Arta pe înțelesul tuturor și secretul celor 7 arte frumoase

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
arta, Giornata Mondiale del Teatro, opera, orchestra, music
pixabay.com

Pentru început, trebuie să realizăm faptul că arta este un domeniu relativ și destul de complex, nu există reguli sau limite. Așadar, fiecare dintre noi poate crea artă. Este o cale artistică prin care ne transpunem gândurile. Arta nu necesită talent, ci doar o idee personală, unică. De asemenea, prin cuvântul „artă” mulți înțeleg pictură sau desen. În realitate, „arta”, vizează numeroase alte categorii, pe care le enumera și detalia în acest articol.

Vom vorbi despre Cele Șapte Arte Frumoase, formele cele mai relevante ale artei de la Iluminism („Epoca Rațiunii”), până în prezent:

1. Pictura

Aceasta este o ramură a artelor plastice care reprezintă o posibilă realitate în imagini artistice bidimensionale.
Prin diferite tehnici, suprafețe, materiale sau culori, s-au remarcat de-a lungul secolelor picturi impresionante, precum: Mona Lisa, Cina Cea de Taină (ambele realizate de Leonardo Da Vinci), Capela Sixtină din Vatican de Michelangelo, Noaptea înstelată de Vincent van Gogh.
Pictura este cel mai clasic mod de exprimare a sinelui prin intermediul artei deoarece este comod și, în același timp, foarte personal.

2. Sculptura

Sculptura este o artă a volumelor în spațiu, prin intermediul expunerii spațiale a diferite obiecte reale, tridimensionale. Putem spune că sculptura este adresată văzului, dar, în realitate, se adresează mai ales tactilului.
Toți îl cunoaștem pe Constantin Brâncuși, un mare sculptor al României, poate chiar cel mai mare. La începutul secolului XX, a realizat Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana fără sfârșit ale Ansamblului Monumental din Târgul Jiu, un loc ce merită vizitat.

3. Arhitectura

Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor generale, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice, fără să imite modele ale naturii.

Arhitectura este o sculptură locuită – Constantin Brâncuși

Arhitectura are 3 principii fundamentale: durabilitate, utilitate și frumusețe.

Cel mai original arhitect al tuturor timpurilor a fost Antoni Gaudi, el a făcut planurile impresionantei Catedrale Sagrada Familia. Printre alte opere ale sale, se numără și Casa Milà, Casa Batlló și Palau Güell, din Spania.

4. Muzica

Pot spune că muzica este cea mai flexibilă formă a artei. A avut parte de multe schimbări pe parcursul anilor din cauza istoriei, a genurilor noi implementate și a educației muzicale. Astfel, este un intermediu pur, prin care oamenii se destind, uită de grijile lor cotidiene și se transpun într-o realitate alternativă.

Câteva dintre cele mai cunoscute genuri muzicale contemporane sunt: Blues, Jazz, Pop, R&B, Rock, Rap, Country, etc. Conform topului Billboard cu cei mai buni cântăreți ai timpurilor, se clasifică The Beatles, The Rolling Stones, Mariah Carey, Madonna și Taylor Swift.

5. Poezia

Poezia poate fi scrisă independent, în formă unor poeme discrete, sau poate apărea în conjuncție cu alte arte, în opere dramatice, în versuri, imnuri sau texte ale unor cântece.
Discuțiile pe această tema au o istorie lungă, începând de la Aristotel până în prezent. Poezia a trecut printr-o evoluție variată: Literatură Antică, Clasicismul, Romantismul, Simbolismul și în cele din urmă, Poezia Pură.

Țara noastră a avut o influență considerabilă în evoluția poeziei. Ne mândrim cu mulți poeți români, printre care Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Lucian Blaga, Ion Barbu, etc.

6. Dansul

Este un mijloc artistic de exprimare a unui mesaj, având caracter religios, de artă sau de divertisment. Originile dansului coincid cu începuturile comunităților omenești, având funcții ritualice, de invocare a forțelor divine, confruntări tribale etc. La unele popoare caracterul ritual s-a păstrat, decantat și abstractizat, până în zilele noastre.
Cele mai răspândite dansuri sunt hora, sârba, învârtita, călușul și multe altele, cu tendința de generalizare datorită activităților artistice de amatori și, îndeosebi, a televiziunii.

7. Filmul

Este termenul utilizat pentru desemnarea produsului final al artei și industriei cinematografice. Deseori a fost pusă întrebarea: Filmul este o industrie sau o artă? Răspunsul este: Ambele! Pe de o parte, în film se investește capital pentru a putea fi realizat cât mai profesionist. Pe de altă parte, oamenii vin ca la un spectacol deosebit, de artă, un spectacol a celei de-a șaptea arte.
Aici sunt câteva sugestii de filme, considerate cele mai bune din toate timpurile: Nașul 1 și 2, Titanic, Casablanca, Lista lui Schindler, Războiul Stelelor, Stăpânul Inelelor, Ben-Hur etc.

Curiozitate: Poate acum vă întrebați de ce nu se află teatrul printre această enumerație. Răspunsul este unul destul de elaborat: din cauză că teatrul nu este un gen independent, ci este inclus în literatură, care în sine este considerată o parte din arta plastică.

Cele șapte tipuri de arta frumoase constituie toate modurile prin care gândurile noastre pot fi exprimate, aduse la viață, moduri prin care toată lumea este liberă și fără constrângeri.

Poți citi mai multe despre acest subiect aici!

Vezi și alte articole de pe site-ul nostru!

Surse:

 2,020 total views,  3 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *