Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când facem fapte bune?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
analphabétisme, L’analphabétisme, l’analphabétisme , analfabetismo funcional, le cerveau humain, creierul uman
Pixabay.com

Creierul uman este un organ complex care controlează numeroase funcții ale organismului precum: gândurile, mersul, emoțiile, bătăile inimii. De multe ori propria noastră gândire ne este cel mai mare dușman. Lăsându-ne învăluiți de un mix de emoții negative, apare anxietatea și depresia, probleme actuale prin care trec cei mai mulți tineri și nu numai. Faptele bune au o serie de efecte benefice asupra minții. Haideți să descoperim principalele avantaje.

😊O stare emoțională mai bună😊

Ați observat că după fiecare lucru bun făcut, brusc, starea noastră se îmbunătățește? Ei bine, cercetătorii descriu acest efect ca ,, helper’s high’’(euforia ajutorului). Primul studiu a fost făcut pe 427 de femei căsătorite care aveau copii. Analizându-le comportamentul, aceștia au observat o îmbunătățire, stresul și grijile cotidiene reducându-se. Astfel, s-a constatat că voluntariatul, chiar și pe perioade scurte, aduce o stare emoțională mult mai bună și reduce semnificativ anxietatea și depresia. Totodată, persoanele de peste 50 de ani care practică voluntariatul cel puțin 4 ore pe săptămână au un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.

🤩Trăiești mai mult🤩

Un alt studiu faimos a fost desfășurat în anul 1990 și s-a bazat pe jurnalele personale ale unor călugărițe. Prin urmare, s-a constatat că femeile ce împărtășeau în propriul jurnal gânduri pozitive au trăit cu 10 ani mai mult decât celelalte. Concluzionând tot acest demers, înfăptuirea unor acțiuni bune și pozitive oferă liniște sufletească. În general, fiecare activitate care contribuie la deconectarea de la problemele personale ne ajută să fim mai fericiți. De aceea, specialiștii recomandă practicarea unui hobby. Prin urmare, orice activitate care ne distrage mintea de la problemele cotidiene este benefică.

 

🧠Dar ce anume se produce în creierul nostru atunci când facem fapte bune?🧠✨

Un alt studiu s-a desfășurat pe creierul uman de către un grup de doctori. Aceștia au analizat creierul prin intermediul unui RMN în timp ce pacientul trăia emoții pozitive, de empatie sau compasiune. În urma cercetării, s-au descoperit hormoni pozitivi ce au rolul de a reduce stresul și apariția celor două probleme contemporane: anxietatea și depresia. Când oamenii sunt altruiști, empatici, generoși, în creier se secretă un hormon numit oxitocină, care ajută la creșterea încrederii de sine și la reducerea fricii. De asemenea, alți doi hormoni secretați sunt endorfina și dopamina.

Endorfina este un hormon care ameliorează stresul și durerea, uneori producând o senzație de euforie. Puteți să produceți endorfină făcând sport, yoga sau meditație, mâncând ciocolată neagră sau râzând mult. Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit că voluntariatul și actele caritabile sunt benefice pentru producerea endorfinelor.

Pe de altă parte, dopamina este cunoscută ca hormonul fericirii și transmite orice informație creierului. Concentrația de dopamină influențează nivelul de concentrare a omului, memoria, învățarea și dispoziția. Atunci când simțim plăcere în urma unei activități, creierul secretă mai multă dopamină. Cantitatea mare de dopamină ajută la o stare de bine atât mintală, cât și fizică. Nivelul de satisfacție și de motivație este rezultatul acestui hormon al fericirii secretat de creierul nostru. Totodată, dopamina consolidează un comportament asociat cu o trăire pozitivă, prin urmare, este necesară secreția ei.

Nivelul scăzut de endorfine și dopamine pun sănătatea noastră în pericol. Astfel, ne putem confrunta cu depresie, anxietate, dureri de cap cronice, boala Parkinson, ADHD, tulburări de somn, lipsă de energie, dificultate de concentrație, obezitate și multe altele.

💭Să faci fapte bune este sarcina cea mai glorioasă – Sofocle💭

Așadar, faptele bune reprezintă un sentiment înălțător pe care oamenii îl trăiesc. Acest sentiment este înrădăcinat în instinctele naturale ale oamenilor de a-și ajuta semenii. Fiecare faptă bună este recompensată prin producerea hormonilor fericirii, foarte benefici pentru sănătatea minții noastre. Practic, fiecare act de bunătate reduce stresul. Reducerea stresului scade și riscul de probleme cardiovasculare și îmbunătățește inclusiv imunitatea. Una peste alta, haideți să facem fapte bune mai des! Lucrurile mici fac diferența!

Citește și:  Autismul – Tulburarea din spectru autist și lumea văzută prin alți ochi (interviu cu Liliana Bogos)

 

SURSE:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *