Tradus de: Zară Daria-Cristiana
Nu vom uita de accidentul nuclear care a avut loc la Cernobîl, în apropierea orașului ucrainean Prîpeat. Această tragedie este una dintre cele mai mari dezastre care au marcat Ucraina (care pe atunci făcea parte din Uniunea Sovietică).
Explozia dezastruoasă a afectat orașul Prîpeat. Astăzi, ruinele au rămas singura mărturie a tragediei. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 26 aprilie 1986, când un reactor al centralei nucleare a explodat, dezintegrând o parte din construcție și degajând, astfel, elemente radioactive. Înainte de explozie, se estima că undeva la 50.000 de oameni locuiau în Prîpeat, dintre care majoritatea erau muncitori, angajați ai centralei.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Una dintre principalele cauze ale accidentului a fost „o serie de greșeli comise de tehnicienii uzinei, care, la ordinele superiorului lor, ar fi ignorat mai multe măsuri de protecție, fără ca „riscurile să fie luate în calcul”. Totodată, „în absența unei pregătiri temeinice a condițiilor prevăzute, dar și din cauza unei lipse de timp pe durata executării testului, operatorii nu ar fi respectat toate procedurile de conduită. De altfel, au încălcat aceste reguli prin omiterea unor sisteme de siguranță extrem de importante.”
Succesul neașteptat al serialului televizat Cernobîl
Cei mai mulți dintre noi am văzut sau cel puțin am auzit de serialul TV care relatează evenimentele de la 26 aprilie 1986. Este vorba despre Cernobîl, o mini serie creată și scrisă de Craig Mazin, al cărui regizor este Johan Renck. Recomand cu căldură, chiar și celor care nu sunt fani ai istoriei sau nu se uită la televizor, să urmărească serialul. Eu l-am văzut și mi s-a părut captivant, dar și puțin cam brutal pe alocuri.
Serialul a fost foarte bine primit de către critici, obținând 9,6 din 10 pe IMDb, 4,7 din 5 pe Allociné, iar în presă 4,1. Pe platforma Rotten Tomatoes are un rating de 96% cu o medie de 8,96 din 10, iar pe Metacritic are 83 din 100.
În America și Anglia, „critici de la The Atlantic, Washington Post și BBC au remarcat faptul că serialul creează analogii cu societatea contemporană, scoțând în evidență puterea informației și modul în care liderii corupți pot comite, fie și involuntar, erori ale căror consecințe nici măcar nu și le pot închipui.”
Din păcate, serialul a cunoscut și opinii mai puțin apreciative. Mass-media apropiată guvernului rus l-a numit drept un serial „caricatural și un produs al propagandei anti-ruse.”
Cel mai flagrant exemplu al dorinței de a găsi senzaționalul de pe urma incidentului de la Cernobîl este descrierea radiațiilor, care s-ar răspândi asemenea unui virus contagios. Cei iradiați, asemenea unor zombie infectați, ar trebui ținuți la distanță cu orice preț
[…] Nu există nicio dovadă că radiațiile de la Cernobîl ar fi ucis un copil [în urma contactului dintre mama însărcinată și tatăl afectat de radiații] și nici că acest lucru ar duce la o creștere a malformațiilor congenitale, declară activistul de mediu pro-nuclear Michael Shellenberger.
Prîpeat la momentul actual
Oricât de ciudat ar putea părea pentru un oraș devastat în urma unui accident nuclear, Prîpeat poate fi o destinație „turistică”. Deși este un oraș fantomă, în mod paradoxal atrage vizitatori.
Totuși, fie că vrei să faci un sejur aici sau doar să vizitezi orașul, măsurile rămân destul de drastice. Mai întâi de toate, fiecare vizitator trebuie să prezinte pașaportul, să semneze o derogare, iar apoi să primească un contor Geiger pentru a evalua cantitatea de radiații prezente. O zi ca aceasta costă în jur de 135 de euro.
În 2019, Prîpeat a primit peste 120.000 de turiști, înregistrând o creștere de 30% a numărului de vizitatori. După spusele ghidului turistic Viktoria Brojko, acest oraș „este singurul loc din Ucraina unde te poți simți ca în Uniunea Sovietică de pe vremuri”.
Guvernul a solicitat ca acest oraș să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
- Adoptarea votului universal este un alt eveniment istoric marcant, însă de data aceasta unul favorabil, care a însemnat un succes în procesul de emancipare a femeii. Pentru a citi mai multe, dați click aici!
- Poți citi acest articol și în franceză, aici.
Surse:
- https://fr.wikipedia.org/wiki/Catastrophe_nucleaire_de_Cernobîl#Cause_directe
- https://www.francetvinfo.fr/monde/europe/tchernobyl/35-ans-apres-la-catastrophe-tchernobyl-attire-toujours-les-touristes_4330219.html
- https://fr.wikipedia.org/wiki/Cernobîl_(mini-serie)#Tournage
583 total views, 3 views today