ARPIA Focșani – 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor și ținutul Buzău

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
80 de ani, 22 iunie
La 22 iunie se împlinesc 80 de ani de la declanșarea războiului sfânt pentru eliberarea teritoriilor românești pierdute în condițiile dramatice ale dezmembrării României Mari din vara de foc a anului 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.

 

Onoarea declanșării acțiunilor de luptă, în dimineața zilei de 22 iunie 1941, cu trecerea vremelnicei frontiere de către toate formațiile de aviație la orele 04.00, a aparținut Grupării Aeriene de Luptă din Aeronautica Regală Română.

Misiunile aeriene de luptă victorioase, încheiate în ziua de 16 octombrie 1941, după eliminarea amenințării din flancul de sud al dispozitivului de luptă reprezentată de puternica grupare sovietică dispusă la Odessa, s-au desfășurat, în cea mai mare parte, de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor – Punctul de Comandă al Grupării Aeriene de Luptă, 3 (trei) Flotile de Aviație și 2 (două) Escadrile independente și Ținutul Buzăului – o Flotilă de Aviație.

Asociația Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), Filiala Focşani – Vrancea, consecventă în demersurile sale, continuă și în anul 2021 activitățile de promovare a istoriei și valorilor Aeronauticii Naționale și Armatei Române în arealului vrâncean, cu scopul de a menţine treaz spiritul aeronautic şi de a promova, cu modestele noastre puteri, valorile perene ale istoriei neamului nostru, ale Armatei şi ale Forţelor Aeriene Române, aici, la Poarta Moldovei.

În acest sens, avem în vedere promovarea evenimentului reper al istoriei Aeronauticii și Armatei Române cu impact și la nivelul comunității vrâncene, respectiv 80 DE ANI DE LA DECLANȘAREA OPERAȚIILOR GRUPĂRII AERIENE DE LUPTĂ PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI DE PE AERODROMURILE DIN POARTA FOCȘANILOR ȘI ȚINUTUL BUZĂU, precum și eroismul legendar al militarilor români din DIVIZIA 6 INFANTERIE FOCȘANI în luptele pentru eliberarea BUCOVINEI.

Manifestările dedicată acestui reper istoric național pentru declanșarea luptei pentru reîntregirea României și omagierea eroismului legendar și jertfei aviatorilor militari participanți la dramaticile confruntări aeriene declanșate de Gruparea Aeriană de Luptă în dimineața zilei de 22 iunie 1941 se vor desfășura în două etape, respectiv:

09.00 – 11.00, la PAROHIA ”SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA”, CATEDRALA FOCȘANI, cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care va cuprinde următoarele repere esențiale:

  • SLUJBA SPECIALĂ DE POMENIRE A EROILOR AVIATORI ȘI MILITARILOR DIVIZIEI 6 INFANTERIE FOCȘANIPreasfințitul Părinte Paroh Florentin RĂUȚĂ, Parohia ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”, Focșani;
  • 22 Iunie 1941 – O zi astrală în istoria neamului românesc, Comandor marină (ret.) prof. univ. Dr. JIPA ROTARU – membru al Academiei Oamenilor de Știință din România;
  • Acțiunile de luptă ale Aviației Militare de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor în prima zi de război, Comandor aviator (rez.) lect. univ. dr. Jănel TĂNASE – vicepreședinte al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, Focșani;
  • Divizia 6 Infanterie din Poarta Focșanilor la Nistru și Odessa, Colonel Neculai ȘERBAN – comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea ”Regele Carol I”.

11.00 – 12.00,  aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene vor survola Municipiului Focșani, rememorare a misiunilor aeriene declanșate și executate de marile unități și unități ale GRUPĂRII AERIENE DE LUPTĂ, dislocate pe aerodromurile din această zonă de operații, acum 80  de ani.

 

Comunicat de presă

Informații trimise de Vicepreşedintele ARPIA Focșani, Comandor (rez.)  lect. univ Jănel TĂNASE 

 

Mai multe despre ARPIA Focșani, aici.

80 de ani 80 de ani 80 de ani

 1,194 total views,  1 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *