Ana-Maria Popescu – drumul spre câștigarea medaliei de argint de la Tokyo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tokyo este orașul gazdă a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment sportiv ce are loc o dată la 4 ani. România este reprezentată anul acesta de 101 de sportivi talentați și se bucură, deja, de un real succes după ce Ana-Maria Popescu a jucat în finală alături de chinezoaica Sun Yiwen. Deși cea din urmă a obținut aurul, la un punct diferență, Ana-Maria este mulțumită și mândră de munca ei și de întregul său parcurs, declarând:

Am 37 de ani, mă dor toate, m-am chinuit, e cea mai muncită și mai chinuită medalie din toată cariera mea, așa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen. Îmi pasă de bucățica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Și o am, și asta e cel mai important. Și dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulțumită de ce-am reușit să fac. E maxim din ce puteam să fac, la ce pregătire am avut, la ce chin și la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem și pe asta. A fost minunat ce-am reușit să fac astăzi.

 

Ana-Maria Popescu, pe numele ei de fată Ana-Maria Brânză, este o scrimeră română specializată pe spadă. Spada este denumirea unei arme folosite în luptele corp la corp, utilizată pentru lovirea și împungerea adversarului. În antichitate, spada reprezenta o armă de cavalerie.

Fiind o fire băiețoasă, Ana-Maria Popescu și-a canalizat energia în sport, descoperind la vârsta de 10 ani scrima, de care s-a îndrăgostit imediat. Aceasta și-a început cariera la clubul CSS NR.3 Steaua, avându-l ca antrenor pe Radu Szilagyi.

Arma tradițională pentru învățarea acestui sport este floreta, însă, datorită faptului că era stângace, a ales spada, singura armă cu mâner pentru stângaci. Spada i-a adus primul titlu național câștigat la 15 ani la categoria de seniori. În 2001, aceasta a obținut și prima medalie de aur la unul dintre Campionatele Mondiale de Cadeți desfășurat în Polonia.

Drumul ei a continuat, câștigând în anul următor primul loc la Campionatul Mondial de Juniori din Turcia. La vârsta de 17 ani, a fost lăudată pentru măiestria tactică de care a dat dovadă în semifinala cu nemțoaica Imke Duplitzer.

Cariera ei îndelungată și bogată i-a adus titlul de cea mai bună spadasină din lume. Ana-Maria Popescu a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Atena în anul 2004, clasându-se pe poziția a 16-a pe tabel.

Atunci, a declarat că s-a simțit copleșită de prezența marilor campioni, dar nu s-a lăsat bătută. Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a ajuns în finală alături de nemțoaica Britta Heidemann, ocupând poziția a 2-a și obținând argintul. Treisprezece ani mai târziu, la Tokyo, istoria se repetă, fiind învinsă și de această dată în finală.

De-a lungul carierei a trecut și prin momente dificile ce i-au pus în pericol sănătatea. Aceasta a fost diagnosticată cu tendinită, inflamație a tendonului, ulterior, fiind tratată în Franța și intrând într-un program de refacere.

Cu toate acestea, Ana-Maria Popescu a dat dovadă de putere, de dorința de a fi cea mai bună și de consecvență. Aceasta merită respectul tuturor românilor, fiind cea mai bună campioană la scrimă, cu un număr de 21 de medalii, 10 dintre ele fiind de aur.

Medalia de argint de anul acesta îi aduce avansarea în grad (gradul de colonel) și premiul de 50.000 de euro oferit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

După reușita Anei, Ion Țiriac a declarat:

Eu am fost acolo, la treaba aia cu argintul şi niciodată n-am luat aurul. Şi ştiu ce e pe dinăuntru, oricât ai spune pe dinafară, însă femeia aia merita.

Citește și despre Larisa Iordache, gimnasta română și evoluția ei la Tokyo.

SURSE:

Ana-Maria Popescu Ana-Maria Popescu

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *