28 august 2021 – Aerodromul de la STĂNEȘTI – TÂRGU JIU, reașezat pe harta istoriei Aeronauticii Române

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
O inițiativă de suflet la STĂNEȘTI – GORJ. După mai bine de 70 de ani, Asociația Excelsior, în parteneriat cu Primăria Stănești și Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, cu sprijinul dezinteresat al multor iubitori ai aviației, încearcă să readucă aviația și zborul pe această locație de tradiție a Aeronauticii Române.

 

Cu această dorință arzătoare, pe data de 28 august 2021, pe vechiul teren de zbor de la Stănești, reamenajat cu entuziasm de organizatori, va avea loc primul eveniment aviatic -FlyIn-, dedicat celebrului pilot de vânătoare din Primul Război Mondial, Căpitanul Aviator VASILE CRAIU, fiu al plaiurilor Gorjene.

La eveniment și-au anunțat participarea Forțele Aeriene Române (Baza 71 Aeriană „General Aviator Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov), Aeroclubul României (cu Șoimii României – Hawks Of Romania), INCAS (Institutul Național de Cercetări Aerospațiale), SSAvC (Școala Superioară de Aviație Civilă). Veți putea urmări evoluțiile avioanelor MIG-21 LANCER, IAK 52 și a elicopterelor militare și civile IAR -330 și 316 B.

Organizatorii vă vor încânta privirile și cu simulatoare de zbor, drone, expoziții, acrobații, artificii, saltul cu parașuta în tandem, zborul cu balonul cu aer cald, precum și plimbări cu avionul.

La eveniment vor concerta THE MOTANS & EMMA.

Este de menționat faptul că, în luna iunie 1940, elevii din anul II  din Şcoala de ofiţeri de Aviaţie au fost dislocați din Bucureşti la Târgu Jiu, având la dispoziţie pentru executarea zborului de instrucţie aerodromul de la Stăneşti, comună aşezată pe malurile Suşiţei şi Preajba, aflat în apropierea oraşului, pe drumul spre Târgul Cărbuneşti, sălile de clasă şi dormitoarele fiind amenajate în clădirea unei şcoli din apropierea gării. În această perioadă instrucţia în zbor a elevilor s-a desfăşurat pe aeronave tip „Fleet”, „IAR 27” şi puțin timp pe „Potez XXV”.

Aerodromul a fost utilizat, în funcție de nevoile operative, pe toată perioada războiului, iar după 23 August 1944, la Târgu Jiu, a funcționat comandamentul Regiunii 2 Aeriană, care subordona operativ și administrativ formațiunile de aeronautică dislocate, în cea mai mare parte, pe aerodromurile din vestul Multeniei.

Căpitanul aviator VASILE CRAIU, s-a născut în frumoasa localitate de la poalele Munților Parâng, Novaci, la 31 decembrie 1894, dintr-o familie originară din Transilvania, care emigrase în Regatul României datorită persecuțiilor autorităților austro-ungare. În calitate de elev al Școlii de Ofițeri de Infanterie din București a participat la Campania Armatei Române din Bulgaria în Cel de-Al Doilea Război Balcanic, pentru faptele sale de arme fiind decorat cu Medalia „Avântul Țării”.

După absolvirea școlii militare, atras de zbor, a parcurs cursurile Școlii Militare de Pilotaj, fiind brevetat ca pilot militar la 13 august 1915. S-a distins ca pilot de vânătoare în luptele aeriene din vara de foc a anului 1917, fiind locțiitor și ulterior, avansat la excepțional la gradul de căpitan, comadant al Escadrilei N 10, din cadrul Grupului 3 Aeronautic Galați.

Creditat cu 2 victorii aeriene omologate, posesor al celor mai înalte distincții de război, Ordinul „Steaua României” și Ordinul „Mihai Viteazul”, alături de alte numeroase distincții de război, românești sau aliate, Căpitanul aviator VASILE CRAIU va rămâne în conștiința zburătorilor români printre cei mai vestiți piloți de vânătoare, curajul și îndrăzneală în luptă, alături de noblețea caracterului său de bun român, aducând prin acțiunile sale sublime și eroice, faimă aripilor tricolore.

Pământul drag la României, pentru care luptase fără să-și precupețească viață în război pentru a-l apăra s-a deschis, primind suprema Sa jertfă, în timp de armistițiu, la 11/24 August 1918. A fost înmormântat cu înalte onoruri militare în cimitirul din Bârlad, iar la 23 noiembrie 1927, gorjenii i-au adus rămășițele pământești la Târgu Jiu, pe care le-au reînhumat în Cimitirul Eroilor.

Numele marelui aviator îl mai regăsim între eroii aerului care dăinuiesc spre aducere-aminte pe placa de bronz a Monumentului Eroilor Aerului din București, dar, spre nefericirea noastră, mormântul eroului a rămas necunoscut. Oare manifestarea de la Stănești nu este, ÎN SFÂRȘIT, momentul recunoașterii și reașezării celui care a fost EROUL CĂPITAN AVIATOR VASILE CRAIU în panteonul de valori a GORJULUI?

Felicităm organizatorii pentru lăudabila inițiativă, succes deplin profesioniștilor care vor aduce încântare prin evoluții aeriene de excepție, îndemnăm locuitorii gorjeni, și nu numai, să ia parte în număr mare la eveniment, spre împlinirea muncii inimoșilor promotori, „CER SENIN” și SPOR ÎN TOATE TUTUROR.

Citește și: 41 de ani de la înfiintarea Grupului de Aviație Școală Legătură (Faza 1) Focșani

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *