dar el nu va mai fi acolo, nu va mai avea forța de a-și trimite razele printre norii toxici. Când seara va veni, nu calculatorul ne va face fericiți, ci crepusculul care va picta cerul cu nuanțe sângerii și greierii care vor cânta toată noaptea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nature (@nature)

 

Dar să nu uităm de situația pandemiei COVID-19

În pandemie, mai mult ca niciodată, când mobilitatea umană a fost limitată, visam la picnicuri în natură, la excursii, la parcuri, la gradini botanice. Ne gândeam la pajiști înflorite, la munții îndepărtați, la plajele stâncoase. Dar ce facem când spațiul verde este înlocuit de ciment, când cerul luminos este acoperit de norii toxici, când apele cristaline devin toxice? La începutul izolării, când visam cu ochii deschiși la libertate și la plimbări, mai multe țări traversau o situație îngrijorătoare.

Agențiile de mediu au semnalat o mărire a despăduririi în timpul izolării, o intensificare a braconajului, a traficului de animale și a exploatării miniere ilegale în lume. Conform experților, tendințele sunt alarmante și ar putea fi dificil de inversat (sciencenews).

De exemplu

Pe 6 aprilie 2020 la Villefranco-sur-Saone, o comunitate franceză, a avut loc un accident chimic la uzina Bledina,70 de persoane fiind evacuate. Un nor gros gălbui, apoi roșiatic, a apărut luni, în jurul orei 14:30 și a dus la „o măsură extremă de închidere totală a ușilor și ferestrelor din Ain, măsură care a fost ridicată în jurul orei 16:30”. Situația a fost rapid remediată și după ora 19:00, toxicitatea din aer a dispărut complet.

Nu este vorba de un fenomen izolat. Umanitatea încearcă să manipuleze forțe care o depășesc. Mulți oameni au ales să ignore problemele mediului înconjurător, dar stă în puterea noastră  să facem mai mult. Avem la îndemână toate sursele de informație precum și dorința de a ne bucura de toată frumusețea lumii. Noi trebuie să fim uniți și noi trebuie să inspirăm.

Dar dacă voi, cititori, sunteți visători, spirite libere, oameni  care se gândesc la viitor și care vor să facă o diferență în lume, nu este  niciodată prea târziu pentru a analiza cu inima informația pe care creierul a făcut-o abstractă. A salva natura este o necesitate, nu un capriciu. Dacă vrei să fii cu adevărat ecologist, aici vei găsi mai multe informații. 

Sfârșitul articolului, începutul reflectării

Cunoaștem cu toții citatul „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume (Gandi)”, dar este datoria noastră să salvăm natura. Putem planta arbori, putem construi case pentru păsări, putem salva natura cu acțiunile noastre mici. Cred că timpul va vindeca natura și planeta. Noi trebuie doar să o ajutăm, știind că nu suntem invincibili în această viață efemeră.

  • Citește acest articol și în francează, aici.
Surse:

 

 463 total views,  3 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *