169 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale și 5 piese care merită amintite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ion Luca Caragiale, este cu siguranță, cel mai mare dramaturg al României. Anul acesta, la data de 1 februarie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea marelui scriitor. 

Spre surprinderea tuturor, Ion Luca Caragiale a fost și negustor. Din cauza situației financiare precare, a fost nevoit să abandoneze liceul, deși era premiant. Pasiunea pentru operele teatrale l-a motivat nu doar să abordeze subiecte similare, ci și să fie unul dintre principalii fondatori a Teatrului Național din București, ulterior și director al acestuia. Înainte de toate, acesta a fost revizor școlar pentru județele Neamț și Suceava. Nimeni nu s-ar fi gândit, la vremea respectivă, că va avea parte de o glorie tumultoasă.

Pe lângă lucrurile mai puțin știute despre care am menționat, vă prezentăm și câteva dintre cele mai cunoscute piese de teatru, care ne-au făcut, de-a lungul timpului să îl apreciem. Așadar, iată câteva dintre piesele de teatru cele mai remarcabile scrise de Ion Luca Caragiale.

1. O scrisoare pierdută

O scrisoare pierdută, după cum se știe, este o operă foarte cunoscută, care încă se bucură de un mare succes. Piesa reușește să ajungă la inimile noastre prin satira adusă societății reprezentată de tipologiile umane ale personajelor care interacționează. Acestă piesă de teatru este structurată ca o comedie. aparent ușoară, care conturează profilul societății.  Sarcasmul piesei, merge până la numele peiorative date personajelor, cum ar fi  Farfuridi sau Brânzovenescu. De asemenea, abordarea situaților în care sunt puse personajele, atinge, deseori, penibilul.

2. O noapte furtunoasă

La fel de cunoscută este și piesa O noapte furtunoasă, care a apărut în revista Convorbiri Literare, a societății literare Junimea. Aceasta a fost catalogată ca fiind una dintre marile comedii de moravuri ale lui Caragiale. Bazându-se pe celebra expresie „quid pro quo”(schimb de favoruri), provenită din limba latină, Jupân Dumitrache ia drept inamic al onoarei sale pe Rică. In acest timp, soția sa, Veta, îl trădează cu Chiriac, calfa și omul său de încredere, iar Rică, aventurierul, o „asaltează”, de fapt, pe cumnata chiristigiului.

3. D’ale carnavalului

Piesa D’ale carnavalului a fost scrisă cu scopul de a ajunge jurizată la concursul organizat de Teatrul Național din București, care a și câștigat marele premiu. Opera reprezintă tot o comedie, după cum ne-a obișnuit Caragiale, iar întâmplarea se petrece la București, în timpul unui carnaval. Comicul de situație este destul de des întâlnit pe tot parcursul piesei de teatru, prezentându-ne triunghiuri amoroase ce se suprapun.

4. Hatmanul baltag

Ion Luca Caragiale a scris libretul operei bufe “Hatmanul Baltag”, pe muzica lui Eduard Caudella, în colaborare cu bunul său prieten și coleg din societatea Junimea, Iacob Negruzzi. Structurată în 3 acte şi 5 tablouri, a fost jucată, în premieră, în anul 1884, pe 1 martie. Opera prezintă un subiect preluat din una dintre nuvelele lui Nicolae Gane, care l-a rândul său a fost inspirat de Charles Dickens. La vremea sa, opera s-a bucurat de un real succes, deși nu a fost citată printre piesele dramatice reprezentative ale marelui autor.

Putem spune că acţiunea este una previzibilă. Avem parte de o dragostea împărtăşită, care se finalizează cu o nuntă, continuând cu o căsnicie din care rezultă 7 copii. Cum era de așteptat, avem parte de certuri și împăcări, între cei doi soţi, toate acestea alternând cu micile încurcături de natură comică ale întâmplărilor din planul secundar.

5. Năpasta

Ultima piesă de teatru scrisă de Ion Luca Caragiale a surprins publicul, reprezentând o dramă. A fost și prima piesă românească jucată în altă limbă.  Pentru această operă, Caragiale a fost acuzat de plagiat, dar avocatul său, Barbu Ștefănescu Delavrancea, l-a scăpat de pedeapsă. Temele și motivele acestei drame sunt vaste, ele denotă lacunele societății, precum dorința de răzbunare, dar și diversele aspecte ale suferinței.

Numeroasele nuvele, povestiri și schițe, dar nu în ultimul rând piesele de teatru, l-au făcut  pe marele scriitor Ion Luca Caragiale să ajungă post-mortem membru al Academiei Române.

Surse:

Citește și despre Mihai Eminescu-Luceafărul poeziei românești

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *