Filmul este arta de a transmite un mesaj cu ajutorul imaginii. Inventatorii acestei arte au fost frații Lumière, care au creat o adevărată industrie cinematografică.
În prezent, cinematografia este foarte complexă. Cu ajutorul tehnologiei, aceasta îmbină mai multe arte la un loc, oferind spectatorului proiecția unei creații spectaculoase. Valoarea unui film este dată de criticii de film, cu ocazia participării la diferite festivaluri.
Vă propun să cunoaștem tema a 6 dintre cele mai premiate filme românești, care au primit numeroase aprecieri din partea criticilor și diferite premii la cele mai cunoscute festivaluri.
1. 4 luni 3 săptămâni și 2 zile (2005)
4 luni 3 săptămâni și 2 zile este regizat de Cristian Mungiu și dezvăluie drama unei studente care, cu ajutorul prietenei sale, încearcă să facă un avort, ilegal la acea vreme. Acțiunea este plasată în ultimii ani ai regimului comunist. Producția a apărut în anul 2005, iar în anul 2007 a participat la festivalul internațional de film din Transilvania. A fost nominalizat la categoria Cel mai bun film străin, la Globul de Aur și la Premiile César.
Datorită realizării cinematografice, povestea a fost recunoscută pe plan internațional, fiind premiată cu premiile Palme d’Or și Fipresci la Festivalul de la Cannes. Pe lângă această recunoaștere, a primit și aprecierea criticilor, situându-se în topul a mai multor publicații și chiar pe primul loc în New York Times.
2. Moartea Domnului Lăzărescu (2005)
Moartea Domnului Lăzărescu este regizat de Cristi Puiu și este cel mai apreciat film al regizorului. Inspirat dintr-un caz real, este clasificat la categoria tragi-comedie și comedie neagră și prezintă povestea unui pensionar alcoolic care locuiește singur. Bătrânul solicită salvarea, care îl plimbă de la un spital la altul. Primit într-un târziu la un spital, este operat pe creier, dar moare din cauza unui neoplasm la ficat. Pentru această producție, regizorul a primit premiul Un Certain Regard de la Festivalul de la Cannes din 2005 și multe premii în Chicago, Copenhaga, Reykjavik, Motovun și Los Angeles.
3. Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
Regizat de Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii este un lungmetraj, produs de către Strade Film, în coproducție cu Les Films Pelléas (Franța). Filmul surprinde o mică comunitate de lângă București în pragul Revoluției din 1989, însă accentul este pus pe schimbările la care iau parte doi frați. În anul 2007, a reprezentat România la secțiunea Cel mai bun film străin, iar în 2006 printre premiile obținute se numără Un Certain Regard pentru cea mai bună interpretare feminină și 4 premii Gopo.
4. A fost sau n-a fost? (2006)
Regizat de Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost? este o comedie satirică și dramă și prezintă cercetarea unui jurnalist pentru a afla adevărul cu privire la Revoluția din 1989. Mai exact, acesta vrea să afle dacă în orașul său, Vaslui, a fost sau nu o mișcare revoluționară ca cea de la București și Timișoara. A câștigat mai multe premii, cele mai importante fiind trofeul Caméra d’Or și premiul Label Europa Cinema la Cannes în 2006. A obținut trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiție, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc și Premiul publicului.
5. Aurora (2010)
Cristi Puiu este regizorul și, totodată, personajul principal din Aurora. Se prezintă povestea unui bărbat, care trece printr-o perioadă dificilă cauzată de divorț. Criticii spun că este vorba despre o poveste despre crime, dar nu este chiar așa. Este prezentat ca un film polițist, privit dintr-o altă perspectivă. A fost nominalizat la Un Certain Regard, a primit premiul Gilles Parrondo – Cel mai bun design de producție și nominalizarea Grand Prix Asturias – Cel mai bun film.
6. Eu când vreau să fluier, fluier (2010)
Eu când vreau să fluier, fluier este o dramă cinematografică în regia lui Florin Șerban. Prezintă drama unui tânăr condamnat la închisoare pentru furt, care înainte de eliberare află de intenția mamei sale de a-l lua pe fratele său mai mic cu ea în Italia, unde aceasta își găsise de lucru. Pentru a preîntâmpina această situație, răpește o asistentă socială, care îl consiliase și amenință că o omoară dacă mama sa îl va despărți de fratele mai mic. Producția a fost nominalizată pentru Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2010, la aceeași ediție primind Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint).
Aceste producții merită văzute, fie că alegem să le vedem la cinema sau acasă. Ele redau într-un mod artistic realitatea românească așa cum este ea: un amestec între dramă și umor.
Surse:
Vezi și: Cu drag, Van Gogh – magia primului film pictat în întregime.