Toamna aceasta numărăm participanții la concursuri literare, iar de invitație se ocupă revista Litera 13. Participanții își pot trimite lucrările la una din cele patru secțiuni.
1. Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu”, ediția a XIII-a, 2022
Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu” este susținut de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și iată-l ajuns la ediția a XIII-a.
Concursul vizează autorii români de pretutindeni, care nu și-au făcut încă debutul editorial și își propune să descopere talente literare, dar și să susțină creația literară contemporană.
Până la data de 31 august 2022 puteți trimite o lucrare în proză (cuprinzând trei exemplare) de maximum 15 pagini, în format electronic (font Times New Roman, mărime 12, interlinie 1,5) și printate în format A4. Lucrarea se va trimite sau depune la secretariatul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Juriul, compus din cel puțin trei membri, scriitori, stabilit de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, va acorda, în urma corectării textelor, Marele Premiu „Mihail Sadoveanu”, dar și premiile I, II, III și trei mențiuni.
- Termenii și condițiile de participare la concurs, alte precizări importante, dar și criteriile de jurizare le găsiți aici.
2. Fănuș Neagu 2022. Concurs de proză scurtă. Lucrările se trimit până pe 30 noiembrie
Dacă ai vârsta cuprinsă între 11-19 ani, ești cetățean român și îți place să scrii proză scurtă, înscrie-te în concurs cu o lucrare care să conțină tematica impusă (copilăria, prietenia, câmpia, Brăila, Dunărea în opera lui Fănuș) la adresa de email [email protected], până pe data de 30 noiembrie 2022, inclusiv.
- Întregul regulament, dar și detalii despre premiile acordate, găsești aici.
3. Fascinația Mării 2022, concurs literar național ajuns la ediția a IX-a
În perioada 20 iunie – 22 octombrie 2022, Cercul Militar Constanța, împreună cu Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu”, organizează Concursul Național de Creație Literară „Fascinația Mării”, ediția a IX-a.
Concursul este dedicat creatorilor de gen din cercurile militare unde pot participa chiar și instituțiile militare de învățământ, unitățile militare sau alte instituții de învățământ și cultură din afara Ministerului Apărării Naționale.
Concursul se va desfășura în două etape:
1. 20 iunie – 31 august – trimiterea lucrărilor participanților;
2. 01 septembrie – 30 septembrie – jurizarea lucrărilor;
Premierea va avea loc pe 22 octombrie, iar participanții vor fi răsplătiți cu diplome şi trofee. Lista câștigătorilor o veți putea accesa pe site-ul Forțelor Navale.
- Toate detaliile despre concursul literar Fascinația Mării, ediția a IX-a, le găsiți aici.
4. Concursul Național de Creație Literară „Dimitrie Bolintineanu” Ediția a XXXI-a, octombrie 2022, Bolintin Vale
Acest concurs este organizat de Revista „Sud”, Centrul Cultural „Școala Veche” Bolintin Vale, Asociația pentru Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu, Editura Sud și este susținut de Consiliului Local al Primăriei orașului Bolintin Vale.
Partea bună a acestui concurs este faptul că se pot înscrie toți creatorii de literatură, indiferent că sunt din România sau din diasporă. Pe lângă asta, aceștia nu trebuie să fie membri ai Uniunii Scriitorilor și nici să aibă volume personale deja publicate.
Pentru a intra în concurs, fiecare participant va prezenta o lucrare de cel mult 12 pagini A4, cu font Times New Roman de 12, cuprinzând aproximativ 37.800 caractere (fără spații).
- Criteriile și condițiile de participare, dar și detalii despre data limită sau premiile oferite, le găsiți aici.
Mult succes și inspirație și să vă întoarceți cu un premiu de la aceste concursuri literare!
„Litera 13 este un MANIFEST al spiritului brăilean de pretutindeni” – Ion Bălan, Director Onorific Litera 13.
- Dacă ești interesat de cultură și de tot ce înseamnă aceasta, poți citi aici interviul cu Anca Bejinariu, autoarea cărții pentru copii „Pisicile Vrăjitorese”, prima carte pentru copii publicată de aceasta. Anca, soție și mamă a doi băieți, a lucrat în domeniul telecomunicațiilor și de curând și-a descoperit adevărata vocație, cea de scriitoare. Născută la Piatra-Neamț, a urmat cursurile Facultății de Litere, domeniu pe care nu l-a explorat până la apariția pandemiei de COVID-19.
Surse:
3 thoughts on “Iată care sunt cele mai proaspete concursuri literare ale anului 2022!”
Bună ziua. Tare mi-aș dori ca autorii să nu fie îngrădiți de regulamentele care le interzic participarea la concursuri ca urmare a faptului că au cărți publicate.
Bună ziua!
Cred că scopul acestor concursuri este de a oferi merite și celor ce nu își permit financiar (sau nu au suficientă încredere în ei ori n alte motive) să publice o carte, nu să îi limiteze pe cei deja publicați.
Din câte știu, în România mulți autori, chiar și dintre cei deja publicați, se confruntă cu refuzuri din partea editurilor. De aceea, imi permit să cred că prin astfel de concursuri, unde se impun reguli de genul acesta, vor transforma talentul unora în opere. 😊
Nu știam că a avea o carte publicată este un impediment pentru a participa la un concurs literar.