Botoșani, județul în care s-au născut și în care și-au trăit o parte din viață patru dintre cele mai mari genii ale României: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu și Ștefan Luchian. Casele memoriale ascund frânturi ale vieții acestora și sunt gata să-i poarte pe vizitatori într-o călătorie încărcată de istorie și cultură.
1. Casa Memorială din Ipotești, leagănul lui Eminescu
Satul din județul Botoșani în care s-a născut și a copilărit Mihai Eminescu, Ipotești, găzduiește astăzi Casa Memorială „Mihai Eminescu”. Conform eminescuipotesti.ro, Memorialul Ipotești a fost înființat în anul 1992, cu scopul de a se concentra pe cercetarea și promovarea biografiei și operei lui Mihai Eminescu.
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Picioare Călătoare (@picioare.calatoare)
Cele trei obiective muzeale existente până atunci erau Casa părintească, Bisericuța familiei Eminovici și Biserica Nouă, la care s-au adăugat, între 1992-2000, alte obiective de interes, precum Muzeul Mihai Eminescu, Biblioteca Națională de Poezie și Casa țărănească de epocă. La doar 4 km de memorial, cei aflați pe urmele poetului pot găsi sursa de inspirație și oaza de liniște care au dat curs creației eminesciene: lacul cu nuferi, situat în Pădurea Baisa.
Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni îl încarcă,
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă.
Și eu trec de-a lung de maluri,
Parc-ascult şi parc-aştept
Ea din trestii să răsară
Și să-mi cadă lin pe piept;
Să sărim în luntrea mică,
Îngânaţi de glas de ape,
Și să scap din mână cârma
Și lopeţile să-mi scape;
Să plutim cuprinşi de farmec
Sub lumina blândei lune,
Vântu-n trestii lin foşnească,
Undoioasa apă sune!
Dar nu vine… Singuratic
În zadar suspin şi sufăr
Lângă lacul cel albastru
Încărcat cu flori de nufăr. – Lacul, de Mihai Eminescu
Datând din secolul al XIX-lea, casa este formată din trei încăperi: un dormitor aparținând Ralucăi Eminovici, mama poetului, și al surorilor acestuia, un salon aparținând lui Gheorghe Eminovici, tatăl, și un salon dedicat întregii familii. Familia a locuit în această casă până în 1878, iar după moartea lui Gheorghe Eminovici casa nu a mai fost locuită, ajungând chiar în prag de ruină. În aceeași stare deplorabilă se afla și bisericuța de lemn cumpărată de mama poetului.
Din inițiativa Mariei Papadopol, proprietara moșiei Ipotești, casa a fost reconstruită, urmând să adăpostească un muzeu național cu denumirea „Mihai Eminescu”. Rugămintea proprietarei a devenit realitate în 1934. Casa a fost reconstruită în același loc, devenind muzeu în 1940, însă a fost dărâmată ulterior, întrucât nu corespundea cu planul casei originale. În 1979, o nouă casă a fost ridicată, conform unor documente originale.
2. Casa memorială „Nicolae Iorga”, dedicată marelui istoric
Singura casă dintre cele locuite de familia Iorga care s-a păstrat încă din secolul al XIX-lea, Casa memorială „Nicolae Iorga”, este un lăcaș încărcat de istorie și de obiecte de patrimoniu legate de viața marelui istoric. Familia Iorga a locuit în această casă în calitate de chiriași între anii 1876 și 1880. Situată chiar în orașul Botoșani, pe Str. Nicolae Iorga nr. 14, Casa memorială adăpostește numeroase posesiuni ale lui Nicolae Iorga, precum fotografii ale acestuia și ale familiei sale, diplome, cărți în ediții princeps, dar și ziare și reviste.
Tatăl mieu era dintr’un neam de negustori români mai târziu boieriți, din Botoșani, iar mama mea ieste fiica scriitoarei române Elena Drăghici, nepoata de soră a cronicarului Manolachi Drăghici și nepoata de fiică a lui Iordachi Drăghici, mare Vornic al Moldovei. – Declarația lui Nicolae Iorga cu privire la originile sale (Dumitru Hîncu, „Scrisori de la N. Iorga, E. Lovinescu, G. M. Zamfirescu, B. Fundoianu, Camil Baltazar, Petru Comarnescu”, în România Literară).
Casa este reconstituită după arhitectura populară și cuprinde patru încăperi, dintre care două în partea dreaptă, aparținând proprietarei, coana Marghioala, iar în partea stângă celelalte două, mai exact salonul de zi și camera copiilor. În camerele care au aparținut gazdei se află arhiva și o bibliotecă. Există și obiecte de epocă, originale, precum porțelanurile de Boemia ale părinților și anumite obiecte de mobilier, care ori au fost donate de urmași, ori au fost cumpărate special pentru a se potrivi perioadei reconstituite.
3. Casa Memorială „George Enescu”, amintire din copilăria lui Jurjac
Înființată sub formă de muzeu în 1957 și situată în Liveni, la 15 km de Dorohoi, județul Botoșani, Casa memorială George Enescu adăpostește numeroase obiecte care spun o parte din povestea celui mai mare compozitor al României. O fereastră către copilăria artistului se deschide prin intermediul obiectelor precum vioara de jucărie, trusa de culori pentru desen sau desenele făcute de acesta.
La origine, casa este cea cumpărată de Costache Enescu, tatăl artistului, în 1910, iar în interiorul acesteia încă mai poate fi vizitată camera de lucru în care muzicianul George Enescu a scris Cvartetul de coarde op. 30, Simfonia a 3-a. Casa a fost transformată în muzeu la doi ani după moartea lui George Enescu, din inițiativa unui grup de intelectuali condus de profesorul de desen Constantin Radinschi. Muzeul găzduiește în jur de 1200 de obiecte originale, precum articole de îmbrăcăminte, fotografii, fotocopii, partituri, la care se adaugă un salon de muzică destinat recitalurilor și concertelor în amintirea muzicianului.
Mă trag din părinţi români şi m-am născut la Liveni, judeţul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd ţăranii, în cămăşi albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfinţit… Aceasta este cu adevărat ţara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine. – mărturisirea lui George Enescu într-una dintre memoriile sale.
4. Pe urmele poetului plastic al florilor, Ștefan Luchian
Ștefan Luchian, supranumit poetul plastic al florilor, s-a născut la Ștefănești, județul Botoșani. Cu toate acestea, în orașul originar al artistului plastic nu este amenajat niciun muzeu. Un fel de casă memorială a fost în funcțiune, din păcate numai până în 2007, fiind închisă din cauza stării de degradare avansată în care se afla.
Au existat idei și inițiative pentru amenajarea unui muzeu dedicat lui Ștefan Luchian, însă aceste proiecte nu s-au definitivat. Turiștii pot totuși să viziteze Casa Ciomac-Cantemir, ce găzduiește astăzi Casa Muzeală „Ștefan Luchian”, administrată de Fundația Ștefan Luchian.
Surse: Botoșani
- eminescuipotesti.ro
- Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, Botoșani
- muzeu.btlife.ro – Casa Memorială „Nicolae Iorga”
- Dumitru Hîncu, „Scrisori de la N. Iorga, E. Lovinescu, G. M. Zamfirescu, B. Fundoianu, Camil Baltazar, Petru Comarnescu”, în România Literară
- muzeu.btlife.ro – Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi, jud. Botoșani
- Casa Memorială „George Enescu” din Liveni
- cjbotosani – Casa Muzeală „Ștefan Luchian” Botoșani
- Adevărul.ro – Muzeu dedicat lui Ștefan Luchian
- catavencii.ro/cult-turism-case-memoriale-iorga-botosani