Bucurie în farfurie! 3 feluri de mâncare pentru toți pofticioșii

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
feluri de mâncare
Sarmale, Foto: commons.wikimedia.org

Nu este român sau turist venit în România care să nu dorească să guste din câteva feluri de mâncare tradiționale. Cum fiecare țară, popor își are propria istorie, cultură sau religie, tot așa se mândrește și cu diferite bunătăți din domeniul culinar.

 

Sigur, sigur, să vă spun cine a inventat aceste rețete, nu știu și nici nu este scopul acestui articol. Unele sunt păstrate cu sfințenie de la bunici sau mame, altele sunt salvate din vechi cărți călugărești ori pur și simplu s-au adăugat ingrediente nou descoperite și așa arta culinară este într-o continuă dezvoltare.

De la gustoasele ciorbe și până la sarmalele minuțios aranjate, este nevoie doar de o mână pricepută în ale gătitului. La capitolul „feluri de mâncare”, avem numeroase opțiuni românești.

Vă propun acum să luați un pix și-o foaie, fiindcă după ce veți parcurge acest articol, veți dori să mergeți direct la cumpărături pentru a găti aceste feluri de mâncare.

Ciorbe

Cam în orice casa românească vei fi întâmpinat mereu cu o ciorbă. Sigur ți s-a întâmplat și ție să mergi în vizită la un prieten sau la o rudă și să-ți zică „Hai să mănânci un pic de ciorbă. Fie că-i acrită cu borș de putină, cu lămâie sau cu zeama de varză, cu corcodușe sau cu oțet, ciorba rămâne printre favoritele românilor.

În țara noastră putem gusta din aproximativ 50 de feluri de ciorbe.

Precum alte feluri de mâncare, poate fi făcută cu diferite cărnuri, doar cu legume, cu bureți sau cu pește, dar toate ciorbele îți oferă și o varietate de legume, mărunt tăiate, numit zarzavat. Cu cât are mai mult zarzavat și mai multă verdeață (pătrunjel, mărar, tarhon), cu atât ciorba noastră este mai bogată în culori, dar și în savori.

E considerată fel principal și, de regulă, se servește la masa de prânz. În zona Moldovei se numește „borș” deoarece este acrit cu borș de putină, obținut prin fermentarea tărâței. Indiferent de compoziție, cu siguranță este unul dintre acele feluri de mâncare care nu lipsesc din casa niciunui român.

 

 

  • Ciorba de perișoare, cu sau fără carne afumată, este printre preferatele românilor. Alături, pune mereu smântână, ardei iute, puțină pâine și vei mulțumi apoi că te-ai născut român sau că ai vizitat plaiurile românești.
  • Ciorba de fasole, oricât de banală ar părea, este o ciorbă de bază, gustoasă și hrănitoare. Adaugă cimbru în ciorba de fasole și vei obține o mâncare mai mult decât delicioasă.
  • Ciorba de burtă și ciorba rădăuțeană au în comun faptul că sunt acrite cu oțet, îngroșate cu smântână și ou și merg de minune cu un ardei iute
  • Pentru o savoare aparte, merită să încerci și-o ciorbă de pește, de preferat în Delta Dunării.
  • Ciorba de pui sau de văcuță este nelipsită și ea atât de pe mesele românilor, cât și din lista meniurilor de restaurant. O astfel de ciorbă vara te poate răcori, iar iarna este precum un medicament în combaterea răcelilor.

În onoarea ciorbelor se face anual un festival-concurs de ciorbe și supe.

Sarmale

Există puține feluri de mâncare la fel de bune ca sarmalele! Fiecare lucru bun necesită o muncă aparte, iar împăturirea sarmalelor necesită răbdare, îndemânare și mult spor. Gustoase datorită cărnii și a legumelor călite în prealabil, atrăgătoare vizual datorită învelișului și satisfăcătoare pentru papilele gustative, sarmalele fac dintr-o masă simplă, una festivă cu orice ocazie.

 

 

Ca tip de carne poți folosi carnea tocată de porc sau amestec de porc cu vită. Ca sortimente, le găsim pe cele învelite în foaie de varză verde, murată sau în saramură și sarmale învelite în viță de vie. Orice înveliș vei alege, toate sunt înălțătoare la gust.

Fie că alegi să gătești sarmale pentru sărbătorile Pascale sau în friguroasele zile de iarnă ori pentru o cină frumoasă petrecută în sânul familiei, fii sigur că vei primi laude la sfârșitAșa cum am menționat și în cazul ciorbei, amintește-ți mereu să asezonezi cu smântână și ardei iute. De vei merge la un restaurant, cuvântul „sarmale” va fi mereu recomandat ca fiind unul dintre acele feluri de mâncare de neratat.

Răcitură sau piftia

Răcitura sau piftia e una dintre cele mai aromate mâncăruri românești. Cu toate că nu este nevoie de o multitudine de ingrediente, răcitura bucură pofticioșii și iubitorii de usturoi.

Pentru a prepara piftia ai nevoie de carne, oase și cartilaje. Acestea trebuie puse la fiert împreună cu ceapa, morcovul și piperul pentru un timp îndelungat. Astfel carnea se va desprinde ușor de pe os, iar la final apa va deveni un conținut gelatinos.

La final se adaugă mult usturoi pisat, sare după gust și se așează în boluri care, după răcire, vor fi puse și păstrate la frigider. Ca feluri de mâncare, porțiile de piftie pot fi considerate aperitive, dar în unele zone ale țării se servesc împreună cu sarmalele, la felul principal.

 

 

Dacă ai nevoie de sfaturi pentru a găti și tu unul din aceste feluri de mâncare e suficient să-ți procuri o carte de bucate sau să vizualizezi un video pe internet. Ingredientele și modul de preparare diferă de la o zonă a țării la alta, dar scopul este același: să satisfacă toate gusturile. 

Fie că ești un gurmand nativ ori un simplu călător, te invităm să te înfrupți din aceste bunătăți românești. Și pentru că România e o țară care îți poate oferi diversitate, bucură-te de tot ce îți oferă ea mai bun. Lasă-te surprins de minunatul peisaj din Transfăgărășan și află mai multe despre acest simbol al României.

Citește și despre: 3 rețete de clătite care îți vor lăsa gura apă.

Surse:

 1,486 total views,  2 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *