Autor: Maria Macarov-Burnichi
Mulți dintre noi avem o listă cu lucruri pe care ne-am dori să le facem sau să le vedem măcar o dată în viață. Când pornești în căutarea aventurii, cu siguranță că Aurora Boreală este printre primele obiective pe care vrei să le vezi. De aceea, am pregătit un mic ghid care să ajute aventurierii din toate colțurile lumii să își îndeplinească visul.
Ce este Aurora Boreală?
Aurora Boreală este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii. Aceasta apare în timpul furtunilor geomagnetice, în urma coliziunii dintre particulele vântului solar cu particulele din atmosfera noastră. Rezultatul acestei coliziuni este chiar Aurora Boreală, care poate să apară în nenumărate forme și culori. Cel mai des, ea apare ca niște fuioare jucăușe și verzi pe cerul polar, dar de multe ori, o vedem fără ca măcar să ne dăm seama.
Această manifestare magnifică de culori luminează atât cerul polar, cât și inimile noastre…
Cum în atmosferă sunt diferite tipuri de gaze, fiecare interacțiune a acestora cu particulele vântului solar poate da o diferită culoare. De exemplu, culoarea roșie apare când particulele solare interacționează cu oxigenul la peste 200 de kilometri deasupra pământului, în timp ce, dacă aceleași particule ar interacționa la altitudini de 90-200 de kilometri, Aurora ar apărea în nuanțe de verde. Cea mai rară culoare pe care Luminile Nordului o pot avea este un alb-gri, motiv pentru care mulți aventurieri, atunci când o văd sub această formă, consideră că sunt nori.
Această manifestare magnifică de culori care pot lumina atât cerul polar, cât și inimile noastre, este, pe cât de fenomenală, pe atât de imprevizibilă. Din păcate, nu depinde deloc de noi dacă va fi vizibilă sau nu, dar sunt câteva lucruri de care putem ține cont pentru a ne crește șansele considerabil.
1. Locația
Locul în care ești poate determina dacă vei vedea sau nu Luminile Nordului. Cele mai populare locuri în care oamenii se duc în căutarea Aurorei în Europa sunt Tromsø și Nordkapp în Norvegia, Abisko și Kiruna în Suedia și Rovaniemi în Finlanda, dar orice oraș sau loc situat la nordul Cercului Arctic poate fi bun.
De asemenea, nu doar orașul în care ești contează. Zona în care te afli trebuie să fie complet întunecată. Poluarea provocată de luminile orașului (felinare, faruri) și cea provocată de mașini și fabrici îți pot scădea șansele de a vedea Luminile Nordului. De aceea, cel mai bine este să mergi undeva în afara orașului, unde nu există acești factori.
2. Vremea
Pentru a putea vedea Aurora Boreală, vremea trebuie să fie printre primele aspecte luate în considerare. Oricât de bună ar fi locația în care te afli, dacă cerul este înnorat, șansele tale de a surprinde momentul în care fuioarele colorate dansează pe cer sunt reduse la minimum.
3. Perioada din an
Luminile Nordului există mereu. Ele doar nu sunt vizibile fie din cauză că activitatea solară este prea slabă ca ele să fie percepute de ochiul liber, fie din cauza condițiilor meteorologice. S-a observat că, în general, cel mai des pot fi surprinse între 21 septembrie și 21 martie. Deși Aurora se manifestă și în celelalte luni ale anului, când cât te afli mai în nord, ziua polară poate avea și 24 de ore, lumina soarelui făcând imposibilă surprinderea ei.
Asta ne oferă șase luni în care să ne încumetăm să mergem în nord, cu speranța de a face o poză perfectă cerului colorat. Însă nu toate lunile din acest interval de timp sunt ideale. Lunile decembrie și martie sunt, din păcate, niște luni extrem de înnorate și ploioase, lucru care va micșora, de asemenea, șansele de a vedea Aurora Boreală.
4. Înarmează-te cu multă răbdare
Când pleci în căutarea Aurorei Boreale, este foarte posibil să crezi că este de ajuns să fii într-o locație întunecată, în cel mai nordic punct al Europei, cu un cer suficient de senin încât să numeri fiecare stea. Răbdarea, însă, este poate elementul-cheie. Unii aventurieri sunt suficient de norocoși încât să vadă Aurora încă din prima oră în care au așteptat-o. Alții, însă, pot petrece nopți întregi, de la apus până la răsărit fără să o vadă, urmând ca, fix când voiau să se dea bătuți și să plece, mult-așteptatul fenomen să își facă apariția.
Ultimul, dar nu cel din urmă lucru pe care trebuie să îl faci, este să nu te duci în Cercul Arctic doar pentru a vedea Aurora Boreală. Sunt o multitudine de lucruri de făcut și de văzut, de la a merge cu sania trasă de Husky, până la a hrăni renii și a schia pe pârtiile nordice, deci nu trebuie să faci din Aurora Boreală scopul principal, ci doar un bonus adăugat unei excursii de neuitat în marele Nord.
Surse:
- https://luxeadventuretraveler.com/northern-lights/
- https://www.theaurorazone.com/about-the-aurora/the-science-of-the-northern-lights/the-northern-lights-colours