7 cărți de Nobel care merită citite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
modernidad, modernitate, ciganos, gitanos, iluminismul , André Maurois, Faust, modernitate, cărți de Nobel, carti de Nobel, livres Nobel, littérature, proverbe, literatura, livres Nobel,livros do prêmio Nobel, biblia, book, bible, scripture-1210030.jpg
pixabay.com

Gustul pentru literatură este diferit de la o persoană la alta, dar când vine vorba de lucrările autorilor nominalizați la premiul Nobel, lucrurile sunt clare, de aceea vă propun ca lectură 7 cărți de Nobel care merită citite.

Premiul Nobel pentru literatură este acordat în fiecare an unui autor pentru întreaga sa operă. Alături de premiu, autorul primește din partea juriului și motivația pentru care opera sa a fost premiată. 

1. Bătrânul și marea de Ernest Hemingway

Autorul a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1954, iar motivația juriului pentru acest roman este următoarea:

Pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în «Bătrânul și marea» și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan.

Prima în lista celor 7 cărți de Nobel care merită citite, „Bătrânul și marea este un roman în care este spusă povestea unui bătrân pescar sărac, care, după 84 de zile de ghinion a reușit să prindă un pește uriaș, dar nici atunci norocul nu a fost de partea lui. După 2 zile și 2 nopți de luptă cu rechinii care-i amenințau captura, bătrânul a ajuns la mal istovit și doar cu scheletul peștelui legat de barcă.

 

2. Eseu despre luciditate de José Saramago

Saramago a primit premiul Nobel în anul 1998, iar motivația juriului a fost:

Pentru parabolele sale susținute de imaginație, compasiune și ironie, ne dă posibilitatea continuă să înțelegem o realitate iluzorie.

A doua în lista celor 7 cărți de Nobel care merită citite, „Eseu despre luciditate” este un roman cu tentă politică care redă alegerile din capitala unei țări imaginare, dar fenomenul este cât se poate de real. Este spusă povestea despre luciditatea cetățenilor care își pierd încrederea în societate.

 

 

3. Străinul de Albert Camus

Albert Camus a fost câștigătorul premiului Nobel în anul 1957, motivația din partea juriului fiind:

Pentru importanta lui creație literară, care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră.

În romanul „Străinul” este exploatat conceptul filosofic al absurdului și al existențialismului. Este descrisă o crimă săvârșită fără conștiință.

 

 

4. Împăratul muștelor de William Golding

În opinia mea, a patra carte în lista celor 7 cărți de Nobel merită citită, fără dar și poate, „Împăratul Muștelor”, a primit premiul Nobel în anul 1983 și a primit următoarea motivație:

Pentru romanele sale, care cu perspicacitatea unei arte narative realiste, dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția din lumea de azi.

În acest roman este analizată psihologia individuală dar și cea de grup. Fără ajutorul unui adult, un grup de băieți eșuat pe o insulă pustie nu reușește să se organizeze, aceștia devenind violenți. Autorul demonstrează că natura umană o are la bază pe cea sălbatică. 

 

 

5. Dragostea în vremea holerei de Gabriel García Márquez

Consider că locul 5 în lista celor 7 cărți de Nobel care merită citite este „Dragostea în vremea holerei”. Gabriel García Márquez a luat premiul Nobel în anul 1982, cu motivația juriului:

Pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent.

În roman este transpusă o impresionantă poveste de dragoste. Relația dintre Florentino și Fermina este interzisă de tatăl fetei. După 5 decenii, timp în care fiecare și-a văzut de viața lui, cei doi se reîntâlnesc și încearcă din nou să se cunoască.

 

 

6. Șoareci și oameni de John Steinbeck

Cartea care se află pe locul 6 în lista celor 7 cărți de Nobel care merită citite, a primit următoarea motivație din partea juriului:

Pentru scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită.

Este un roman clasic, care prezintă povestea emoționantă a doi bărbați diferiți atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental. În ciuda acestor diferențe, cei doi leagă o prietenie ideală.

 

7. Siddartha de Herman Hesse

Chiar dacă nu este prima în lista celor 7 cărți de Nobel care merită citite, această carte a fost premiată în anul 1946, primind următoarea motivație din partea juriului:

Pentru inspiratele sale scrieri care, crescând în îndrăzneală și putere de pătrundere exemplifică idealuri umanitare clasice și înalte calități ale stilului.

Roman inițiatic, îl are în centrul acțiunii pe tânărul Siddartha, acesta fiind nemulțumit de nivelul spiritual dobândit în casa părintească. Siddartha pleacă alături de doi sărmani și se concentrează asupra spiritului, pentru a-și atinge propria iluminare.

Să citești cărți, mai ales cărți de Nobel, este cel mai plăcut mod de a-ți petrece timpul liber. Fiecare carte citită constituie o treaptă spre cunoaștere.

Ca să rămânem în universul cărților, vă recomand să citiți acest articol despre 8 cărți care merită citite.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *