Ce este Tapiseria de la Bayeux, una dintre marile realizări ale Normandiei și care este locul acesteia în istorie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Autor: Andrada Zăncescu

Suntem înconjurați de multe întâmplări istorice pe care nu le cunoaștem nici măcar pe jumătate. Lumea pe care o cunoaștem  astăzi este astfel datorită oamenilor care au luptat pentru a își îndeplini visul unei vieți cât mai bune. Așadar, documentarea noastră asupra micilor momente istorice ar trebui să fie esențială. 

 

Tapiseria de la Bayeux este o pânză brodată ce conturează într-un mod artistic evenimentele produse în istorie ce au condus la cucerirea normandă. Aceasta conferă o relatare părtinitoare a evenimentelor cronologice, fiind realizate cu mare grijă și armonie pe pânză, în așa fel încât să-și păstreze starea impecabilă chiar și după nouă secole. Lucrarea este astfel desemnată una dintre marile realizări ale Normandiei.

🖼Când a luat naștere Tapiseria de la Bayeux?🖼

Tapiseria de la Bayeux nu este o broderie lucrată în mod obișnuit, ca celelalte lucrări, întrucât nu a fost realizată într-un război de țesut. Aceasta a fost creată dintr-o bucată lungă de țesătură de in, care încorporează imagini și litere brodate de mână. Mai mult decât atât, este scrisă în întregime în limba latină, descriind în acest mod, în scenele brodate, întâmplările ce au avut loc de-a lungul timpului. 

Pe de altă parte, nu există dovezi concrete despre originea reală a Tapiseriei de la Bayeux  sau despre condiția în care a fost fabricată, dar savanții au căzut de acord asupra producerii acesteia în secolul al XI-lea, relativ imediat după cucerirea normandă. Ca urmare a victoriei, Tapiseria de la Bayeux este o sursă importantă și concretă asupra evenimentelor ce au avut loc și au condus la cucerirea Normandă.

Tapiseria de la Bayeux oferă informații care puteau fi pierdute odată cu trecerea timpului asupra războiului purtat, cât și noțiuni captivante despre maniera în care erau îmbrăcați cavalerii. Spre exemplu, sașii și normanzii purtau o armură similară, având denumirea de hauberk, care reprezintă o cămașă grea din lanț, alături de un scut în formă de zmeu. Nu în ultimul rând, aceștia purtau pe cap coifuri conice. 

Aceste narațiuni așezate pe o pânză sunt sursa care ne dovedește că bătălia a avut loc și ne descrie modul în care a continuat. Mai mult de atât, prin Tapiseria de la Bayeux aflăm lucruri pe care nu le-am fi putut cunoaște dacă aceasta nu ar fi fost descoperită, cum ar fi cazul morții lui Harold. Regele Harold a fost ultimul rege Anglo-Saxon al Angliei.

În această lucrare găsim adaptarea exactă a adevăratei legende și a modului în care a sfârșit regele Harold. Pe de altă parte, istoria este scrisă de oamenii care au avut de suferit și care au adus o schimbare cât de mică asupra omenirii, anume adevărații luptători care s-au sacrificat pentru a crea o istorie a lumii.

🕰Istoria a fost și este scrisă prin fiecare act comis, fiecare om și fiecare schimbare care a avut loc🕰

Ar fi incorect să spun că există un singur erou care scrie întotdeauna istoria, întrucât oamenii care s-au aflat în spatele lui, care au contribuit la ajutorarea acestuia și s-au sacrificat pentru a finaliza planul dorit sunt și ei, incontestabil, eroii povestirii.

Chiar dacă ne rămâne în minte doar o singură persoană după o anumită bătălie, iar de mici suntem învățați doar despre un deosebit erou care a dus la crearea unui rezultat râvnit de toată lumea, este greșit faptul că nu ni se menționează și persoanele fără de care nu ar fi putut reuși acel grandios erou. Fiecare implicare, fiecare ajutor al unei terțe persoane, oricât de mic sau de mare ar fi fost, în acel moment a reprezentat cheia unui final fericit.

În concluzie, istoria este o ramură importantă asupra căreia ar trebui să se pună un accent deosebit, deoarece suntem înconjurați de rezultatul unor oameni care s-au luptat pentru ca lumea să devină ceea ce este astăzi.

Obiectele istorice lăsate în urmă pentru a putea fi analizate de către noi, cum este Tapiseria de la Bayeux, ar trebui să stârnească un interes mult mai mare asupra istoriei și să ne inducă un imbold de recunoștință față de toți eroii care s-au sacrificat pentru omenire. 

Citește și: „Secretul măreției Angliei” – decodificarea relației colonizator-colonizat

 

Sursă:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *