Bergamo… frumosul oraș al celor 1000 pe care îl ador nespus

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Bergamo, Bergame
Pixabay.com

Traducere: Diana Caragea

La câțiva kilometri de Milano găsim magnificul oraș Bergamo, plin de istorie, cultură, natură și locuri încântătoare de descoperit și vizitat.

Orașul celor 1000”, numit astfel datorită numeroșilor voluntari care au participat la expediția condusă de Garibaldi în vederea Unificării Italiei, prezintă pentru mai bine de 5 km zidurile Mura Veneto, un patrimoniu Unesco, de unde oricine se poate bucura de o panoramă minunată, apusuri splendide și o priveliște asupra orașului Milano, datorită binoclurilor așezate de-a lungul traseului. The Guardian, The New York Times… cine nu a scris deja despre Bergamo? Doar noi mai lipseam!

În ce perioadă și cum ajungem la Bergamo?

Anotimpurile optime pentru a vizita acest oraș sunt vara și primăvara, pentru că iarna și toamna sunt caracterizate de zile reci și înnorate. Din punct de vedere economic, cel mai bine este să-ți programezi vacanța în lunile de primăvară, pentru că în această perioadă prețurile se înjumătățesc. Dacă rezervi din timp, poți cheltui între 60-70 de euro pentru zbor și cazare. Mai mult decât atât, în lunile calde se organizează numeroase evenimente pe care nu trebuie să le pierzi!

Zboruri directe către Bergamo în lunile martie-mai

 • România, București (Aeroportul Otopeni) – Italia, Bergamo (Aeroportul Orio al Serio) – prețurile pentru un bilet dus-întors în timpul săptămânii pornesc de la 40 de euro.
 • Spania, Madrid (Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas) – Italia, Bergamo (Aeroportul Orio al Serio) – prețurile pentru un bilet dus-întors pornesc de la 70 de euro.
 • Portugalia, Lisabona (Aeroportul Humberto Delgado) – Italia, Bergamo (Aeroportul Orio al Serio) – prețurile pentru un bilet dus-întors pornesc de la 60 de euro. 
 • Franța, Paris (Aeroportul Internațional Charles de Gaulle)  – Italia, Bergamo (Aeroportul Orio al Serio) – prețurile pentru un bilet dus-întors pornesc de la 40 de euro. 

După ce alegi perioada și zborul, următorul pas este cazarea!

Pentru o alegere satisfăcătoare atât pentru condiții, cât și pentru buzunarul tău, poți compara prețurile pe site-urile: trivago.it, roomdi.com, booking.com și hotels.com. Prețul unei camere pe noapte pentru două persoane pleacă de la 35 de euro. Dar dacă vrei să fii cât mai aproape de centrul orașului, trebuie să aloci o sumă mai mare cazării. Aici poți găsi o listă cu hotelurile preferate ale turiștilor. 

Ce se poate vizita în Bergamo?

Trebuie neapărat să vizitezi funicularul, construit în anul 1887, care leagă centrul contemporan al orașului de partea de jos a acestuia, unde locul pare că a rămas înghețat în epoca medievală. În câteva minute vei face o călătorie în timp pe care nu o vei regreta!

Orar de vizită a funicularului: 

 • luni-joi : 07:03 – 22:30
 • vineri-sâmbătă: 07:03 – 00:19

Biletele se pot achiziționa la ATB POINT (Largo Porta Nuova 16), Stația Autolinee (Piazzale Marconi) și Stația Inferioară a Funicularului (Viale Vittorio Emanuele). Prețurile biletelor sunt aceleași ca pentru transportul cu autobuzul și le vei găsi mai jos în secțiunea Ce transport alegem în Bergamo. 

Pasionații de istorie și artă sunt sfătuiți să viziteze Academia Carrara, clădirea istorică unde se găsesc unele dintre cele mai prețioase opere de artă din Europa, Casa memorială a compozitorului Donizetti, Piazza Vecchia, denumită de arhitectul Le Corbusier cea mai frumoasă piață din Europa. Plimbându-te prin acest loc, vei găsi diverse clădiri și palate: Turnul Civic, Domul din Bergamo, Palazzo Nuovo și Palazzo della Ragione.

Orar și prețuri pentru Academia Carrara – se poate vizita în fiecare zi între 09:30 – 17:30, în fiecare zi, cu excepția zilei de marți. 

Bilete: 

 • Întreg: 10 euro pentru persoanele de peste 25 de ani
 • Redus : 8 euro pentru grupuri de adulți și tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani
 • Gratuit: pentru minori, membrii consiliului muzeului, voluntari ai muzeului, jurnaliști, persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora.

Orar și prețuri pentru Casa memorială a compozitorului Donizetti – deschis pentru vizită sâmbătă între 14:00 – 18:00 și duminică între 10:00 – 13:00 și 14:00 – 17:00. 

Bilete: 

 • Audio Tour cu device – bilet întreg: 5 euro, bilet redus: 4 euro
 • Vizită normală – bilet întreg: 3 euro, bilet redus: 2 euro
 • Vizită cu ghid – bilet întreg: 10 euro, bilet redus: 8 euro

Biletele reduse sunt valabile pentru copiii sub 10 ani, pentru persoanele de peste 65 de ani, studenți la școlile de teatru și pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora.

Bilete gratuite pentru copiii sub 5 ani și pentru ghid abilitat. 

Atenție pe unde mergi!

Pe asfaltul de sub arcada Palazzo della Ragione se poate observa ceasul solar (sau meridian) care datează din secolul al XVIII-lea și indică zilele, lunile și roza vânturilor care arată direcția în care bat acestea! Îți recomandăm, de asemenea, să te plimbi pe străzile din centrul istoric care te vor duce la băile publice antice, restaurate în anul 2020.

Aici poți afli mai multe despre 8 atracții turistice de poveste din Roma.

Pe iubitorii de natură îi îndemnăm să facă o vizită la Grădina Botanică situată în partea Orașului de Sus, sau să facă o plimbare în Parco dei Colli traversat de o scară care le permite să ajungă ușor și rapid la Mura Veneto.

Le recomandăm cu tărie iubitorilor de shopping să exploreze împrejurimile din Via XX Settembre, strada principală din centrul orașului. Aici, printre diferite branduri de haine și cosmetice renumite în toată lumea, pot găsi și KIKO Make Up Milano, al cărui fondator este un afacerist din Bergamo. Altă oprire esențială pentru fashion victims este centrul comercial Oriocenter, cel mai mare din Italia pentru numărul de magazine pe care îl are în interiorul său, aflându-se printre cele mai importante din Europa.

Centrul comercial se află foarte aproape de Aeroportul Internațional „Il Caravaggio”, fiind de fapt conectate printr-un pasaj pietonal subteran. În cazul în care vei avea o escală în Bergamo de câteva ore, poți petrece timpul la cumpărături.

Ce transport alegem în Bergamo

Autobuzul este alegerea cea mai bună, pentru că există numeroase linii care au stații în toate punctele cheie ale orașului. Biletele se împart în categorii, în funcție de zona în care vrei să ajungi. Prețul unui bilet pornește de la 1,30 euro pentru zona 1 și ajunge la 2,80 pentru zona 5. Dacă dorești un carnet cu 10 bilete, prețul pornește de la 11,50 euro pentru zona 1 și ajunge la 23,50 pentru zona 5. 

Zonele pentru transport:

 • Zona 1: Bergamo-Martinella
 • Zona 2: Bergamo-Torre Boldone (zona industrială), Bergamo-Ranica
 • Zona 3: Bergamo-Alzano Centru, Bergamo-Alzano (parte de sus)
 • Zona 4: Bergamo-Nembro, Bergamo-Pradalunga
 • Zona 5: Bergamo-Albino

Ce mâncăm?

Dacă ești iubitor de mâncăruri gustoase, Italia prezintă destinația perfectă, în special Bergamo. Aici poți gusta din cunoscutele casoncelli sau din polenta taragna care se completează bine cu o tocană. Pentru iubitorii de dulciuri, recomandăm atât unul dintre tipicele deserturi numite polenta e osei, care se poate găsi în patiseria istorică Nessi, din Orașul de Sus, cât și înghețata Stracciatella, care trebuie neapărat gustată în gelateria La Marianna, unde a fost inventată.

Sfatul nostru? Îndepărtează-te de partea modernă a orașului și mergi pe jos, de-a lungul Mura Veneto, până în Orașul de Sus. De aici poți savura niște înghețată de care te poți bucura pe una din băncuțele special amenajate de sub un copac, prin crengile căruia pătrund razele soarelui, un astfel de loc fiind ideal pentru copii, visători și pentru cei care doresc să facă un popas între plimbări. Ar trebui să faci o plimbare la apusul soarelui, pe care cu siguranță nu o vei regreta!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Click for Bergamo (@clickfor_bergamo)

Nu are importanță dacă decizi să vizitezi Bergamo în sezonul cald sau rece. Orice anotimp ai alege, orașul va fi pe placul tău indiferent de perioada anului în care dorești să vezi atât nenumăratele frumuseți ale acestuia, cât și numeroasele evenimente, târguri și expoziții pe care le oferă oamenilor din întreaga lume.

Citește și:

 

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *