Facebook este o rețea de Social Media creată de către Mark Zuckerberg în anul 2004. În acest moment este una dintre cele mai utilizate rețele sociale din lume, concurând cu Instagram, Twitter, Whatsapp și Pinterest. Desigur, orice proprietar de cont pe Facebook își propune să câștige popularitate prin ceea ce postează, dar există câțiva pași ce trebuie urmați.
1. Finalizați configurarea profilului
De cele mai multe ori, noii utilizatori ignoră etapele premergătoare deținerii unei pagini de Facebook cu notorietate. Este important ca dumneavoastră să oferiți contului de Social Media o imagine de profil și de copertă – bineînțeles în temă cu ceea ce doriți să publicați – o descriere minimală și, nu în ultimul rând, să completați detaliile de la secțiunea DESPRE. Nu uitați că răbdarea contribuie la succes!
2. Începeți să interacționați cu alte persoane
Tocmai acesta e rolul Facebook-ului! Nu ezitați să trimiteți cereri de prietenie (aici aveți grijă însă, deoarece e recomandat să vă limitați doar la persoane cunoscute), să folosiți Messenger în paralel, să adăugați comentarii la conținut asemănător, să etichetați persoane la postări! La început pot părea plictisitoare și obositoare aceste aspecte, dar pe parcurs vă veți da seama de rostul lor.
3. Publicați regulat – organizați-vă programul
Un al treilea pas fundamental intră în sfera organizării. A avea un cont de Social Media renumit presupune și un program bine definit. Luați în calcul orele la care aveți cea mai mare acoperire cu postările dumneavoastră. În acest fel veți convinge audiența să rămână conectată la pagină.
Nu uitați că răbdarea contribuie la succes!
4. Țineți cont de bunul-simț și de decență
E drept că în ultimii ani, pe Facebook, s-au dezvoltat numeroase pagini lipsite de bunele maniere. Încercați dumneavoastră să fiți schimbarea! Lumea va aprecia dacă nu luați în seamă tot ce e rău în lumea socială. Totuși, mențineți echilibrul dintre bun simț și… libertatea de exprimare.
5. Folosiți tot ce vă pune la dispoziție Facebook
Ar fi foarte interesant dacă intrați live pe Facebook, nu? Ei bine, da. Aruncați o privire atentă asupra pictogramelor afișate pe ecran. Audiența dorește implicare din partea proprietarului contului, așa că ce mai așteptați? Organizați-vă și propuneți-vă diverse activități. De exemplu, dacă sunteți într-o zonă montană celebră, precum Mont Blanc, o înregistrare în direct ar atrage publicul.
6. Nu renunțați, oricât de dificil ar fi
Nu renunțați! Gândiți-vă că orice domeniu necesită efort, răbdare, motivație, deci nu vă descurajați repede. Consultați un specialist în Social Media dacă simțiți că nu stăpâniți suficient anumiți termeni. În schimb, sunteți absolut liber/ă să părăsiți Facebook-ul, căci sănătatea e pe primul loc.
Mențineți echilibrul dintre bun simț și libertatea de exprimare!
YouTube este o platformă de Social Media, un Site Web, unde utilizatorii pot încărca și viziona materiale audio-video. Acesta a fost creat în februarie 2005 de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. În prezent, YouTube este cea mai folosită aplicație de acest fel.
Mai jos veți găsi câteva sfaturi care vă vor ajuta să dețineți un canal popular.
1. PLANIFICAȚI-VĂ VIDEOCLIPURILE
Cu siguranță va fi mult mai ușor dacă vă organizați videoclipurile. Stabiliți-vă un program bine pus la punct, astfel încât audiența să fie activă în momentul publicării. Instrumentele Google vă arată exact statisticile pe care trebuie să le urmăriți zi de zi.
2. ACHIZIȚIONAȚI-VĂ APARATURA NECESARĂ
Calitatea conținutului în Social Media contează enorm când vine vorba de abonați, aprecieri, comentarii și distribuiri. De aceea, nu uitați să țineți cont de faptul că echipamentul tehnic trebuie să fie la un nivel ridicat. Bineînțeles, orientați-vă după bugetul dumneavoastră, dar nu ezitați să vă cumpărați ceea ce considerați că merită costurile. Trepiedul, camera foto-video și programul de editare sunt fundamentale în a obține notorietate.
3. COLABORAȚI CU ALTE CANALE
Orice colaborare din realitate se poate transforma, negreșit, și în una pe YouTube. Intrați în direct, creați filmulețe cu persoane cunoscute care au la rândul lor un canal popular. Publicul va aprecia ideea că două canale au lucrat împreună la un proiect sau documentar, astfel că lumea va dori cât mai mult conținut din partea celor doi producători.
4. UTILIZAȚI TOT CEEA CE VĂ OFERĂ MENIUL DE EDITARE PE YOUTUBE
Înainte să publicați un videoclip, completați rândurile din meniul de editare de pe YouTube. Folosiți etichete, umpleți descrierea, adăugați carduri, butoane și subtitrări în videoclip. În plus, aveți grijă ce bifați la tipul videoclipului – Licență YouTube Standard sau Creative Commons. Preferabilă ar fi a doua variantă. De ce? Pentru că prima opțiune vizează strict conținutul personal, neconcordând cu filmulețe luate de la altcineva, care vor să fie încărcate din nou. Creative Commons vă previne din a vă fi șterse videoclipurile, din cauza drepturilor de autor. La trei abateri de la norme, YouTube vă va elimina contul și nu veți mai avea acces la el. Așadar, urmați Creative Commons. Orice detaliu contează!
5. NU LUAȚI ÎN SEAMĂ COMENTARIILE JIGNITOARE
Din păcate, YouTube-ul are și dezavantajele sale, unul dintre ele fiind mesajele negative. Încă o problemă ar fi aceea că mulți creatori de conținut se lasă influențați de audiența lipsită de educație și renunță. Continuați-vă drumul, postați regulat și demonstrați că sunteți un proprietar responsabil, matur. Astfel, vă auto-atribuiți însușiri pozitive, iar audiența va ține cont de acest lucru.
6. PUNEȚI TITLURI SCURTE ȘI LA OBIECT
Încercați să surprindeți esențialul când sunteți pe punctul de scrie titlul videoclipului. Verificați din nou la ce temă face referire conținutul și vă veți da seama ce se potrivește cel mai bine. Nu în ultimul rând, puteți atașa și diverse hashtag-uri, desigur, relevante!
Abordați o atitudine calmă, fără grabă și agitație, când vine vorba de a posta pe YouTube. Nu uitați că lucrurile mărețe cer timp. Important e ca dumneavoastră să vă urmați visurile, țelurile, indiferent de impedimentele din Social Media. Un YouTuber apreciat de ceilalți utilizatori este acela care știe să combine utilul cu plăcutul, care presară și veselie printre rânduri.
Instagram este un serviciu online de photo-sharing, video-sharing și rețea media care oferă utilizatorilor posibilitatea de a încărca poze și video-uri, iar în prezent este cea mai folosită aplicație socială.
De multe ori ne întrebăm dacă să ne deschidem un cont pe această platformă, nefiind siguri dacă vom avea audiența mult visată. Ei bine, mai jos veți găsi șase detalii esențiale care vă vor ajuta să aveți o pagină de succes.
1. SETAȚI PAGINA CA FIIND PUBLICĂ
Cu toții știm că atunci când un cont de Instagram e privat, nu oricine poate vedea ce conține, ceea ce face imposibilă creșterea publicului (totuși, dacă doriți să aveți un cont personal, se recomandă opțiunea confidențială). Fie că aveți un cont personal, dețineți o companie, sau pur și simplu aveți o pagină legată de alte subiecte, nu ezitați să vă treceți pagina ca fiind publică. Până la urmă, scopul este să aveți un număr considerabil de urmăritori, dar rețineți că acest aspect necesită multă muncă și pasiune.
2. FOLOSIȚI HASHTAG-URI RELEVANTE
Este foarte important să utilizăm hashtag-uri când publicăm poze sau videoclipuri pe Instagram, deoarece ele ne fac mai cunoscute postările. Aveți grijă, însă, ce fel de hashtag-uri folosiți – nu faceți exces, trebuie să existe un echilibru între calitate și cantitate. Mai exact, adăugați hashtag-uri în concordanță cu tematica paginii dumneavoastră. Spre exemplu, dacă aveți o pagină dedicată unui animal de companie, documentați-vă în legătură cu ce s-ar putea potrivi (#pets, #nature, #cats, #dogs, etc.). De asemenea, folosiți și câteva generale – #instagram, #life, #good, #follow, #like. Așadar, încercați să mențineți lucrurile cât mai naturale pe pagina dumneavoastră.
3. SOLICITAȚI PROMOVĂRI DIN PARTEA PAGINILOR POPULARE
Orice început e greu, așa că ideal ar fi să cereți câteva promovări din partea paginilor populare de pe Instagram. Nu uitați să țineți cont de tematica paginii dumneavoastră, căci un cont care reprezintă un restaurant nu vă va ajuta deloc dacă sunteți proprietarul unui cont de glume. Nu în ultimul rând, păstrați-vă calmul și răbdarea. O atitudine agitată, precipitată, nu vă va prii absolut în niciun fel. În plus, nu insistați prea mult cu solicitările.
4. POSTAȚI CONSISTENT, ȚINEȚI-VĂ LA CURENT URMĂRITORII
Când o persoană începe să vă urmărească pagina de Instagram, se așteaptă ca aceasta să fie activă și să posteze aproape zilnic, așa că încercați să aveți o ritmicitate. Postați story-uri, poze, videoclipuri interesante, țineți legătura cu publicul, dați dovadă de seriozitate și rezultatele vor apărea negreșit. Pe de altă parte, nu faceți spam de postări, întrucât puteți primi report de la urmăritori, aceștia considerându-vă un cont fals, lipsit de orice importanță.
5. ORGANIZAȚI-VĂ FEED-UL
Un alt lucru care trebuie respectat este organizarea corespunzătoare a feed-ului. Este recomandat să aveți câte 3 postări, sau mai multe, (în principiu, multiplii lui 3) care să fie din aceeași zonă, în sensul că tematica, decorul și spațiul inclus în postare să genereze un aspect plăcut ochiului, o armonie cromatică. Cu siguranță, un cont în regulă din punct de vedere vizual va atrage utilizatorii Instagram.
6. NU UITAȚI DE SIGURANȚA ONLINE
Siguranța online cântărește foarte mult în a avea un cont de Instagram de succes. Mai exact, puteți alege să activați opțiunea „Autentificare cu doi factori”. Aceasta va împiedica hackerii să intre direct pe pagina dumneavoastră, căci autentificarea în doi factori se bazează pe un cod de securitate trimis la numărul de telefon înregistrat. În plus, e de preferat să vă schimbați parola la câteva luni pentru a preveni orice risc de spargere a contului. Nu dezvăluiți nimănui codul de securitate primit de la „Autentificarea cu doi factori”, căci s-ar putea ca persoana respectivă să vă încalce intimitatea socială.
Pentru a urca pe culmile notorietății, trebuie să luați în calcul ceea ce am menționat anterior. Bineînțeles, sfaturile de sus teoretic se leagă cu dedicarea, pasiunea și timpul alocat rețelei de socializare. Great things take time!
→ Pentru alt articol din zona media, dați click aici.