Dr. Vet. Carmen Totolici ne oferă 10 super sfaturi pentru cei cu animale de companie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
cărți despre câini, Carmen Totolici, animale de companie
Fotografie: Dr. Vet. Carmen Totolici

Întrucât tot mai multe persoane decid să-și aline singurătatea sau să facă o faptă bună, oferind dragoste necondiționată unor suflețele blănoase, am decis să îți sărim în ajutor și să răspundem la o serie de întrebări generale, alături de Dr. Carmen Totolici. Aici o să regăsiți 10 dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când avem deja sau ne dorim animale de companie.

De ce trebuie să știm toate aceste aspecte?

Ei bine, nimeni nu se naște învățat și este important să cunoaștem câteva dintre cele mai importante aspecte care țin de îngrijirea animalelor noastre de companie. Din acest motiv, vom discuta cu Dr. Vet. Carmen Totolici despre câteva reguli care țin de alimentația și sănătatea animalelor de companie, dar și câteva aspecte pe care viitorii stăpâni trebuie să le cunoască atunci când doresc să adopte sau să cumpere un nou membru al familiei.

Nici nu ne imaginăm, dar aceste aspecte mărunte pot îmbunătății semnificativ calitatea vieții animalelor noastre!

Cine este Dr. Carmen Totolici?

Dr. Carmen Totolici este unul dintre cei mai grijulii doctori din acest domeniu, asumându-și de-a lungul anilor această meserie ca fiind un stil de viață. Ea a terminat Facultatea de Medicină Veterinară din București și, în prezent, nu este doar medic veterinar cu normă întreagă, ci este și părinte pentru două animale de companie, Cocco și Thomas.

Dedicația ei pentru această meserie depășește orice limită, întrucât acordă multă atenție fiecărui pacient și împarte experiențele ei împreună cu cei din jur, explicându-le pas cu pas proprietarilor ce se întâmplă cu blănoșii lor și de ce. Dr. Carmen Totolici este și blogger în timpul liber și pe profilul ei de socializare împărtășește experiențe educaționale cu viitori medici veterinari.

animale de companie
Fotografie: Dr. Vet. Carmen Totolici

Mai bine intrați singuri să vedeți despre ce vorbesc! Click aici ca să îi vezi profilul de Instagram.

Să începem să vorbim despre sfaturile pe care ni-le oferă dr. Carmen Totolici pentru cei cu animale de companie!

Bună, Carmen!

Carmen Totolici: Bună, Ioana!

Azi vreau să discutăm despre ce ar trebui să știe o persoană care dorește să aibă animale de companie. De asemenea, aș vrea să vorbim și despre anumite aspecte pe care ar trebui să le cunoască, în general, orice persoană care are un astfel de blănos. Ești gata?

Carmen Totolici: Sigur, să începem!

Să începem mai întâi cu cei care doresc să adopte sau să cumpere animale de companie. De unde este recomandat să cumpărăm sau să adoptăm?

Carmen Totolici: Din punctul meu de vedere, sunt câteva opțiuni:

1) dacă vrei să cumperi un animal de companie de rasă, îl cumperi de la o canisă sau o felisă autorizată. Sigur, asta presupune costuri mai mari, dar dacă vânzătorul are ani în spate de experiență și nu face asta doar ca business, înseamnă că și prețul mare e justificat prin sănătatea puiului.

2) dacă vrei să adopți (recomand întotdeauna adopțiile) fie adopți de la o persoană apropiată, cunoscută, să știi exact care sunt părinții și în ce condiții sunt crescuți, fie adopți de pe stradă sau din adăposturi.

Important este să evităm, pe cât posibil, site-urile de anunțuri sau rețelele de socializare unde toată lumea caută să facă bani din vânzarea unor suflete, care de cele mai multe ori nu sunt deloc îngrijite!

Da, din păcate este foarte adevărat ce spui despre cazurile de animale de companie care sunt vândute bolnave pe site-urile de socializare. Am observat și eu multe situații similare și cred că tu întâlnești și mai multe cazuri la clinica unde ești doctor veterinar.

Carmen Totolici: Foarte des. Pentru noi e ceva la ordinea zilei. Tocmai de aceea recomandăm întotdeauna la prima vizită a puiului (fie că e adoptat sau cumpărat) niște investigații care ne ajută să ne asigurăm că pacientul este sănătos și nu vine “la pachet” cu anumite boli virale și parazitare.

Totuși, care sunt aspectele despre care ar trebui să ne interesăm atunci când cumpărăm / adoptăm unul sau mai multe animale de companie?

Carmen Totolici: În primul rând, trebuie să aflăm detalii despre mediul în care au trăit de când s-au născut (puii nu au voie să iasă afară până nu sunt complet vaccinați), hrana lor de până atunci și cât mai multe informații despre părinți – dacă erau vaccinați și deparazitați la zi, dacă suferă de boli cronice sau alergii. Am tot auzit diverse situații în care puii sunt trimiși cu trenul sau alte mijloace de transport, se oferă carnete de sănătate cu date incorecte, completate de vânzător și nu de un medic veterinar. Ar trebui să ne punem mari semne de întrebare.

Ideal ar fi să ducem puiul la veterinar împreună cu persoana care îl vinde pentru că, de multe ori, după ce are loc „tranzacția” și puiul e diagnosticat la cabinetul veterinar cu diverse probleme, acea persoană care a vândut puiul brusc nu mai poate fi contactat telefonic.

Niciodată nu m-am gândit la așa multe aspecte de care trebuie să ținem cont, dar nu sună atât de complicat. Și vârsta ideală la care puiul poate să plece de lângă mamă? Știu că nu este bine dacă îi luăm la o vârstă prea fragedă.

Carmen Totolici: Minim 6 săptămâni. Aceasta este și vârsta minimă pentru a începe schema de vaccinare la câini. Din păcate, am consultat cățeluși care nu aveau încă ochii deschiși sau dinți erupți, deci erau mult prea mici pentru a fi vânduți. În alte țări mai civilizate, animalele de companie sunt vândute după vârsta de 3 luni, complet vaccinate.

Și acest lucru poate să le afecteze dezvoltarea?

Carmen Totolici: Pot fi mai sensibili la afecțiuni virale pentru că ar putea avea un sistem imunitar slăbit. În plus, e un stres suplimentar și pentru viitorul stăpân să ia un pui care încă nu se poate hrăni singur cu hrană solidă, pentru că înseamnă să petreacă mai mult timp cu puiul și să îl hrănească din 2 în 2 ore cu lapte praf special de câini sau pisici.

Tot ce îmi zici este foarte interesant! Crezi că mai sunt și alte aspecte pe care ar trebui să le cunoască un viitor stăpân atunci când își dorește animale de companie? Aspecte pe care nu le-am mai menționat până acum?

Carmen Totolici: Da. Aș vrea ca oricine își dorește un animale de companie să înțeleagă si responsabilitate pe care și-o asumă. O responsabilitate de câțiva ani să aibă grijă de acel suflet, să îl iubească și să îl respecte. Asta presupune să îi aloce și lui un buget pentru:

  • hrană de calitate
  • profilaxie: deparazitări și vaccinări, sterilizare
  • vizite la veterinar (oricât de mult ne dorim să îi avem sănătoși, tot va fi nevoie să ajungă și pe la medic).

Pe lângă buget, trebuie să înțelegem că un animal de companie presupune timp, mai ales dacă vorbim despre un câine. Plimbări zilnice în natură sau joacă pentru consumarea energie. Timp dedicat dresajului sau măcar unei minime educații.

Alt aspect extrem de important este rasa. Dacă îți dorești o anumită rasă, trebuie să te informezi cât de mulți poți despre problemele acelei rase. Caracteristicile sale. Un Husky de exemplu are nevoie de mai mult periaj decât un Amstaff. Un Bulldog francez e mult mai greu și scump de întreținut decât un Bichon, de exemplu.

Foarte multe aspecte de care trebuie să ținem cont, dar consider că sunt niște reguli normale! Zic că putem să discutăm și despre câteva aspecte mai generale pentru toți proprietarii de animale de companie. Ce zici?

Carmen Totolici: Sigur!

animale de companie
Fotografie: Dr. Vet. Carmen Totolici

Știu că foarte multă lume se întreabă acest lucru și multe persoane nu merg la veterinar regulat din lipsa de timp sau chiar bani. Dar, în mod normal, de câte ori este nevoie să venim cu animalele de companie la o consultație?

Carmen Totolici: Cel puțin o dată pe an pentru un consult de rutină, socializare, imunizare profilactică sau chiar investigații, cum ar fi analizele de sânge, ecografie abdominală sau test 4dx pentru câini.

Dar despre castrare/sterilizare ce părere ai? Aceasta ajută la evitarea anumitor probleme medicale?

Carmen Totolici: Sunt pro sterilizare. La femele, se recomandă sterilizarea la vârste destul de fragede (sub 6 luni) pentru a preveni riscul apariției cancerului mamar sau a piometrului). Iar la masculi, prin castrare se previn afecțiuni medicale precum sindromul prostatic sau cancerul testicular. Unde mai punem că sterilizarea este obligatorie prin lege la animalele de companie care nu sunt de rasă…

Este adevărat ca după castrare/sterilizare acestea riscă să ia în greutate?

Carmen Totolici: Nu. Cu o dietă corectă și echilibrată și cu menținerea unei vieți active (prin joacă sau plimbări), sterilizarea nu conduce către obezitate.

În general, ce tip de hrană recomanzi pentru animalele de companie? Hrană uscată sau umedă? Este o marcă anume de hrană pe care o recomanzi?

Carmen Totolici: Recomand ca alimentația de bază să fie hrana uscată. Hrana umedă o recomand maxim de 2 ori/ săptămână. Ca brand, cel mai des recomand Virbac – Veterinary HPM.

De ce nu ar trebui să ne hrănim animalul de companie cu mâncare de uz uman?

Carmen Totolici: Wow, nici nu știu de unde să încep. În primul rând, pentru că poate avea probleme digestive: gastro-enterită hemoragică, pancreatită, ocluzie intestinală (în cazul oaselor), dischinezie biliară, colecistită, etc. În al doilea rând, pentru că favorizează apariția tartrului, a plăcii bacteriene și, deci, a gingivitei și bolii parodontale. În al treilea rând, pentru că predispune animăluțul la alergii alimentare, dermatoze, dermatitei, prurit generalizat. Și în al patrulea rând, pentru că e posibil să nu primească o dietă echilibrată și să aibă diverse carențe de vitamine sau minerale. Cam asta ar fi așa pe scurt.

În ce mediu este recomandat să ținem animalele de companie, fie pisică sau câine? Știu că sunt foarte multe discuții pe această temă și mulți medici veterinari recomandă ca acestea să stea exclusiv în casă.

Carmen Totolici: În interior, da.

Pentru pisicuțe, e foarte periculos să stea afară, avem foarte multe cazuri de pisici lovite de mașină sau mușcate de câini sau chiar zgâriate/ mușcate de alte pisici.

La câini, e mai delicată discuția pentru că multă lume își dorește un câine de pază, de talie mare, deci pe care să-l țină în curte. Și e ok, cât timp nu e în lanț, e dresat, mediul este curat, are apă și hrană proaspătă și are o căsuță a lui, fie că e la exterior, o căsuță călduroasă (există cuști cu încălzire în pardoseală, de exemplu).

Super! Chiar nu știam că există atâtea posibilități pentru cușca unui câine. Acum urmează ultima întrebare pe care o avem pentru tine. 

Îmi imaginez că meseria de medic veterinar este dificilă, dar ai și multe satisfacții atunci când salvezi un suflet, nu? Crezi că sunt anumite boli pe care medicina veterinară actuală încă nu le poate rezolva?

Carmen Totolici: Da, satisfacția e enormă și nu e o meserie pe care să o faci pentru câștigurile financiare. Medicina veterinară încă e destul de limitată, mai ales în România, unele majoritatea oamenilor nu au auzit de asigurare de sănătate pentru animale sau analizele de sânge sunt considerate a fi recomandate de către medic pentru câștiguri financiare. Sunt foarte multe boli pe care medicina veterinară încă nu le rezolvă, mai ales dacă sunt în stadiu avansat (fie că e vorba de un proces neoplazic sau o insuficiență renală, de exemplu). Multe boli sunt diagnosticate târziu, tocmai din lipsa investigațiilor și pentru că oamenii se feresc să meargă la veterinar.

Sunt foarte utile și interesante toate lucrurile despre care mi-ai spus. Chiar mi-ai răspuns inclusiv mie la multe întrebări! Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat! A fost o plăcere să discutăm!

Carmen Totolici: Mulțumesc și eu pentru invitație! Întotdeauna mă bucur să transmit informații care să ajute lumea să devină părinți mai buni pentru animalele lor de companie.

Hai să citim despre Manuela Hornea – 20 de ani de succes în antreprenoriat și veșnic pasionată de creșterea nivelului de cunoaștere!

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *