Elisabeta I, ultimul monarh al Casei Tudor, este, în ciuda originilor contestabile, un nume care răsună cu mândrie și bucurie în inimile englezilor. Elisabeta I este, alături de mama ei, Anne Boleyn, întruchiparea citatului „A queen will always turn pain into power” /„O regină mereu va transforma suferința în putere.” – Minds Journal
De fapt, a fost de-a lungul istoriei atât de admirată pentru schimbările pe care le-a adus în Anglia, încât unii contemporani și-o amintesc pe Elisabeta drept prima regină încoronată a Angliei (în realitate, sora ei vitregă, Maria Tudor și Lady Jane Grey, regină pentru doar 9 zile, au fost primii monarhi de sex feminin ai Regatului Angliei).
Dar care sunt originile celei care a adus stabilitate în Anglia în aproape 50 de ani de domnie sub denumirea de „Gloriana” sau „Regina Fecioară” ?
Elisabeta I – O copilărie distrusă
La vremea nașterii sale, Henric avea o fiică din prima căsătorie cu Catherine de Aragon care era admirată de popor pentru pietatea și virtutea sa. Deși căsătoria cu Catherine a fost anulată și Maria Tudor și-a pierdut dreptul la succesiune în detrimentul surorii sale mai mici, Elisabeta, numele său pe lista de succesiune nu avea să rămână cert prea mult timp.
Când Elisabeta nu avea nici 3 ani , tatăl său i-a executat cu brutalitate mama, lucru care nu i-a schimbat doar statusul de prințesă într-unul de bastardă, dar i-a schimbat ireversibil concepțiile despre iubire și mariaj. Cea de-a treia soție a lui Henric, Jane Seymour, i-a dat acestuia fiul atât de mult dorit, Eduard al VI-lea al Angliei, astfel încât în cursa pentru putere numele ei ar fi figurat pe locul trei.
View this post on Instagram
A post shared by ???????????????? ???????????????????????????????????????????? (@tudormonarch)
Viața Elisabetei nu a fost niciodată ușoară, fiindu-i întotdeauna amintit faptul că uciderea lui Anne Boleyn a fost o acțiune lăudată de poporul englez. Maria Tudor și-a iertat tatăl pentru durerea și dezonoarea pricinuite lui Catherine de Aragon. Visând toată viața la o familie unită și căsătorie, Elisabeta a dovedit încă din copilărie o înțelepciune prematură pentru anii ei, pragmatism pe care l-a menținut și în anii de domnie:
I never forgave my father for what he did to my mother. He thought Anne would give him a son. When she *only* gave him me , he had no more use for her or her head. My mother’s blood staining the hands of so many nobles that I risk losing my throne if I so much as mention my mother’s name. I must smile in the face of her butchers. Always’s my father’s daughter (…) but in my heart, I can be so much more.
Nu mi-am iertat niciodată tatăl pentru ce i-a făcut mamei. A crezut că Anne îi va naște un fiu. Când m-a avut doar pe mine, nu a mai avut nevoie de ea sau de capul ei. Sângele mamei mele pătează mâinile atâtor nobili, încât risc să-mi pierd tronul doar aducându-i numele în discuție. Trebuie să zâmbesc în fața celor care au omorât-o. Mereu fata tatălui meu (…) dar în adâncul inimii mele, știu că pot fi mult mai mult de atât. (referindu-se la mama ei, Anne Boleyn)
Reign (2013-2017)
Elisabeta I: Iubire și Pericol
Dacă Elisabeta și-ar fi exprimat în mod deschis afecțiunea față de o femeie atât de urâtă de popor, asta nu ar fi atras decât antipatia supușilor ei. În schimb, Elisabeta a ales modalități mai subtile de a-și arăta afecțiunea, purtând la gât vechiul pandantiv al mamei sale cu inițiala „A” și ordonând, în timpul domniei, refacerea portretelor cu Anne Boleyn.
Elisabeta I a avut o educație regală în care a fost îndrumată spre interpretarea muzicii, spre studiul limbilor, al pieselor de teatru și a dansului. Cu toate că după ce și-a obținut moștenitorul la tron, Henric a încercat să consolideze relația cu fiicele sale și, la insistențele celei de-a șasea soții, Catherine Parr, le-a redat dreptul la succesiune, la tron nu a urmat Elisabeta.
Chiar după moartea fratelui său, Eduard, puterea a fost revendicată de sora sa Maria, care deși fusese primită cu brațele deschise de către popor în numele admirației pentru mama sa, fanatismul religios și trecutul sumbru au făcut-o un conducător sângeros, „Bloody Mary”. Faptul că aproape de sfârșitul vieții nu avea niciun urmaș, a îndemnat-o pe Maria să o întemnițeze pe Elisabeta I, ca amenințare la adresa domniei ei, fiind aproape de a o condamna chiar la moarte pentru a se asigura că pe tronul Angliei nu va mai urca un conducător protestant.
Împotriva tuturor așteptărilor
În ciuda dorințelor ei, Elisabeta era următoarea pe lista de succesiune și cu sânge de Tudor, astfel încât la moartea Mariei Tudor, Elisabeta I a fost încoronată ca regină a Angliei la 25 de ani și a condus-o timp de 44 de ani (1558 – 1603). La momentul preluării puterii, vistieria regală fusese aproape golită de tatăl ei în încercările sale armate de cucerire a Franței, ca apoi, la sfârșitul domniei, această femeie să fie motivul pentru care Anglia devenise la sfârșit de secol XV – început de secol XVI cea mai importantă putere a lumii.
Domnia Elisabetei a fost marcată de scepticism: nobili se îndoiau că o femeie ar putea conduce singură Anglia (predecesoarea ei fiind amintită pentru politica sângeroasă). De asemenea, i se reamintea constant că originea sa nu este 100% regală din cauza mamei sale, Anne Boleyn, și că nimeni nu o preferase pentru ocuparea tronului.
Fiind descendenta unor personalități puternice și carismatice, Elisabeta I a făcut mai mult decât să supraviețuiască încercărilor de asasinare, bârfelor și comploturilor: a restabilit pacea, a adoptat o politică cumpătată privind atât catolicismul, cât și protestantismul, a readus stabilitatea în Anglia, iar domnia Elisabetană a scos la lumină lucrările lui Christopher Marlowe și ale lui William Shakespeare.
Știu că am corpul unei femei slabe, dar am inima și stomacul unui rege și al unui rege al Angliei.
În ciuda insistențelor de a se căsători, fiind la momentul încoronării cea mai dorită femeie din Europa, ea și-a păstrat raționamentul din copilărie:
Because of what happened, I shall never marry.
(Jeune Élisabeth, The Tudors)
Din cauza acestor întâmplări, nu mă voi căsători niciodată.
(Tânăra Elisabeta, The Tudors)
Ea a refuzat să se căsătorească, ceea ce i-a adus numele de „Regina Virgină”. Însă nu doar dorința de a se răzbuna pe tatăl ei, prin a aduce pieirea dinastiei Tudor, au îndemnat-o să aleagă calea singurătății, ci și gândirea modernă:
It is a fact of our time, a man rules his wife, even if his wife is a queen. I will not be laid low by any man. I will not be ruled by anyone.
Este un adevăr al acestor vremuri, un bărbat își controlează nevasta, chiar dacă nevasta lui este regină. Nu voi fi ținută ascunsă de niciun bărbat. Nu voi fi controlată de nimeni.
Reign (2013-2017)
O femeie cu o gândire modernă
A fost o femeie ambițioasă și conștientă de pericolul pe care un mariaj l-ar fi adus la adresa domniei sale.
Mintea i-a fost „otrăvită” din fragedă copilărie cu idei precum cea că o femeie nu are o valoare adevărată decât pe post de obiect de schimb și producătoare de copii. Elisabeta I a vrut să arate lumii întregi că ea este un conducător remarcabil, puternic și notabil.
I will show England their leader is fierce and brilliant and strong . I will draw them to me and they will love me and thank me for loving only them.
Le voi arăta oamenilor Angliei că liderul lor este feroce, inteligent și puternic. Îi voi atrage către mine și mă vor iubi și-mi vor mulțumi că îi iubesc doar pe ei.
Reign (2013-2017)
Singura sa dragoste declarată au fost regatul și supușii săi:
I have already joined myself in marriage to a husband, namely the kingdom of England.
Deja sunt căsătorită cu regatul Angliei.
(Elisabeta I către Parlament)
Historia.ro susține că Elisabeta I este monarhul britanic cel mai des reprezentat în filme și seriale, atât pentru prosperitatea adusă în Anglia (punctul culminant al domniei sale a fost în anul 1588, când englezii au înfrânt Invincibila Armada), cât și pentru inspirația pe care o regină care a trăit acum aproape jumătate de mileniu o reprezintă pentru orice femeie căreia nu îi este frică să își trăiască viața la potențialul maxim.
View this post on Instagram
A post shared by ⚜️ Parlons Histoire et Art ! ???? (@parlonshistoiredesarts)
În plus, puteți citi articolul despre viața mamei sale: 485 de ani de la moartea lui Anne Boleyn, faimoasa regină care a schimbat Anglia.
Surse: