Anzio, orașul care ar trebui să se afle pe lista călătoriilor tale alături de Roma, Florența, Milano și Veneția, atrage foarte mulți turiști datorită faptului că a reprezentat cândva inima Imperiului Roman. Cunoscut și sub numele de orașul împăratului Nero, Anzio, pe lângă frumoasele suveniruri pe care le poți achiziționa, îți va oferi multe locuri și peisaje de neuitat!
Înainte de a porni la drum, cu siguranță vei căuta cazare în Anzio care să fie pe placul tău. Iată câteva idei.
- Hotel Riviera – la doar un minut de plajă, este ideal pentru cei care doresc să servească cafeaua într-un loc romantic, dar și pentru cei care vor să fie aproape de Reședința Nerone (Villa Nerone). Prețul pe noapte pornește de la 57 de euro cu mic dejun inclus!
- Grand Hotel dei Cesari – o noapte de cazare pornește de la 55 de euro și poți beneficia de o piscină cu vedere la mare. În caz că apare o situație neprevăzută, poți modifica perioada fără costuri suplimentare.
- Hotel La Bussola – situat lângă Piața centrală a orașului și la doar 100 de metri distanță de terminalul de îmbarcare al portului, hotelul îți oferă camere în stil marin. Ce poți să îți dorești mai mult decât o cazare care să îți ofere exact atmosfera orașului? Prețul pe noapte pornește de la 47 de euro.
Și acum puțină istorie înainte de excursie…
Împăratul Nero
Pe 15 decembrie 37 d.Hr. s-a născut la Anzio un personaj considerat unul dintre cei mai cruzi oameni din istorie: Lucio Domizio Enobarbo, cunoscut drept Nero, nume dobândit după ce a fost adoptat de către împăratul Claudius, tatăl său vitreg. Nero urcă pe tron în anul 55 d.Hr., la doar 16 ani, și în puțin timp avea să șocheze întreaga Romă prin faptele sale, pe care le vom descoperi în continuare.
Incendiul de la Roma
În anul 64 d.Hr., Roma a fost lovită de un incendiu violent care a distrus aproape trei pătrimi din oraș. Nero fusese anunțat de cele întâmplate în timp ce era la Anzio, ajungând în grabă la Roma. Cu toate acestea, nu a putut salva mai nimic, nici măcar locuința sa.
După ce incendiul a fost stins, au început să circule zvonuri despre autorul dezastrului. Mulți au crezut că însuși Nero a fost cel care a pus focul. Împăratul, pentru a reduce la tăcere zvonurile, i-a învinuit pe creștini, aceștia fiind persecutați și condamnați la moarte după torturi atroce. Potrivit legendei, în acea perioadă Sfântului Pavel i-a fost tăiat capul, iar Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos.
Odată liniștite spiritele, Nero i-a chemat pe arhitecții Severo și Celeron pentru a realiza noul proiect arhitectural, construind astfel la Roma străzi largi și drepte și case mai mici, majoritatea din piatră, pentru a rezista mai mult în fața flăcărilor. În locul vechiului palat al împăratului a fost construit unul nou, care se întindea de la Palatin până la Celio și Esquilin, celebra Domus Aurea.
Moartea lui Nero
În anul 67 d.Hr., în urma mai multor bătălii, Nero s-a întors în patria sa, intrând în Roma pe carul lui Augustus, impunându-și astfel prezența. Și-a făcut mulți dușmani în timpul domniei sale, atât de mulți încât nici măcar gărzile personale nu l-au mai putut proteja. Văzând acum că este înconjurat, a preferat să evadeze și, odată declarat de Senat DUȘMANUL țării sale, și-a luat viața cu ajutorul unuia dintre ucenicii săi fideli.
Perioada optimă pentru a vizita Anzio
Vrei să știi în ce perioadă este cel mai bine să vizitezi următoarele atracții? Ei bine, perioada cea mai potrivită este aprilie-iunie, luni în care căldură nu te doboară și ploaia nu te alungă. În aceste luni vei reuși să faci plimbări lungi printre monumentele cele mai frumoase pe care le Anzio le are de oferit.
Cum ajungi la Anzio?
Trebuie să știi că dacă alegi să călătorești cu avionul, nu vei ateriza direct în Anzio, ci la Roma, fie în aeroportul din Ciampino, fie în cel din Fiumicino, ambele aflate la circa 1h distanță de orașul împăratului Nero.
Bilete de avion pentru perioada aprilie-iunie:
- România, București (Aeroportul Otopeni) – Italia, Roma ( Aeroporturile Ciampino și Fiumicino): 50 – 200 de euro
- Spania, Madrid (Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas) – Italia, Roma (Ciampino și Fiumicino): 60 – 200 de euro
- Portugalia, Lisabona (Aeroportul Humberto Delgado) – Italia, Roma (Aeroporturile Ciampino și Fiumicino): 70 – 200 de euro
- Franța, Paris (Aeroportul Internațional Charles de Gaulle) – Italia, Roma (Aeroporturile Ciampino și Fiumicino): 100 – 200 de euro
Transportul de la Roma la Anzio
- Cu trenul: vei găsi transport din oră în oră, începând cu ora 05:00 din Roma, Termini. Ultima plecare este la 22:58 din Roma, Termini și costul unui bilet este de 8 euro dus-întors. Fiecare călătorie durează aproximativ 1h, ceea ce îți va permite să pleci și puțin mai târziu, astfel încât vei reușești să vizitezi toate obiectivele importante.
- Cu autobuzul: dacă pentru tine sunt importante și cele 5-10 minute pe care le câștigi în plus dacă alegi să călătorești cu autobuzul, atunci aceasta este alegerea potrivită! Vei găsi un transport din oră în oră, începând 05:06 (55 min) la doa 8 euro dus – întors.
Atracții turistice în Anzio
1. La villa di Nerone
2. La Fanciulla d’Anzio
3. Villa Adele
4. Rezerva naturală din Tor Caldara
La villa di Nerone
Printre cele mai importante și faimoase atracții turistice ale anticului Antium, sunt cele legate de grandioasa reședință imperială a lui Nero, care se întindea de-a lungul fâșiei de coastă, începând de la vârful Capo d’Anzio până la Capo dell’Arco Muto. Reședința a suferit diverse evoluții și modificări de-a lungul istoriei. În funcție de perioada istorică sau proprietar, s-a schimbat atât de mult, încât se poate spune despre aceasta că a avut diferite faze: faza augustană, faza neroniană, faza domițiană, faza adriana și în final, faza severiană.
În faza neroniană, reședința suferă niște „transformări” pentru a satisface gusturile și plăcerile noului împărat și pentru a-i face șederea în Anzio cât mai plăcută. Locuința, în construcția sa arhitecturală, avea două firide. Acestea găzduiau două statui, inclusiv pe cea a „Fecioarei”, care a fost găsită încă în picioare, în firida de vest. Chiar în spatele promontoriului Capo d’Anzio a fost construit și un dig pentru micile bărci imperiale.
La Fanciulla d’Anzio
Fecioara din Anzio, considerată una dintre cele mai frumoase statui din antichitate, a fost găsită în anul 1878 într-una dintre firidele reședinței Imperiale. Statuia, înaltă de 1,70 m, înfățișează o fată tânără care poartă o tunică ce îi lasă umărul descoperit și o tavă pe care erau așezate câteva obiecte, inclusiv un sul întredeschis și o creangă de laur. Aceste obiecte, precum și poziția fetei, i-au determinat pe cercetători să creadă că era o preoteasă delfică a lui Apollo sau o fată dedicată să poarte obiecte rituale ale cultului dionisiac.
Unde se află și cum se ajunge la Fecioara din Anzio ⇒ Statuia este expusă la Muzeul Național Roman, la primul etaj al Palatului Massimo.
Reședința Adele
Reședința Adele împreună cu reședințele Albani și Sarsina sunt cele trei clădiri de mare interes istoric, arhitectural și cultural din orașul Anzio. Astăzi, în interiorul acestora se află diferite birouri ale Municipalității și faimosul Muzeu al Debarcării Aliate.
Istoria Reședinței Adele
În anul 1594, Papa Clement al VIII-lea i-a însărcinat pictorului Bartolomeo Cesi să readucă orașul Anzio la splendoarea de altădată și să-l ridice din sărăcia în care se afla. În acest fel a fost construită o reședință a familiei în stilul Vignola dându-se, de asemenea, un impuls puternic construirii de noi fabrici și reabilitării patrimoniului imobil al orașului.
După moartea sa, proprietățile papei au trecut pe numele lui Federico Marchiz de Montecelio. Fiind atras de climatul mediteranean din Anzio, care i-a favorizat sănătatea precară, de Montecelio a încercat să înființeze o grădină botanică, lucrare pe care însă nu a reușit să o ducă la bun sfârșit. De-a lungul anilor, noul proprietar al clădirii a devenit Francesco Borghese-Aldobrandini, care a moștenit și feuda lui Nettuno, precum și Reședința Borghese, ce va lua apoi numele de „Adele”, de la numele miresei sale.
Aceasta a trecut, la 5 august 1964, în posesia Municipiul Anzio pentru a fi repartizată ca școală primară și parc public.
Rezervația Naturală Tor Caldara
Rezervația naturală Tor Caldara este o zonă naturală situată în municipiul Anzio, înființată în anul 1988. Rezervația este o adevărată raritate botanică datorită prezenței multor tipuri de arbori, printre care numeroșii stejari de plută. Mai mult, găzduiește și 15 specii diferite de mamifere, 9 specii de reptile, 5 specii de amfibieni și cel puțin 50 de specii de păsări, atât sedentare, cât și migratoare.
Lungimea traseului este de circa 1,5 km, dar are un grad de dificultate scăzut și întregul circuit se face într-o ora și jumătate. Înainte să pornești la drum trebuie să știi că Rezervația este deschisă pentru public doar joia, sâmbăta și duminica, în celelalte zile organizându-se doar excursiile școlare.
Dacă ești în căutarea unei vacanțe în care să te bucuri nu numai de razele soarelui și de marea caldă, ci și de monumentele istorice prezente la fiecare colț, orașul Anzio are întotdeauna porțile deschise pentru oricine dorește să viziteze magnificul oraș al lui Nero.
Bucătărie și restaurante
Peștele este preparatul principal, datorită faptului că orașul Anzio se află chiar lângă port. Cuvintele cheie pentru bucătăria specifică zonei sunt: homari, biban de mare, creveți, midii, care sunt și alimentele pe baza cărora este pregătit meniul restaurantelor. Vei găsi în restaurantele din Anzio atât preparate simple, cât și preparate sofisticate datorită ingredientelor folosite. Vei putea gusta din toate delicatesele cu doar 20-30 de euro.
Dacă dorești sa faci un popas pentru a mânca preparate delicioase, îți sugerăm următoarele restaurante:
- La Stanzetta Ristorante – aici te poți răsfăța cu cele mai bune preparate din pește.
- I fratelloni – un restaurant care îți oferă atât preparate din pește, specifice locului, cât și preparate tipic italienești.
- Da Antonio al porto – pe lângă mesele bogate în pește, aici vei găsi o atmosferă prietenoasă și relaxată.
De asemenea, pentru alte destinații minunate din Italia puteți citi:
- Positano – 5 motive care te vor face să vizitezi această regiune
- Lombardia – locul în care a fost regizat filmul „Call me by your name”
Poți citi acest articol și în italiană, aici.
Surse:
- https://www.romanoimpero.com/2009/06/nerone-54-68.html
- https://it.wikipedia.org/wiki/Fanciulla_di_Anzio
- https://it.wikipedia.org/wiki/Anzio_(citt%C3%A0_antica)#La_villa_imperiale
671 total views, 3 views today