Castelul Corvinilor, destinația românească din vizorul Hollywood-ului

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Când ne gândim la Hunedoara, la orașul așezat pe valea Cernei, ne fuge mintea imediat la Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor și cunoscut drept simbol al arhitecturii gotice. Acest tip de arhitectură este asociat cu stilul monumental al catedralelor și bisericilor din timpul perioadei medievale.

Goticul se remarcă prin câteva detalii, cum ar fi rozeta, pe care o puteți recunoaște ușor, deoarece are forma unei flori rotunde. O altă trăsătură remarcată este ogiva, acel arc ascuțit pe care îl puteți sesiza atunci când priviți tavanul clădirilor.

Întorcându-ne la povestea Castelului Corvinilor, acesta se află în top 10 al destinațiilor de basm din Europa. A fost construit de către Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, în secolul al XV-lea, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști

Despre Castelul Corvinilor au luat naștere și câteva legende ce atrag curiozitatea străinilor.

LEGENDA CORBULUI

Una dintre legendele Castelului Huniazilor este cea a Corbului. Imaginea corbului cu un inel de aur în cioc a fost inscripționată pe blazonul familiei Corvinilor. Iancu de Hunedoara era considerat fiul nelegitim al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu o femeie de o frumusețe aparte din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Regele îi trimite, prin intermediul viteazului său Voicu, un inel de aur copilului nenăscut, pentru a fi recunoscut atunci când va veni la curtea regală. În timpul drumeției lui Voicu, inelul este pierdut pe marginea unui ștergar pe care își pusese merindele. Peste ani, un corb, atras de strălucirea inelului, încearcă să-l ia în cioc, însă Iancu, copil fiind, săgetează spre corb și recuperează inelul.

Crescând, Iancu ajunge la curtea regelui, povestindu-i întâmplarea. Impresionat, regele decide ca simbolul familiei să fie reprezentat de un corb cu un inel de aur în cioc, reprezentând, astfel, înțelepciunea și longevitatea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by castlesoftheworld (@castellidelmondo)

LEGENDA FÂNTÂNII

Conform legendei, fântâna din curtea Castelului Corvinilor a fost săpată de către trei prizonieri turci, ținuți de Iancu de Hunedoara. Acesta le-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă de sub pământ.

Prizonierii au săpat timp de 15 ani, găsind apa la 28 de metri adâncime. După moartea lui Iancu, soția sa, Elisabeta Szilagyi, a decis să nu-i elibereze, hotărând să fie uciși. În ultimele lor clipe, aceștia au inscripționat pe fântână: „Apă ai, inimă nu”.

Castelul Corvinilor le oferă pasionaților de cinematografie suprafețe extinse de filmare, precum Sala Tronurilor, un loc puternic dominat de conservatorism, și de o arhitectură excepțională. Dispune de o marmură roşie, steme nobiliare şi elemente florale. Această încăpere este folosită, în special, pentru servirea mesei la ocazii festive, totodată este platoul de filmare pentru următoarele producții:

1. The nun / Călugăriţa: Misterul de la mănăstire (2018)

Este cel mai recent și cunoscut film realizat în România, regizat de Corin Hardy. Genul filmului este Horror, Mister și Thriller. În prim-plan regăsim o tânără călugăriță, izolată la o mânăstire din România, ce se pregătea să își depună jurământul, însă mănăstirea ascundea un mister înfricoșător. Locul are o încărcătură malefică, una dintre călugărițe sfârșind prin sinucidere.

Înalții prelați ai Vaticanului sunt trimiși la mânăstire pentru a cerceta situația, însă ajung să își riște viața, credința, dar și sufletul în fața prezenței malefice. Filmările au avut loc atât la Castelul Corvinilor, cât și în alte locații din România, precum Castelul Bethlen din Criș, turnurile de la Sighișoara și Copșa Mare, Palatul Parlamentului.

Printre actorii producției se numără cunoscuta actriță americană Bonnie Aarons, celebră pentru filmele horror în care a jucat. Aceasta a urmat școala de actorie din New York, mereu fiind compătimită pentru aspectul feței sale. Cu toate acestea, chipul său a devenit un atu, fiind și de această dată protagonista unui film horror.

 

 

2. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012) / Demonul răzbunării

De data aceasta este vorba despre un film 3D american de Acțiune. A fost regizat de Mark Neveldine și Brian Taylor și se bazează pe celebrele benzi desenate Marvel Comics. Protagoniștii sunt supereroi: Johnny Blaze, unul dintre personaje, este torturat de blestemul Ghost Rider. El primește promisiunea de a scăpa de blestem prin protejarea fiului Diavolului, al cărui tată îl urmărește.

Vizionând acest film, veți vedea, pe lângă imagini de la Castelul Corvinilor, și cadre din Sibiu, Târgu Jiu și Transfăgărășan. Producătorii au ales România pentru superbele peisaje pe care această țară le oferă.

Mai multe despre Transfăgărășan, traseu montan de 151 km și simbol al României, aici.

 

 

3. Royal Hearts / Regatul Inimii Mele (2018)

Royal Hearts” a fost realizat atât în curtea interioară din Castelul Corvinilor, cât și în exteriorul său. Este un film de dragoste în care regăsim actori precum James Brolin, Cindy Busby sau Andrew Cooper. Povestea începe cu cele două personaje principale, Kelly și Hank, ce moștenesc regatul Meraniei. Atmosfera romantică și cadrele din inima Transilvaniei construiesc o ambianță parcă ruptă din poveștile cu prinți și prințese.

 

 

SURSE:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *