Regina Catherine de Aragon, prima femeie ambasador din istoria europeană (n. 16 decembrie 1485 – d. 29 ianuarie 1536)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Catherine de Aragon a fost printre cele mai iubite regine ale Angliei, fiind cunoscută pentru pietatea, bunătatea și respectul său, pion al unor evenimente centrale în istoria europeană a secolelor al XV-lea și al XVI-lea.

Ca Prințesă spaniolă, Prințesă văduvă de Wales, mamă a reginei cunoscute drept „Bloody Mary”, prima soție a faimosului rege Henric al XVIII-lea și regină a Angliei într-o perioadă plină de transformări politice, culturale și religioase, Catherine de Aragon este una dintre emblematicele personalități feminine ale istoriei internaționale.

Așadar, citiți în continuare pentru a afla cele mai notabile aspecte despre credincioasa conducătoare a regatului Angliei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Madie’s poetry (@madie_no_n)


Fiica conducătorilor care au contribuit la unificarea politică a Spaniei

Isabela I și Ferdinand II de Aragon, regi catolici ai Spaniei, au creat prin căsătoria lor o Spanie unificată de facto. Au avut împreună 5 copii, Catalina de Aragon y Castilla fiind ultimul născut al cuplului regal ( devenind ulterior cunoscută lumii drept Catherine de Aragon, odata ajunsă pe teritoriul englez).

Mama sa, Isabela I, i-a sponsorizat călătoriile lui Cristofor Columb și a contribuit la descoperirea Lumii Noi. Tot ea a stabilit Inchiziția Spaniolă în numele religiei sale, a fost prima femeie care a apărut pe moneda americană și pe timbrele poștale și, împreună cu soțul său, a extins influența Spaniei dincolo de hotarele sale.

Prin urmare, un destin la fel de măreț se aștepta și de la fiica lor Catalina, fiind promisă în căsătorie la numai 3 ani lui Arthur, Prinț de Wales, moștenitorul tronului englez.

Prima căsătorie

Odată măritată cu Arthur din Dinastia Tudorilor, poziția sa politică era aproape asigurată, urmând să preia tronul Angliei împreună cu soțul său. Căsătoria fastuoasă a avut loc pe 14 noiembrie 1501 la Catedrala Sfântul Paul din Londra, însă căsnicia lor a fost încercată la numai șase luni de la fericitul eveniment.

Aflându-se la Ludlow Castle, cei doi proaspăt căsătoriți s-au îmbolnăvit grav, doar unul dintre ei reușind să scape din ghearele morții. Arthur Tudor moare pe 2 aprilie 1502 de sudoarea engleză, în timp ce prințesa spaniolă supraviețuiește.

Cu toate acestea, viitorul tinerei prințese era pus sub semnul întrebării. Pentru văduva care și-a pierdut soțul moștenitor, rolul în Anglia părea să fi luat sfârșit.

Ce urma să se întâmple cu ea odată ce își pierduse titlul de Prințesă de Wales?


Căsătoria dintre Catherine de Aragon și Henric al VIII-lea

Prin moartea lui Arthur, coroana îi revenea celui de-al doilea moștenitor masculin al regelui Henric al VII-lea și al reginei Elisabeta de York.

Pentru a nu pierde zestrea adusă de Catherine de Aragon, regele Henric al VII-lea al Angliei hotărăște să-și logodească cel de-al doilea fiu, pe Henric Tudor, duce de York, cu Catherine. Cu toate acestea, Henric era încă prea mic pentru a se căsători, iar pentru a stabili logodna dintre cei doi era nevoie de o dispensă papală, dat fiind faptul că prințesa spaniolă fusese căsătorită cu fratele viitorului său soț.

Catherine of Aragon : I am a Spanish princess, sent by God to marry the future king of England and bring peace, and that’s what I shall do. God would have me wed Prince Harry.

Sunt o prințesă spaniolă, trimisă de Dumnezeu pentru a mă căsători cu viitorul rege al Angliei si a aduce pacea, și exact asta voi face. Dumnezeu ar vrea să mă căsătoresc cu prințul Harry.

( The Spanish Princess: 2019 – 2020)

Catherine a declarat că nu a consumat niciodată mariajul ei cu Arthur și că era la fel de pură că în prima zi când a venit pe teritoriul englez. Prin urmare, tinerii îndrăgostiți au putut să se căsătorească legal în ochii lui Dumnezeu, la șapte ani după moartea prințului Arthur, la Greenwich Church. După moartea lui Henric al VII-lea, Catherine de Aragon și Henric Tudor au fost declarați conducătorii Angliei, fiind încoronați pe 24 iunie 1509 la Catedrala Westminster.

Restul este… istorie

Iubirea dintre rege și Catherine s-a risipit destul de repede, în ciuda faptul că primul său mariaj a fost cel mai longeviv dintre cele șase căsătorii. Obsesia lui de a avea o linie clară la succesiune a pus mult stres pe Catherine, care a avut șase copii, dar niciunul de sex masculin nu a supraviețuit mai mult de 52 de zile. Singurul copil al cuplului regal care a ajuns la maturitate era o fată, viitoarea regină Maria Tudor a Angliei și Irlandei, dar, nefiind băiat, nu prezenta mare interes pentru tatăl sau.

 

Pierderile succesive de sarcină și lipsa unui urmaș masculin la tron l-au determinat pe rege să își petreacă timpul cu alte femei, printre care și domnișoarele de onoare din suita reginei. Cu una dintre ele, Elizabeth Blount, a avut și un copil, Henry Fitzroy, pe care regele l-a recunoscut oficial. După ce s-a îndrăgostit de Anne Boleyn, o altă domnișoară de onoare a reginei Catherine de Aragon, acesta a început niște demersuri care au răsunat în toată Europa: divorțul de prima soție și trecerea la protestantism.

Catherine de Aragon a luptat până la final pentru a își păstra demnitatea și căsnicia, nedorind să facă loc lui Henric și amantei sale, Anne Boleyn, la tron. Dezbaterile au durat câțiva ani, fără niciun răspuns favorabil din partea Papei. Henric revenise la un vechi argument pentru a stabili ilegitimitatea mariajului, anume că soția se căsătorise cu fratele său, lucru condamnat în Biblie.

Catherine credea în sacralitatea unei căsătorii și a susținut, în procesul de anulare a căsătoriei, faptul că ea a fost o soție devotată, credincioasă și obedientă. A îngenunchiat în fața lui Henric și l-a implorat să nu continue cu procedurile de anulare a căsătoriei în 1529:

Sir, I beseech you for all the love that hath been between us, and for the love of God, let me have justice (…) I have been to you a true, humble and obedient wife. (…) This twenty years or more I have been your true wife and by me ye have had divers children, although it hath pleased God to call them out of this world, which hath been no default in me…

When ye had me at first, I take God to my judge, I was a true maid, without touch of man.

Deși istoria ne dezvăluie că divorțul a fost finalizat în 1533, Catherine pierzând totul în favoarea lui Anne Boleyn: soțul, titlul, dreptul la tron al fiicei sale, palatul și servitorii, aceasta nu a renunțat din a se considera unica și adevărata soție a lui Henric Tudor :

As long as I am alive, I will call myself the Queen of England.

Cât timp sunt în viață, mă voi considera Regina Angliei.

– Catherine of Aragon


Catherine de Aragon – regina iubită de popor

În ciuda faptului că era o femeie care își îndeplinea toate sarcinile de soție și regină cu devotament, nu avea deloc o personalitate slabă:

Nu a lăsat acțiunile soțului său necredincios să ?o afecteze la niciun eveniment public, ducând în plan privat orice bătălie interioară.

Un moment pivotal în domnia sa a fost când Henric al VIII-lea a lăsat-o regent în Anglia cât timp el era în Franța într-o campanie militară, în vreme ce un conflict armat între englezi și scoțieni a început. Ca urmare, Catherine, vizibil însărcinată, s-a ocupat de recrutarea soldaților pentru Bătălia de la Flodden, a alocat bani pentru provizii, a planificat strategii de luptă. Era pregătită să participe și activ în bătălie, dacă nevoia o cerea, motiv pentru care a purtat o armură personalizată pentru sarcină. Bătălia organizată de Catherine a fost victorioasă și a pus capăt revoltei Scoției, într-o perioadă în care Henric se întorsese înfrânt din lupta cu francezii.

Catherine rămâne amintită drept o regină atât cumpătată, docilă și pioasă, cât și drept o femeie inteligentă, strategică și învățată:

None get to God but through trouble.

Nu ajungem la Dumnezeu decât prin greutăți.

Catherine de Aragon – ambasador, regent, regină

După moartea lui Arthur, Catherine a rămas în Anglia și a reprezentat curtea spaniolă, fiind în continuare prințesă. Odată căsătorită cu Henric al VIII-lea, atât personalitatea sa puternică, cât și iubirea față de supuși i-au format imaginea unei regine de neînlocuit. Chiar și în procesul de anulare a căsătoriei, poporul a continuat să o iubească și să o considere regina legitimă.


Servind și ca regent al lui Henric în războiul cu francezii și mamă a moștenitorului tronului englez, Catherine de Aragon este mai mult decât prima consoartă a unui rege despotic. Este o personalitate impresionantă care a adus lumină în Anglia Tudoriană.

You are your mother’s daughter. You don’t hear no. You fight.

Ești fiica mamei tale. Nu accepți nu ca răspuns. Te lupți.

                                                                   The Spanish Princess

Dacă doriți să știți mai multe despre trecutul glorios al Angliei, vă recomandăm un articol care combină arta cu istoria: Ce este Tapiseria de la Bayeux, una dintre marile realizări ale Normandiei și care este locul acesteia în istorie

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *