41 de ani de la înfiintarea Grupului de Aviație Școală Legătură (Faza 1) Focșani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Aviație

 

O ISTORIE PE CARE NU PUTEM SĂ O DĂM UITĂRII
GRUPUL DE AVIAŢIE ŞCOALĂ LEGĂTURĂ (FAZA I) FOCȘANI
25 IULIE 1980 – 15 NOIEMBRIE 2001

 

Grupul de Aviaţie Şcoală Legătură (faza I) FOCȘANI a luat fiinţă ca rezultat al mutaţiilor de ordin structural care au marcat Aviaţia Militară, inclusiv şcoala de aviaţie, la începutul deceniului IX, din veacul trecut.

Actul de naştere al unităţii l-a constituit Ordinul şefului Marelui Stat Major nr. CL 00895 din 25 iulie 1980, care consfinţea înfiinţarea Grupului Aviaţie Şcoală Legătură (Faza I), în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, cu dislocarea pe aerodromul Focşani.

Alegerea acestei locaţii pentru desfăşurarea zborului cu elevii şcolii de aviaţie, în faza I de pregătire pe avioane cu motor, nu este deloc întâmplătoare. Aerodromul Focşani, dispus în partea de sud-est a municipiului, continua astfel tradiţia structurilor de şcoală care funcționaseră anterioar, dispunea de o suprafaţă relativ netedă, cu o structură a solului aproximativ uniformă pe toată suprafaţă, cu elemente care favorizează o bună infiltraţie a apei după ploi abundente, permiţând decolarea şi aterizarea avioanelor de şcoală, a celor cu capacitate medie de transport şi a elicopterelor de toate tipurile.

Raionul de zbor al acestui aerodrom, caracterizat prin existenţa unor forme diversificate de relief, câmpie, luncă, deal, munte, dar şi a unor repere importante de suprafaţă şi liniare, a permis instruirea complexă a elevilor în medii aeriene diversificate, dar şi orientarea cu uşurinţă pe timpul zborului de instrucţie. Totodată, prin structura sa, în această zonă de zbor, au putut fi organizate până la zece zone de lucru, ceea ce a permis instruirea unui număr mare de elevi, fără să fie afectată securitatea zborului.

În primii zece ani de activitate, acţionând cu 3 escadrile de aviaţie şcoală faza I, 2 pe aerodromul Focşani şi 1 escadrilă pe aerodromul Boboc, dotate cu avioane de concepţie şi construcţie românească IAR 823 şi motoplanoare IS 28 M2, iar din anul 1986 cu avionul Iak 52, dispunând în medie de 45 de piloţi, instructori de zbor, 100 de ingineri şi maiştri militari de aviaţie şi 100 de cadre militare specializate în asigurarea zborului, grupul a pregătit în faza I de instruire în zbor, în fiecare an, în medie 100 de elevi piloţi, activi şi de rezervă, executând peste 50 000 ore de zbor.

În perioada 1981-1982, personalul grupului a participat la Misiunea aeriană ”SIRIUS” din Angola, care a constituit și prima misiune externă a Armatei Române după cel de-Al Doilea Război Mondial, înființând, la 11.000 km de țară, Şcoala de Aviaţie din Angola, contribuind la creşterea prestigiului internaţional al şcolii româneşti de aviaţie.

Din anul 1985, personalul grupului a început procesul de trecere pe avionul Iak 52.

Începând cu anul 1990, ca urmare a redimensionării Forţelor Aeriene Române, activitatea Grupului s-a restrâns, continuându-se instruire, în zbor a elevilor şi studenţilor Institutului Militar de Aviaţie „Aurel Vlaicu” şi, ulterior, Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, precum şi menţinerea antrenamentului personalului navigant, instructori de zbor.

Ca recunoaştere a eforturilor întreprinse şi rezultatelor obţinute, la data de 25 octombrie 1996, în baza Decretului prezidenţial nr. 385, Grupului Aviaţie Şcoală Legătură i-a fost acordat Drapelul de luptă tricolor.

În cei 21 de ani de activitate, personalul acestei unităţi a acţionat cu responsabilitate pentru executarea misiunii pentru care a fost constituit, cultivând dragostea pentru zbor a elevilor şi studenţilor piloţi, activi şi de rezervă, ataşamentul faţă de valorile şi tradiţiile Aviaţiei şi Armatei Române.

Istoria existenţei sale marchează prezenţa echipajelor unităţii la toate demonstraţiile şi spectacolele aeriene desfăşurate sub patronajul conducerii Aviaţiei Militare, evoluţiile de înaltă clasă executate, probând, de fiecare dată, înalta pregătire a instructorilor de zbor, formaţi la această desăvârşită şcoală a aripilor româneşti.

Noul context internaţional şi măsurile adoptate de reorganizare a armatei în vederea pregătirii condiţiilor pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, au condus la o nouă abordare cu privire la structura învăţământului militar de aviaţie.

Astfel, la 15 noiembrie 2001, în baza Dispoziţiei şefului Statului Major General nr. S/G3/3585 din 11 octombrie 2001, Grupul Aviaţie Şcoală Legătură Focșani şi-a încetat activitatea, tradiţia şi misiunea acestuia fiind astăzi dusă mai departe de Escadrila Aviaţie Şcoală Iak 52, în subordinea Grupului de zbor din Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc.

Citește și: 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor și Ținutul Buzău

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *