Aromaterapia apărută încă din antichitate, îşi face loc printre noi destul de târziu. Este o metodă veche, dar prea puţin practică astăzi.
Omul modern, în fuga lui spre dezvoltare, a uitat să se oprească și să zâmbească la cel mai mic aspect al acestei vieți efemere. Chiar dacă timpul în marea lui trecere continuă cu lucrul său, există o metodă de relaxare care poate fi folosită chiar și la locul de muncă, iar aceasta este cunoscută sub numele de aromaterapie.
Ce este aromaterapia?
Cunoscută încă din antichitate, aromaterapia este arta și știința folosirii uleiurilor esențiale. Aromele erau folosite ca simple parfumuri, dar odată ce știința a evoluat, acestea au devenit aliați puternici în procesul de reducere a stresului, anxietății, ameliorare a durerii și tensiunii, regăsire a liniștii, calmului sau pentru stimularea creativității.
Aromele acționează asupra simțurilor noastre și ne influențează starea psihică, fizică și emoțională. Aromaterapia îndreaptă aromele în beneficiul nostru.
Cum funcționează aromaterapia?
Folosirea uleiurilor ne influențează în mod inconștient modul de a ne raporta la lumea înconjurătoare, la noi înșine prin alungarea gândurilor ce ne provoacă disconfort și la deschiderea spre o stare de calm, liniște, fericire, relaxare. Stimulii senzoriali și simțurile ne influențează alegerile în funcție de împrejurare și miros.
O componenta esențială a întregului proces este mirosul prin intermediul căruia starea emoțională poate să se schimbe radical. O zi tensionată la muncă se poate schimba prin aroma de scorțișoară a uleiului pus în difuzor care ne introduce în luna cadourilor.
Beneficiile aromaterapiei
1. ELIBEREAZĂ STRESUL
Uleiurile esențiale care ne ajută la eliberarea stresului au următoarele arome: bergamotă, busuioc, lavandă, maghiran, lămâie și tămâie. Componentele uleiurilor au această calitate de relaxare și de restabilire a echilibrului între trup, suflet și minte.
2. CREȘTE CAPACITATEA DE MEMORARE
Uleiul aduce cu sine un aport benefic memoriei atât de lungă durată (amintiri, trăiri), cât și de scurtă durată. Cercetătorii susțin faptul că psihicul nostru întreprinde asocieri între mirosuri și amintiri.
Uleiuri esențiale cu arome de: rozmarin, busuioc, mentă și salvie.
3. CREȘTE NIVELUL DE ENERGIE
Energia este o componentă esențială a programului nostru zilnic, dar uneori, spre finalul zilei, aceasta dispare. Uleiurile ce pot crește energia au arome precum: piperul negru, cuișoara, insomnia, rozmarinul și arborele de ceai.
4. GRĂBEȘTE VINDECAREA ȘI RECUPERAREA
Uleiurile de gălbenele, lavandă sau trandafir sunt cele mai cunoscute arome atunci când vorbim de grăbirea procesului de vindecare sau de recuperare. Spre exemplu, în cazul rănilor, uleiurile ajută la accelerarea creșterii fluxului sanguin și a oxigenului.
ATENȚIE! Acestea nu asigură vindecarea totală a unei anumite boli, ci vin în ajutorul procesului.
5. ÎMBUNĂTĂȚIREA SISTEMULUI IMUNITAR
Uleiurile au, de asemenea, și rolul de a îmbunătății sistemul imunitar. Aromele de lămâie, eucalipt, oregano, tămâie și mentă, au un efect microbian.
Forme de aromaterapia
Uleiurile esențiale pot fi folosite în următoarele moduri:
- Topic – pot fi aplicate direct pe piele când sunt diluate într-un ulei purtător cum este cel de cocos. Se pot aplica în diferite zone cum ar fi: picioarele, tâmpla, încheieturile.
- Masaj – uleiurile esențiale pot fi benefice și în cazul masajelor, oferindu-ne o stare de relaxare, calm, liniște. Se aplică pe piele. Este important să testăm înainte de folosire pe o suprafață mică de piele. În cazul în care pielea prezintă pete roşii, este indicat să ne spălăm cu apă din abundenţă. Dacă petele nu dispar este necesar să contactăm un medic. Unele uleiuri mai puternice, cum este cel de mentă, pot provoca aceste reacţii adverse.
- Pulverizare – o altă metodă și cea mai ușoară de aplicat este amestecul de uleiuri (câteva picături) cu apa plată. Baia caldă este și ea recomandată. Aromele pot fi utilizate în apă alături de laptele de corp sau cu săruri de baie.
- Inhalare – se realizează cu ajutorul accesoriilor.
Tipuri de accesorii
- Difuzor cu ultrasunete / evaporare / nebulizator / cu căldură: este eficient și ușor de utilizat. Cu ajutorul ultrasunetelor accesoriul transformă apa și uleiul esențial în vapori pe care îi eliberează constant cu o viteză care se poate seta.
- Difuzor de aromaterapia prin evaporare: Spre deosebire de cel descris anterior, acest aparat are o viteză de evaporare mai mică, fiind ideal pentru spațiile mici. Criteriul de funcționare constă în generarea unui flux de aer care evaporă aromele în mod natural.
- Difuzorul de aromaterapie cu căldură este constituit dintr-un recipient de ceramică cu apă și ulei și este încălzit de o sursă externă de căldură cum ar fi o lumânare. Un dezavantaj îl reprezintă schimbarea lumânării, dar și localizarea acestuia într-un loc sigur.
- Difuzor de aromaterapie cu aerosoli sau nebulizator, cunoscut și sub numele de atomizator. Folosește uleiul în stare nediluată. Un avantaj îl reprezintă rapiditatea și difuzarea unei cantități mari de ulei într-un timp foarte scurt. Uleiurile mai vâscoase nu sunt recomandate. Înainte de a achiziționa un atomizator este necesar să ne informăm, deoarece aceste difuzoare se găsesc sub amprenta a două tipuri de recomandări: pentru uleiurile esențiale și în scop medical.
Uleiurile esențiale, în orice formă de utilizare, sunt un suport benefic atunci când vorbim de sănătatea noastră psihică, fizică sau emoțională.
Surse:
- https://www.ecoterapia.ro/blogs/news/cele-10-benificii-ale-aromaterapia
- https://www.zenix.ro/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-aromaterapia
858 total views, 2 views today