Într-o societate intens tehnologizată, se remarcă o serie de transformări esențiale din punct de vedere moral, economic, estetic și cultural. Schimbările sociale se reflectă puternic în dezvoltarea citadină, implicând mutații de ordin estetic și funcțional în construcția clădirilor, în aspectul urbanistic, în dezvoltarea traficului din ce în ce mai aglomerat, în arhitectură.
În societatea contemporană se creează o discrepanță între generații, astfel încât tinerii sunt atașați de stilul modern, de funcționalitatea clădirii în care locuiesc sau muncesc, de tehnologia care le oferă o mai mare comoditate. Un exemplu de clădire reprezentativă pentru stilul modern este clădirea Seagram, situată în Midtown, Manhattan, New York. Este unul dintre cele mai remarcabile exemple de estetică funcționalistă și un model pentru arhitectura modernă corporativă. Exteriorul clădirii este format dintr-un perete de sticlă, iar etajele superioare conțin spații de birouri.
Dacă dorești să te bucuri de o după-amiază plăcută în una dintre cele mai înalte clădiri din București, alegerea perfectă este Sky Tower, situată pe Calea Floreasca. La etajul 34 al acestei clădiri vizitatorii au acces, putând să admire Bucureștiul prin intermediul telescoapelor panoramice.
Noutatea reprezintă o manifestare specifică secolului al XXI-lea, o tentație pentru generațiile tinere, iar dezvoltarea tehnologică imprimă schimbări de ordin social în funcție de confort, de nevoile globale sau de noile valori în care sunt asimilate cele vechi. Prin urmare, globalizarea generează o metamorfoză a spațiului citadin într-un conglomerat de zgârie-nori, ce creează impresia unui spațiu lipsit de originalitate. Un exemplu elocvent îl reprezintă marile metropole aflate pe continente diferite, unde clădirile prezintă structuri asemănătoare, impresionante, în ciuda mentalității diferite a oamenilor.
Burj Khalifa, Empire State Building, Taipei 101, Shanghai World Financial Center
Aceste clădiri fascinează în fiecare an turiștii ce vin să viziteze aceste clădiri grandioase. Burj Khalifa este cel mai înalt zgârie-nori din lume (828 m), situat în Dubai, Emiratele Arabe. Construcția a început în anul 2004, iar exteriorul a fost finalizat cinci ani mai târziu. Decizia de a construi clădirea se bazează pe intenția guvernului de a se diversifica, întrucât se știa despre țară doar că avea o economie bazată pe petrol. Se dorea ca Dubaiul să câștige recunoaștere internațională. Designul provine din arhitectura islamică a regiunii, precum Marea Moschee din Samarra. Clădirea conține în total 57 de lifturi și 8 scări rulante.
Empire State Building este și ea la fel de faimoasă pentru înălțimea sa și pentru faptul că adăpostește mai mult de o mie de firme, fiind până în anul 1970 cea mai înaltă clădire din lume. Cel mai interesant lucru despre această clădire este faptul că trăsnetul lovește construcția de cel puțin 23 de ori pe an. Empire State Building este o icoană culturală americană: a fost prezentată în peste 250 de emisiuni TV și filme de la lansarea filmului King Kong în 1933.
În contrast, există și adepții unui conservatorism generat de respectul pentru valorile trecutului. Un exemplu sugestiv este Viena, centru al muzicii clasice și al operei. Acest oraș este notabil pentru arhitectura sa, având numeroase clădiri în stil baroc, precum Palatele Schönbrunn, Belvedere, Trautson. Cu toate acestea, în viziunea lui Tudor Vianu în lucrarea sa memorialistică „Jurnalul’’, se remarcă maniera de reconstrucție a Vienei în stil funcțional, autorul evidențiind ideea că „stilul funcțional l-a înlocuit pe cel baroc”. Prin urmare, dinamica schimbării este imperativă, de neoprit, iar dezvoltarea tehnologică are un cuvânt important de spus în acest sens.
Unul dintre cele mai elegante centre istorice din România ce promovează ideea de conservatorism cultural este centrul orașului Oradea. Clădirile pline de culoare, construite în stil Bizantin, ba chiar Art Nouveau, se ridică la standardele arhitecturale ale Vienei.
Nici centrul vechi al orașului de la poalele muntelui Tâmpa (Brașov) nu este mai prejos. Clădirile din Brașov datează încă din secolul al XV-lea și bucură în fiecare an sufletele turiștilor ce vin să admire stilul săsesc.
În final, citadinismul devine în epoca modernă un reper definitoriu al existenței, supus unor mutații permanente, datorate tinerilor însetați de nou, de tehnologie și de funcționalitatea vieții cotidiene, în timp ce conservatorismul încântă privirile oamenilor iubitori de istorie.
SURSE: arhitectură arhitectură
- https://en.wikipedia.org/wiki/Seagram_Building
- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_Bucharest#Tallest_buildings
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Viena
- https://en.wikipedia.org/wiki/Burj_Khalifa
- https://www.centruturistic.ro/brasov/centrul-vechi-brasov-id57.html
- https://ghidlocal.com/oradea/articole/oradea-cel-mai-elegant-centru-istoric/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Empire_State_Buildin