A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la vârsta de 96 de ani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Astăzi, 8 septembrie 2022, s-a stins din viață Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la vârsta de 96 de ani. Medicii reginei  au devenit îngrijorați cu privire la starea ei de sănătate, recomandând supraveghere medicală la Castelul Balmoral din Scoția.

Regina Elisabeta a II-a a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A devenit regină la data de 6 februarie 1952, la frageda vârstă de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Prințul Charles, după o domnie de 70 de ani a reginei, devine mâine, 9 septembrie 2022, noul rege al Marii Britanii, ca urmare a stingerii din viață a suveranei.

Câteva dintre cele mai importante date despre viața Reginei

  • Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată la data 2 iunie 1953. Anul acesta a împlinit 70 de ani, devenind cel mai longeviv monarh din istoria Monarhiei Marii Britanii.
  • Regina Elisabeta s-a născut în timpul domniei bunicului său, George al V-lea.
  • Nu existau așteptări ca Regina Elisabeta a II-a să ajungă la tron, însă acest lucru a fost posibil în urma abdicării unchiului său, Edward, Duce de York, care era următorul în succesiune și a domnit sub numele de Edward al VIII-lea. Edward a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu Wallis Simpson, ceea ce a făcut ca tatăl Elisabetei, Albert, să preia tronul, grăbind astfel succesiunea Elisabetei la titlul de regină.
  • Regina și Prințul Philip au fost căsătoriți timp de 73 de ani. În 2021, Prințul Phillip s-a stins din viață. Alături de acesta a avut patru copii: Charles, Anne, Andrew și Edward.
  • A avut o singură soră, Prințesa Margareta.
  • Regina Elisabeta a dispus de șase reședințe regale: Castelul Windsor, Palatul Buckingham, Castelul Balmoral, Casa Sandringham, Palatul Holyrood, Castelul Hillsborough.
  • 15 Prim-Miniștri britanici s-au succedat în timpul domniei sale.

Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea tuturor, nu doar pentru că a fost Regina care a condus un imperiu, ci și pentru felul în care și-a trăit viața. 

 

Citește și:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *